Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

24/04/2017

Es presenta el 'Retrat' dedicat a Joan Ventosa i Roig

Presentació del Retrat dedicat a Joan Ventosa i Roig

La presentació del llibret s'ha emmarcat en la commemoració del Dia dels Valors Republicans i de les Víctimes del Franquisme

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va presentar divendres a la tarda el volum número 39 de la col·lecció municipal de petites biografies "Retrats", dedicat al polític, republicà i cooperativista Joan Ventosa i Roig. L'acte es va emmarcar en la commemoració del Dia dels Valors Republicans i de les Víctimes del Franquisme, que s'escau el 14 d'abril. L'opuscle es va presentar amb un acte institucional al Saló de Plens de l'Ajuntament, presidit per l'alcaldessa de la ciutat, Neus Lloveras, i que va comptar amb una àmplia representació del Consistori, amb la presència de l'autor del Retrat, Albert Tubau, i amb el president honorífic de l'Associació Garraf per la República, Joan Rodríguez.

Joan Ventosa i Roig, que va viure entre 1883 i 1961, va tenir una intensa trajectòria política i cooperativista, tant en l'ambit local com nacional. Al final de la Guerra Civil es va exiliar i va morir a Ciutat de Mèxic, sense haver pogut tornar a la seva terra. L'autor de la petita biografia, l'historiador i president de l'Institut d'Estudis Penedesencs Albert Tubau, va ressaltar la projecció nacional i universal de Joan Ventosa i Roig, "que fa que avui cap partit pugui apropiar-se la seva figura". Reconegut a l'estranger, ignorat al seu país, per a Tubau l'edició d'aquest Retrat és "un reconeixement al que va ser, el que va fer i el que va dir".

També l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, es va referir a Joan Ventosa i Roig, destacant-ne l'etapa com a regidor i alcalde vilanoví (entre d'altres, va signar en primer contracte d'enllumenat elèctric de la ciutat). Especialment, però, va subratllar la contemporaneïtat de la seva figura: "Joan Ventosa i Roig representa els valors republicans, que són absolutament vigents i contemporanis", va manifestar. Entre aquests, va mencionar la defensa de la democràcia, la justícia social, la promoció de la cultura i el projecte col·lectiu de país.

La regidora de Cultura, Teresa Llorens, va contextualitzar l'acte en la commemoració del Dia dels Valors Republicans i de les Víctimes del Franquisme. En aquest sentit, va expressar la importància de promoure la memòria històrica, "perquè ens van imposar una visió parcial de la història". Amb aquest objectiu, va afirmar, la divulgació de la figura de Joan Ventosa i Roig contribueix "a fer memòria d'una part de la nostra ciutat".

En la mateixa línia, el president honorífic de l'Associació Garraf per la República, Joan Rodríguez, va reivindicar la necessitat de renovar la societat, fomentant les llibertats i la participació col·lectiva i fent front a l'avenç dels feixismes. "Amb accions petites podem fer una gran història", va afirmar. L'acte, que va omplir el Saló de Plens, va ser organitzat per la Comissió municipal de la Memòria Històrica i va comptar amb la participació del Quartet Maricel i el Quintet Pasífae de l'Escola Conservatori Municipal de Música Mestre Montserrat.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00