Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

20/04/2016

'75 anys d’història i danses', de Joaquim Ruiz, és el llibre que recull la història del Grup de Dansa

La biblioteca Cardona va acollir el tret de sortida de l'aniversari   La biblioteca Cardona va acollir el tret de sortida de l'aniversari

L'entitat presenta el llibre i dóna el tret de sortida a celebració del 75è aniversari de la seva fundació

La biblioteca Armand Cardona Torrandell va acollir dimarts la presentació del llibre "75 anys d'història i danses", una obra escrita per l'historiador Joaquim Ruiz, que narra els orígens i la trajectòria del Grup de Dansa de Vilanova, que enguany celebra els seus 75 anys.

El llibre, prologat per l'escriptor i folklorista Bienve Moya, s'ha fet amb la col·laboració dels membres de l'entitat, i conté més d'un centenar de fotografies. A més, difon el vestuari del grup i fa una especial menció a un dels balls més representatius de la ciutat, les Danses de Vilanova. Joaquim Ruiz explica la història del Grup de Dansa, hereu del grup Coros y Danzas de la Sección Femenina, que es va fundar a la capital del Garraf el 1941. Tot i tenir uns orígens lligats al règim franquista, no s'ha de passar per alt la contribució d'aquest grup a la cultura popular catalana.
Presentació llibre Grup de Dansa petita
En l'acte de presentació, la regidora de Cultura, Teresa Llorens, va recordar el mèrit del "Grup de Dansa, que als anys 40, va desafiar un règim que es mirava amb lupa la cultura", i va desitjar que "esperem poder celebrar molts més anys que els 75 d'aquesta entitat".

Així, durant aquest període es van recuperar i impulsar balls com la Moixiganga de Valls, la Cascavellada d'Arles-sur-Tech o les mateixes Danses de Vilanova. Ja durant la transició democràtica, molts dels seus components van decidir començar una nova etapa marcada per uns nous valors i uns compromisos socials ben diferents. És a partir d'aleshores que va passar a tenir el nom que coneixem avui dia.

Els actes de celebració del 75è aniversari s'allargaran fins a l'estiu. Divendres 29 d'abril a les 19 h s'inaugurarà una exposició al Centre d'Art Contemporani La Sala, amb fotografies antigues, el vestuari històric de l'entitat i un document audiovisual.

L'exposició s'allargarà fins al diumenge 8 de maig, dia en què també se celebrarà un altre dels actes centrals de l'aniversari: l'aplec d'esbarts dansaires, inclòs dins la programació de la fira BlauVerd. Serà a les 12 del migdia a la plaça del Port, amb la participació de l'Esbart Dansaire Renaixença, l'Esbart l'Espiga d'Or i l'Esbart Vila d'Esplugues. Tots ells, conjuntament amb el Grup de Dansa de Vilanova, ballaran balls com la Dansa de Castellterçol, la Galop de Pallars o l'Hereu Riera.

Pel que fa a la Nit de Dansa que se celebra per Festa Major, enguany se celebrarà dissabte 30 de juliol, i l'edició serà especial: a diferència d'altres anys, en què es convida grups de fora, aquest any l'actuació la faran els balladors i els exballadors de l'entitat. Aquests últims ja s'han anat trobant per assajar des del mes de gener. A més, per l'actuació de la Nit de Dansa, hi haurà música en directe a càrrec de la Cobla Mar i Cel.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00