Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

11/02/2014

Continua el treball per millorar la seguretat dels conductors

L'ús del casc és obligatori pels ciclistes en vies interurbanes L'ús del casc és obligatori pels ciclistes en vies interurbanes

La campanya de control sobre l'ús del cinturó, el casc i els sistemes de retenció infantil només detecta 5 infraccions

La Policia Local va dur a terme del 3 al 9 de febrer una campanya de control de cinturó, casc i sistemes de retenció Infantil. Es tracta de la segona acció coordinada d'abast territorial català de control i vigilància del 2014, en coordinació amb el Servei Català de Trànsit.

Al llarg de diversos controls duts a terme a la ciutat només s'han detectat i sancionat 5 vehicles, tots ells per no usar el cinturó de seguretat. Els elements que es controlaven eren els dispositius de seguretat passiva, com són el cinturó de seguretat, el casc i els sistemes de retenció infantil o cadiretes homologades. Les sancions van ser per a 3 conductors i per a dos acompanyants.


Normativa
La utilització dels cinturons de seguretat i d'altres sistemes de retenció, correctament cordats, és obligatòria tant en vies urbanes com interurbanes, el conductor i els passatgers, sempre tenint en compte les limitacions següents:

Seients davanters
Menors de 12 anys: Només poden anar-hi si utilitzen dispositius homologats. Si l'alçada és igual o superior a 135 cm poden utilitzar el cinturó de seguretat dels adults.
Majors de 12 anys (de qualsevol alçada) : Cinturó de seguretat.

Seients posteriors
Persones d'alçada inferior a 135 cm: Dispositiu de retenció adaptat a talla i pes.
Persones entre 135 i 150 cm d'alçada han d'utilitzar un dispositiu de retenció adaptat a talla i pes o bé el cinturó de seguretat.

Els nens no poden utilitzar un dispositiu de retenció orientat cap enrere instal·lat en un seient de passatger protegit amb un airbag frontal, a menys que hagi estat desactivat.

Si es circula en motocicleta o ciclomotor cal portar cordat el casc, ja sigui com a conductor o com a passatger. Els ciclistes també hi estan obligats quan circulen per vies interurbanes.


Dispositius de seguretat i accidents
La majoria de morts en accidents de trànsit són ocupants de vehicles de motor. Els cinturons de seguretat i els dispositius de retenció infantils estan dissenyats per protegir els conductors i ocupants dels vehicles de morir o patir lesions en cas de col·lisió. L'ús del cinturó de seguretat ha estat una de les mesures més efectives per a la millora de la seguretat viària. En cas de patir un sinistre, l'ús correcte del cinturó de seguretat redueix el risc de mort en un 61%. Pel què fa als dispositius de retenció infantils el seu ús pot reduir la mortalitat en un 54%, en el cas dels nadons, i en un 71% en els infants.

El Servei Català de Trànsit en el balanç d'accidents de 2013 a Catalunya destaca la reducció del 15% de morts en turismes, el descens del 66,6 % en ciclomotors i el decrement del 37,7% en bicicletes. En canvi els morts de motocicleta van augmentar un 33,33%.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00