Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

02/07/2013

El Ple aprova aplicar bonificacions en els tributs en funció de la capacitat econòmica

Sessió plenària ordinària del mes de juliol  Sessió plenària ordinària del mes de juliol

Modificació per incorporar la tarifació social en el pagament dels impostos

Vilanova i la Geltrú aplicarà percentatges de bonificació en el pagament dels tributs municipals segons el nivell de renda de cada família o individu. El Ple ordinari d'ahir va aprovar una modificació en l'ordenança municipal que regula els impostos locals per incorporar 5 trams diferents segons la capacitat econòmica.

El regidor d'Hisenda Miquel Àngel Gargalllo, va explicar que "el canvi de paradigma és molt important". Per Gargallo la modificació suposa la incorporació d'un criteri de modernitat, la tarifació social, que s'haurà de consolidar en els propers 3-4 anys, a més d'alguns canvis "per donar major resposta a col·lectius socials perquè ha canviat molt l'entorn social".

Manel Clavé, regidor d'IC-V, va recordar que es tracta "d'un pas més respecte una moció que es va aprovar en aquest Ple", fent referència a un text que la seva formació va presentar el desembre de 2011. Clavé va parlar de l'objectiu de la tarifació social que, segons ell "ha d'intentar mantenir uns serveis públics de qualitat, sostenibles econòmicament i, sobretot, d'accés per a tothom."

El Portaveu de la CUP, Marc Font, va incidir en el fet que aquest era un primer pas d'un llarg procés "en aquesta tasca d'aconseguir la redistribució de la riquesa. Estem avançant cap unes ordenances més justes, va dir, però sabem que seran més farragoses". El portaveu de la CUP va lamentar però la manca d'acord amb L'Agència Tributària per tal de tenir accés a les dades de la famílies vilanovines.

Carmen Maria Rodríguez, en nom del Partit Popular va valorar l'esforç dut a terme per tirar endavant una proposta "d'acord amb els temps que estem vivint", per part de la comissió i dels tècnics municipals. Rodríguez va considerar la proposta "un gran pas per garantir els drets socials".

En nom del PSC, Oriol Escalas va mostrar el dubtes de la seva formació. "Pot ser que el que avui aprovem no arribi a entrar mai en vigor. El moment de la veritat vindrà quan haguem de debatre el percentatge per cada tram de bonificació per cada ordenança". Escalas feia menció a la manca de dades per poder utilitzar com a punt de partida per determinar les bases de les bonificacions. 

La proposta es va aprovar amb els vots a favor de Convergència i Unió, la Candidatura d'Unitat Popular i el Partit Popular i l'abstenció d'Iniciativa per Catalunya-verds i el partit dels Socialistes de Catalunya.

El Ple Ordinari també va aprovar, amb els vots favorables de CiU, PSC, PP i ICV i el vot en contra de la CUP, el pla Local de l'Habitatge 2013 – 2018. El regidor d'Urbanisme, Joan Giribet, va explicar que s'havien desestimat les al·legacions presentades per la CUP i que per tant es passava a aprovar definitivament el pla de l'Habitatge que ha dut més de tres anys de treball tècnic i polític. "Les mocions de la CUP s'han desestimat perquè a instàncies tècniques això suposava posposar el Pla encara més en el temps. El millor és posar el Pla en marxa i aquest ja contempla els suficients mecanismes de correcció perquè es tracta d'un document viu".

Per la seva banda, Iolanda Sánchez, des d'IC-V es va mostrar d'acord amb les al·legacions de la CUP però finalment el seu grup va votar favorablement "perquè el Pla és necessari i contempla els suficients mecanismes per fer les correccions que calguin".

Raimon Ràfols, de la CUP va argumentar el vot en contra de la seva formació no tant per "no estar d'acord amb el Pla sinó perquè conté dades demogràfiques no actualitzades. No demanàvem una nova redacció del pla sinó una actualització".

El regidor del PP, Francis Álvarez va argumentar la posició favorable de la seva formació perquè "el Pla ens sembla correcte en línies generals. I tot i que la realitat que ens envolta es molt canviant, el Pla conté les eines necessàries per adequar el text a la realitat de manera àgil".

Finalment, Gerard Llobet des del PSC, va explicar el vot favorable ja que creia "que no és un pla molt transcendent ja que depèn de les voluntats d'administracions superiors que són les que disposen dels instrument vàlids per a les polítiques d'habitatge."

En un altre dels punts de l'ordre del dia, el Ple de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, per segona vegada, va refusar la celebració del Correbous, modalitat Correbous a la plaça, als terrenys habilitats a La Collada – Sis Camins. En aquesta ocasió la votació va ser de 13 regidors en contra, 10 a favor i una abstenció.

També es va aprovar, encara que amb l'abstenció de tots el grups de l'oposició, l'establiment del sistema de videoactes per a l'aixecament de les actes de les sessions plenàries municipals.

L'apartat de mocions es va obrir amb una d'urgència presentada per PSC, CUP i ICV per garantir l'estabilitat laboral dels monitors de la piscina durant el període d'obres. La moció es va aprovar amb els vots a favor de CiU, PSC, CUP, ICV i l'abstenció del PP. 

Ple ordinari juliol, intervenció  Intervenció del president d'ômnium Cultural garraf, Dani Gámez

També es va aprovar la moció de CIU, amb el suport del PSC, de la CUP i d'ICV, a favor de declarar la festa de Sant Joan com a Festa Nacional dels Països Catalans. En aquest punt va intervenir el president d'Òmnium Cultural Garraf, Dani Gámez. La moció va sortir endavant amb els vots a favor de CiU, PSC, CUP i ICV i l'abstenció del PP.

La moció de la CUP en suport a la campanya de boicot, desinversions i sancions (BDS), contra Israel, amb motiu del 65è aniversari de la Nakba palestina, va decaure amb els vots a favor de la CUP i ICV, en contra de CiU i PP i l'abstenció del PSC.

Finalment es van debatre les mocions del PSC perquè s'actuï contra l'atur juvenil, i perquè s'ampliï el nombre de places al centre Tegar. La primera es va aprovar per unanimitat, mentre que la segona es va aprovar amb l'abstenció en un dels punts per part del PP.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00