Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

09/09/2014

El taller 'La història a les nostres mans' s'inaugura el dia 16 de setembre al Museu del Ferrocarril

Grup de Dones amb memòria Grup de Dones amb memòria

Una de les accions del grup són els tallers 'La memòria del futur' que, des de fa 6 anys, s'ofereixen a les escoles i instituts de Vilanova i la Geltrú

El proper dimarts 16 de setembre, a les 18 h, s'inaugurarà al Museu del Ferrocarril de la ciutat una nova edició del taller La història a les nostres mans, a càrrec de l'alcaldessa de la ciutat, Neus Lloveras. Enguany serà ja la 16a edició del projecte.

En aquest acte també es presentarà la implementació de nous itineraris pedagògics que s'oferiran als centres educatius de la ciutat aquest curs 2014-2015, a partir del volum Viatges de la memòria: entre fum i carbó de la col·lecció "La Memòria del Futur".

Els itineraris van adreçats als joves que cursen ESO, Batxillerat o Cicles formatius. L'objectiu és apropar el món del tren a les noves generacions i que coneguin la repercussió que ha tingut i té en el desenvolupament de Vilanova i la Geltrú. L'alumnat podrà conèixer el testimoni directe dels ciutadans i ciutadanes que van formar part del teixit industrial ferroviari, i també podran fer una visita guiada al taller de Renfe o al laboratori de motors de la UPC, així com una visita guiada als elements històrics originals relacionats amb l'arribada del tren a Vilanova i la Geltrú.

La història a les nostres mans és un taller d'història local protagonitzat per una setantena de persones que, al llarg del temps, s'han constituït com a Grup de Dones amb Memòria. Aquest taller té per objectiu recuperar, a través de la tradició oral i el punt de vista de les dones, la història de VNG.

El projecte té els seus inicis en un taller promogut per la Diputació de Barcelona per desenvolupar un taller de memòria oral a diferents municipis. L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha donat continuïtat a aquesta iniciativa al llarg d'aquests 15 anys amb el projecte La història a les nostres mans amb l'objectiu de donar visibilitat a la història de les dones. Actualment és l'única ciutat on el taller continua funcionant.

Fruit de la tasca del grup, l'Ajuntament ha editat una col·lecció de 10 llibres "La memòria del futur" recopilant informació de diferents aspectes de la història de Vilanova i la Geltrú. Acompanya aquesta publicació l'edició d'uns DVD i diferent material pedagògic pensat per donar a conèixer els fets històrics a les noves generacions.

Una de les activitats més destacades d'aquest col·lectiu és la transmissió de les seves vivències a les generacions més joves. Per això es fan xerrades a escoles i instituts de la ciutat, una experiència que enriqueix ambdues parts.

Entre les seves activitats del grup hi ha els tallers de "La memòria del futur" que, des de fa 6 anys, s'ofereixen a les escoles i instituts de la ciutat.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00