Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

26/09/2016

La Generalitat es compromet a noves mesures de control a la zona residencial Les Llunes

El regidor de Medi Ambient, Gerard Llobet     El regidor de Medi Ambient, Gerard Llobet

Resposta favorable a les peticions del veïnat en relació a l'anàlisi de les emissions de Componentes Vilanova

 La Generalitat es compromet amb l'Ajuntament de VNG a noves mesures de control a l'empresa Componentes Vilanova. La direcció General de Qualitat ambiental ha respost positivament a les peticions del veïnat de la zona residencial Les Llunes que l'Ajuntament li havia traslladat.

Les demandes feien referència a disposar de les dades actualitzades del captador de partícules que hi ha instal·lat al costat dels habitatges, a tenir també la informació sobre el tipus de partícules recollides, i a estudiar una nova ubicació per aquest aparell. També era una demanda veïnal la col·locació d'una unitat mòbil de control de la qualitat de l'aire i la petició a l'empresa d'un estudi d'olors, peticions que es duran a terme pròximament.

El regidor de Medi Ambient, Gerard Llobet, ha explicat que l'Ajuntament està fent de mitjancer entre el veïnat, l'empresa i la Generalitat i que l'objectiu és garantir la salut tant dels residents a la zona com dels treballadors de l'empresa. Llobet ha volgut "transmetre un missatge de tranquil·litat perquè en tots els informes que s'han fet fins ara l'empresa compleix la normativa".

Des de l'any 2013 els veïns i veïnes de la zona residencial Les Llunes s'han queixat per problemes d'emissions a l'atmosfera, sorolls i males olors de la fàbrica Componentes Vilanova. El regidor de Medi Ambient ha fet una relació de les accions que s'han anat dient a terme i ha dit que "és una empresa que des del 2011 està en el nostre punt de mira. L'any 2013 es van fer una sèrie d'inspeccions, i tot estava dins de la normalitat. L'any 2014 l'empresa va fer una sèrie de controls interns però a finals d'anys van tornar a haver-hi queixes". Gerard Llobet afirma que l'Ajuntament no té cap prova ni cap constància que relacioni l'activitat de l'empresa amb problemes de salut.

La Generalitat de Catalunya és l'encarregada de concedir la llicència a aquests tipus d'activitats, i també té la responsabilitat de controlar la contaminació de l'aire. La regulació dels sorolls i de les males olors corresponen a l'àmbit municipal. En el marc de la renovació de la llicència que està tramitant Componentes Vilanova, l'Ajuntament exigirà un estudi acústic "que tingui cara i ulls" i aquesta mateixa setmana una empresa homologada realitzarà un estudi sobre el soroll, per encàrrec de la factoria vilanovina.

Gerard Llobet ha volgut recordar que l'activitat de Componentes Vilanova, que és una foneria, no és una activitat innòcua, i que l'impacte que genera ha d'estar dins de la llei. El conflicte es genera per la proximitat de la zona industrial on està la fàbrica amb la zona residencial on hi ha els habitatges.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00