Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

14/10/2014

Comença la restauració del bot Víctor Rojas

El bot es cobrirà ara amb una carpa per poder ser restaurat sense els inconvenients meteorològics        El bot es cobrirà ara amb una carpa per poder ser restaurat sense els inconvenients meteorològics

El bot de salvament, la joia del Centre de Visitants i d'Interpretació del Mar El Far, s'ha col·locat sobre uns cavallets per poder ser exposat com a peça de museu

Després de 14 anys a la intempèrie, el bot de salvament marítim Víctor Rojas es troba en força mal estat. En una delicada operació, una grua de grans dimensions ha traslladat el bot uns metres i l'ha situat, en els mateixos jardins del Far de Sant Cristòfol, sobre uns cavallets de fusta que permetran abordar la seva restauració al llarg dels propers mesos.

Víctor Rojas detall

Mentre és restaurat, el bot es cobrirà amb una carpa dissenyada especialment per a la ocasió, abans no pugui ser traslladat al porxo per que s'està construint per a l'exposició permanent del bot, i que el preservarà de les inclemències meteorològiques.

Mia Marsè, de TDArt restauració, ha explicat que "primer caldrà sanejar el bot, despintar-lo, sorrejar-lo, decapar-lo i reposar totes les peces de fusta que estan en mal estat. Llavors caldrà repintar i tornar a vernissar, tractant el bot com una peça de museu, i no com un vaixell a punt per tornar a la mar".

Víctor Rojas abansVíctor Rojas durantVíctor Rojas després

El Víctor Rojas
El bot de salvament Víctor Rojas fou construït l'any 1916 a les Drassanes de Miquel Corbeto de Barcelona, i arribà a Vilanova i la Geltrú l'any 1925. Es tracta de la peça més emblemàtica de la col·lecció del Museu del Mar, ja que és l'únic dels tres bots d'aquests tipus que es conserven a Catalunya - els altres dos es troben a Calafell i Sant Feliu de Guíxols - que manté la seva estructura original. El Víctor Rojas va realitzar funcions de salvament fins a l'any 1957.
És un bot mixt tipus Beeching-Peake per navegar a rem i vela. De 14 rems, portava dos pals, un en el centre del bot i l'altre subjecte a la càmera de proa. Les seves mides són: 11 metres d'eslora, 2,70 de mànega i 0,80 de puntal.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00