Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

26/10/2016

Vilanovins i vilanovines opinen sobre la situació d'Europa

#pensemEuropa, debat Quina Europa vols?

La Representació de la Comissió Europea a Barcelona va promoure un debat ahir a VNG, amb el suport de l'Ajuntament

L'acte “Quina Europa vols?”, celebrat ahir a la tarda a Neàpolis, va despertar un animat debat sobre el present i el futur del continent i de la Unió Europea (UE). El director de la Representació de la Comissió Europea (CE) a Barcelona, Ferran Tarradellas, va venir a Vilanova i la Geltrú per copsar les opinions de la ciutadania i se'n va endur una llista de comentaris i propostes per traslladar al president de la CE, Jean-Claude Juncker.

Algunes qüestions plantejades pel públic van fer referència a l'escàs sentiment de pertinença a Europa per part de la ciutadania. La sensació que no es protegeixen els drets socials, la creixent desigualtat i també la incapacitat d'acollir adequadament les persones que arriben buscant refugi, són preocupacions que es van posar sobre la taula.

També es va qüestionar el paper de la UE en el control de les grans empreses multinacionals i de l'evasió fiscal. Alguns assistents van manifestar la seva decepció perquè la UE no ha acabat essent com s'esperaven, sinó que sembla que treballi per protegir els grans interessos d'empreses i bancs, mentre que les petites i mitjanes empreses no perceben polítiques de suport.

Els tractats de lliure comerç que s'estan debatent en aquests moments, TTIP i CETA, van ocupar la part del final del debat. Ferran Tarradellas en va defensar els beneficis i considera que no se n'està informant correctament. L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, va proposar l'organització d'un debat monogràfic sobre aquesta qüestió.

Ferran Tarradellas va respondre totes les preguntes i comentaris dels assistents i va afirmar la necessitat de "fer una Europa de les persones". Així mateix, va estar d'acord amb les veus que deien que cal promoure polítiques des d'una voluntat de protegir l'interès col·lectiu per sobre dels interessos individuals. En aquest sentit, va dir, les institucions necessiten "gent bona que es vulgui dedicar a la política i amb ganes de treballar".

D'altra banda, va recordar que alhora que la UE és la primera potència econòmica mundial (amb el 25% del PIB mundial), també dedica la meitat de la despesa mundial en polítiques socials. Va defensar com a positiva la creació de la unió bancària, fruit de la crisi financera, que permet supervisar l'acció de tots els bancs de la UE i crear un fons europeu de garantia de dipòsits.

Quant a infraestructures, va assegurar que el corredor mediterrani és una prioritat de la UE i que l'aeroport de Barcelona ha de tenir un paper rellevant en les polítiques de trànsit aeri al continent. Així mateix, va afirmar que cal apostar per polítiques dirigides a adquirir una major independència energètica.

L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, va agrair la presència de Ferran Tarradellas a la ciutat i va manifestar que la intensitat del debat permetia constatar la inquietud que desperta la situació d'Europa. L'acte va comptar també amb la presència de la quarta Tinenta d'Alcaldia, Ariadna Llorens.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00