Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

08/04/2015

Reconeixement a la mestra, escriptora i lliure pensadora Teresa Mañé i Miravet

  Neus Lloveras i Ariadna Llorens, davant la placa commemorativa     Neus Lloveras i Ariadna Llorens, davant la placa commemorativa

Per commemorar el 150 aniversari del seu naixement s'ha col·locat una placa a l'entrada de l'escola d'adults que du el seu nom.

Enguany se celebra el 150 aniversari del naixement de la mestra, periodista i militant anarquista Teresa Mañé i Miravet. Per commemorar aquesta efemèride, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va homenatjar aquest dimarts, la lliure pensadora amb el descobriment d'una placa a l'entrada del centre de formació per a adults de la ciutat que rep el nom d'Escola d'Adults Teresa Mañé.

L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, la regidora d'Educació, Ariadna Llorens i el director de l'escola, Antoni Ramirez, van dedicar unes paraules a recordar la trajectòria vital i professional de Teresa Mañé, de qui van destacar principalment la seva vocació pedagògica i de lluita social i a favor de la igualtat d'oportunitats per a tothom. En aquest sentit, la regidora d'Educació va qualificar Teresa Mañé de "feminista radical i persona compromesa en l'educació, en la igualtat i en la llibertat". Aquests trets de la personalitat de Teresa Mañé, segons la regidora Llorens, van fer possible que "fos la impulsora de la primera escola laica a la ciutat, on s'oferien classes en horari nocturn per tal que hi poguessin assistir els obrers i que d'alguna manera l'han convertit en mestra pionera de l'educació d'adults a la ciutat".

Antonio Ramírez, director de l'Escola d'Adults Teresa Mañé va parlar de la voluntat que ha tingut aquest centre educatiu, des dels seus inicis l'any 1977, de seguir el camí marcat per la mestra Mañé "amb la mateixa pedagogia i filosofia". Finalment, l'alcaldessa de la ciutat, abans de descobrir la placa commemorativa, va reiterar "el compromís del Govern amb la formació i l'educació per a tothom amb l'objectiu que totes les persones tinguin les mateixes oportunitats". Segons Neus Lloveras, "Teresa Mañé va ser pionera i va realitzar una feina capdavantera en la seva època i ara cal que continuem amb el seu llegat". Així mateix, l'alcaldessa Lloveras va afirmar que "encara hem de treballar per donar visibilitat a les dones que han fet història com és el cas de la lliure pensadora i mestra Teresa Mañé".
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00