Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

27/03/2014

La col·lecció del Museu de Curiositats Marineres se cedeix en dipòsit a l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Les filles de Francesc Roig Toqués han signat el conveni aquest matí Les filles de Francesc Roig Toqués han signat el conveni aquest matí

La família de Francesc Roig Toqués cedeix la col·lecció en règim de comodat perquè formi part del projecte museístic El Far

Ja s'ha signat el conveni pel qual la família Roig Toqués cedeix en règim de comodat la col·lecció del Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués a l'Ajuntament de VNG.

L'objectiu d'aquesta cessió és integrar la col·lecció de Francesc Roig Toqués en el projecte museístic El Far, un espai destinat a acollir i exhibir el patrimoni mariner de la ciutat, del que formaran part les dues col·leccions marineres de la ciutat: la col·lecció Roig Toqués i la de l'Associació del Museu del Mar.

Arran de la mort del propietari, des de l'any 2008 el Museu de Curiositats Marineres està tancat al públic, i les condicions de conservació de les peces no són les més adients. El projecte El Far permetrà exhibir les peces en un nou espai amb les mesures adequades de conservació, que reculli la personalitat de Roig Toqués i la rellevància que va tenir la Carpa Juanita per a la població de Vilanova i la Geltrú, convertint-se en una icona que va traspassar fronteres.

Les dues filles de Roig Toqués, Montserrat i Carolina, s'han mostrat molt satisfetes de l'esforç per poder arribar a aquest acord, que en forma de comodat permet mantenir la propietat a la família i fer-ne una cessió a l'Ajuntament. Com ha recordat Carolina, "és una manera perquè la ciutat agraeixi al nostre pare l'esforç i la dedicació de molts anys. Ara farà 6 anys que va morir, i durant aquest temps hem preservat el seu llegat intacte, per això esperem que aviat es pugui tornar a exposar".

L'alcaldessa Neus Lloveras i la regidora de Cultura Marijó Riba han mostrat el seu agraïment a la família per poder exposar un important llegat del qual tothom podrà gaudir. Riba ha recordat que "la intenció és preservar la memòria històrica de Roig Toqués i de la ciutat, volem preservar aquest patrimoni per donar-li llarga vida, en un espai emblemàtic com el projecte museístic El Far, on explicarem al visitant què és la Vilanova marinera. I ho farem a partir d'aquesta col·lecció, honorant aquesta figura que ens ha portat més enllà de les nostres fronteres".

La col·lecció Roig Toqués és una col·lecció etnogràfica que aplega un conjunt de peces curioses, singulars i emblemàtiques al voltant del món del mar i la navegació, que Francesc Roig Toqués va anar atresorant al llarg de la seva vida, gràcies a la seva passió, esforç i dedicació. La col·lecció no s'entén sense la Carpa Juanita, la rellevància de la qual va traspassar fronteres, convertint-se en un element entranyable i que forma part de la memòria col·lectiva dels ciutadans i ciutadanes de Vilanova i la Geltrú.

El volum aproximat de peces és de 3.400 de tipologia diversa i cronologia molt àmplia. El conjunt abraça un ventall molt ampli d'objectes, que va des dels fòssils fins als aparells de GPS, passant per l'amulet egipci o les restes d'àmfores, documents i instruments de navegació dels segles XVIII, XIX i XX, o les maquetes construïdes pel mateix col·leccionista i on, a més, es barregen objectes originals amb reproduccions industrials de peces antigues.


© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00