Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

18/10/2016

La Diagnosi de la Salut Mental analitza punts forts i dèbils en la xarxa d'atenció

L'acte de presentació es va fer al centre cívic La Geltrú       L'acte de presentació es va fer al centre cívic La Geltrú

Les conclusions de la diagnosi se centren en la coordinació entre els diferents serveis i recursos a Vilanova i la Geltrú, i en les necessitats de les persones amb un trastorn mental i les seves famílies

En el marc de la programació de la Setmana de la Salut Mental, s'ha presentat la Diagnosi de l'abordatge de l'atenció en salut mental a Vilanova i la Geltrú.
Una trentena de persones, moltes d'elles d'associacions i serveis vinculats a la xarxa d'atenció a la salut mental (AFAMMG, Grup Atra, Activament, Club Social, o persones voluntàries dels serveis), van voler conèixer de primera mà aquesta Diagnosi impulsada des de vng[in]clusió de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, amb el suport de l'Àrea d'Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona.

La regidora de Serveis Socials i Salut, Gisela Vargas, presentava aquest estudi sobre l'estat de la coordinació dels serveis i les necessitats psicosocials de les persones amb un trastorn mental i les seves famílies, recordant que "poder conèixer amb profunditat la situació de la salut mental al territori és una oportunitat per fer visible i actuar davant d'un fenomen que té un important impacte sanitari i social".

Aleix Caussa, codirector de la consultora Spora Sinergies, que ha estat l'encarregada de realitzar el treball d'aquest estudi, va presentar un resum i els principals resultats i conclusions de la diagnosi.

L'alcaldessa Neus Lloveras va tancar l'acte fent èmfasi en "la necessitat que la diagnosi sigui un instrument per la Taula de Salut Mental del Garraf, i per la ciutat, per millorar l'atenció de la salut mental al municipi".

En la diagnosi, a més d'aportar dades de context sobre la salut mental a VNG i al Garraf, s'identifiquen i s'entrevisten els principals serveis i recursos que atenen de manera integral la salut mental, i aquells que fan detecció, prevenció, i sensibilització en aquesta temàtica. També es fan grups focals amb persones amb trastorn mental i les seves famílies. Les conclusions de la diagnosi se centren en l'abordatge dels serveis en l'atenció en salut mental, i en les necessitats de les persones i familiars que viuen i conviuen amb un trastorn mental.
Així, se centren en les principals dificultats i fortaleses detectades en la coordinació entre els diferents serveis i recursos que participen en la intervenció de les problemàtiques de salut mental a Vilanova i la Geltrú. També es mostren aquelles necessitats detectades en l'atenció, i que dificulten la coordinació dels diferents serveis en l'abast de la salut mental. Finalment, es presenta una síntesi dels relats de persones amb trastorn mental i dels seus familiars sobre com es viu en primera persona el tractament de la salut mental, tant a nivell social com de recursos i serveis.

Aquest estudi ha estat fruit de la col·laboració i la mirada de diferents agents: el treball tècnic de la consultora Spora Sinergies, amb el suport de vng[in]clusió i la col·laboració de Serveis Socials i Salut Pública de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, la Diputació de Barcelona i la Taula de Salut Mental del Garraf (representada per AFAMMG i la Federació de Salut Mental Catalunya). Cal destacar el valor afegit del desenvolupament d'aquest estudi, un procés de treball en el que s'ha tingut en compte les aportacions dels diferents serveis per poder oferir una mirada el més exhaustiva i aproximada possible de l'atenció en la salut mental a VNG.

Podeu consultar la Diagnosi de l'abordatge de l'atenció en salut mental a Vilanova i la Geltrú en aquest enllaç.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00