Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

27/03/2013

El Museu Víctor Balaguer rep la donació de l'obra Èxode d'Armand Cardona Torrandell

'Èxode'. Armand Cardona Torrandell. 1976 (fragment)  'Èxode'. Armand Cardona Torrandell. 1976 (fragment)

L'acte oficial de donació es farà dijous 4 d'abril, a les 19 h, a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer

La Biblioteca Museu Víctor Balaguer rebrà la donació de l'obra Èxode d'Armand Cardona Torrandell. L'obra és propietat de Yolanda Rios, qui la va adquiriri en una galeria d'antiquaris a Barcelona. L'acte oficial de donació, serà dijous 4 d'abril, a les 19 h, a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Comptarà amb la presència de Nora Müller, filla de la donant i que actuarà en representació seva, i Neus Lloveras, alcaldessa de la ciutat i presidenta de l'OAP Víctor Balaguer.

L'obra és un acrílic sobre fusta de 1976 i pertany a un període molt productiu de l'artista. Aquesta és l'etapa amb sèries temàtiques com les Numàncies, els nous retrats imaginaris o les màscares. Aquesta obra no ha estat reproduïda des de 1980 i no se li coneix la participació en exposicions temporals. 

Èxode
Èxode. Armand Cardona Torrandell. 1976

Yolanda Rios coneixia Armand Cardona Torrandell després d'haver acollit a la seva galeria una mostra individual de l'artista. Fins al dia d'avui, aquesta obra formava part de la seva col·lecció personal. Una vasta col·lecció conformada després d'anys de dedicar-se al galerisme professional al carrer Major de Sitges, on era propietària d'una galeria.

A partir d'ara aquesta pintura formarà part del conjunt d'obres d'aquest artista que ja es troben a la col·lecció del museu. Aquesta nova incorporació ajuda a continuar nodrint el fons de l'artista al tractar-se d'una obra d'un període no representat a la col·lecció, completant així aquest conjunt d'obres de Cardona Torrandell, que havien arribat a la institució per vies molt diferents.

Les primeres obres del pintor vilanoví que van entrar al fons balaguerià procedien de la col·lecció d'art contemporani que va arribar al museu l'any 1960, provinents de l'antic Museu d'Art Contemporani de Barcelona instal·lat a la Cúpula del Coliseum de la ciutat comtal. El conjunt s'ampliava l'any 1968 amb donacions del propi Armand Cardona. També la Generalitat de Catalunya va dipositar una part del llegat de Salvador Riera l'any 1996, el qual disposava, entre altres, d'obres d'Armand Cardona. La darrera entrada havia estat l'any 2008 quan el conjunt es va completar amb el llegat Cardona-Zarzoso, trenta-set obres, entre els anys 1951 i 1974, que procedien de les voluntats de la senyora Emília Zarzoso Salvat, vídua de Bartomeu Cardona Torrandell, germà de l'artista.

Les peces més representatives d'aquest fons Cardona estan exposades a la sala d'art Contemporani del Museu Balaguer.

A part de la col·lecció de pintura, el Museu conserva també els vestits del Ball de Diables de Vilanova que Cardona Torrandell dissenyà l' any 1980.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00