Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

27/10/2014

Exposició 'Armand Cardona i la literatura' a la biblioteca Cardona Torrandell

Fins al 10 de gener es pot visitar aquesta mostra que reflecteix la profunda relació que hi va haver entre la pintura i la literatura en l'obra d'Armand Cardona Torrandell

La biblioteca Armand Cardona Torrandell acull entre el 27 d'octubre de 2014 i el 10 de gener de 2015 l'exposició "Armand Cardona i la literatura". Aquesta mostra pretén fer palesa l'estreta relació que hi ha entre la literatura i la pintura en l'obra de Cardona i la profunda influència que la primera va tenir en ella.
Per això s'han seleccionat 19 pintures, quadres, escenografies i fins i tot cartells, que estan directament relacionats amb llibres i textos presents en aquestes obres.

La majoria de llibres que s'inclouen en aquesta exposició es troben dins de la biblioteca personal del pintor que està dipositada a la biblioteca Armand Cardona i són fruit d'algunes de les plomes més representatives de la literatura del segle XX: Salvador Espriu, Charles Baudelaire, Bertolt Brecht, Camilo José Cela, Santiago Rusiñol, Georg Büchner, Gabriel Ferrater, Vladimir Maiakovski, Antonio Machado, Jean Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Pablo Neruda o André Breton entre d'altres.

Les obres exposades també formen part del bagatge cultural del segle passat i de com Cardona captava aquesta influència i la reflectia en la seva obra: Ronda de mort a Sinera, Les flors del mal, La bona persona de Sezuan, Rol de cornudos, L'auca del senyor Esteve, Woyzech, Campos de Castilla, La república del silenci o Djamila Boupacha.

"Diria que els meus instruments van ser els llibres". Amb aquestes paraules tan aclaridores descriu el propi pintor aquesta relació entre literatura i pintura en un lletraferit com era ell, habitual visitant de biblioteques, museus i llibreries d'arreu. En aquest mateix sentit aprofundeix Francesc Miralles quan sosté que "ell no es va declarar mai autodidacte, sinó deixeble dels llibres, amant dels llibres, esclau d'ells. Les llibreries, les biblioteques, la seva cuidada i escollida biblioteca privada, eren els llocs més sagrats, més arrabassadors. Des d'ells construí l'estructura de la seva personalitat. [...]L'excés de literatura va conformar l'obra d'Armand Cardona Torrandell d'una manera singular i pròpia: duent la teoria al límit, es pot dir que ell no pintava sinó que escrivia."

Tot plegat permetrà al visitant de l'exposició realitzar un passeig per alguns dels períodes més representatius de la pintura d'Armand Cardona, amb obres que van des de l'any 1964 fins al 1985, i aproximar-se a cicles tan rellevants com el dels Amants, el de les Revolucions, les Mirades, les Numàncies, o les més representatives escenografies.

L'exposició s'emmarca en la voluntat de preservar el llegat i la memòria del pintor Armand Cardona que té per objectiu la Biblioteca que porta el seu nom, i és per aquest motiu que s'organitza aquesta acurada mostra, amb la intenció de retre-li, una vegada més, un particular homenatge.

Com a complement a l'exposició també s'organitzen dues activitats durant el mes de novembre. Dijous 6 de novembre a les 19 h es farà la xerrada "Del prestatge a la capçalera, autors que t'acompanyen", a càrrec de l'escriptora Mercè Foradada. I dijous 20 de novembre a les 19 h serà el torn de la xerrada "Armand Cardona Torrandell: De la raça dels massa humans, les imatges són bufetades", a càrrec de Pere Salabert, catedràtic d'Estètica i Teoria de l'Art de la Universitat de Barcelona.

Més informació: Armand Cardona i la literatura
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00