Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

25/11/2016

Vilanova i la Geltrú, contra la violència vers les dones

Ramon Martínez i Marina Prat han llegit el manifest          Ramon Martínez i Marina Prat han llegit el manifest

La ciutat commemora el Dia internacional de la No-violència vers les Dones amb diversos actes

Paraules contra el silenci. Així s'ha viscut enguany l'acte de lectura del manifest del 25-N, el Dia internacional de la No-violència vers les dones, a Vilanova i la Geltrú.
I així ho ha volgut denunciar Teresa Llorens, regidora de Convivència i Equitat, que ha recordat que "el 21 per cent de dones maltractades no denuncien per vergonya, i el 25 per cent no denuncien per por. El silenci mata. Per això hem de canviar aquest silenci per paraules".

Les paraules les han posades dues persones de la ciutat lligades al món de l'esport, l'atleta Marina Prat i Ramon Martínez, encarregats enguany de llegir el manifest, que ha volgut denunciar especialment les violències sexuals, perquè són la màxima expressió de la dominació patriarcal envers les dones.
Podeu llegir el manifest sencer aquí
Manifest 25 N petita
L'alcaldessa Neus Lloveras ha volgut destacar la responsabilitat que tenen les administracions públiques en la tasca d'atenció, detecció i activació de protocols en aquests casos, així com també la importància de la unitat d'acció, per tal que puguin treballar de manera coordinada les administracions, les entitats i la societat civil. "Vull destacar també l'àmbit de les relacions laborals, on encara perviuen moltes discriminacions, i malauradament el masclisme és la moral predominant. Per això cal un compromís unànime per la foment d'una cultura d'igualtat i respecte mutu", ha dit Lloveras abans dels sos minuts de silenci que han fet totes les persones assistents com a mostra de rebuig contra la violència i en memòria de les víctimes d'aquest any.
25 N jornada formació
A banda de la lectura del manifest per a la commemoració del Dia Internacional de la No Violència contra les Dones, aquest matí s'ha celebrat la Jornada formativa "Violència masclista, per què encara? Quins eixos posa en joc la violència masclista per travessar les diferents quotidianitats", a càrrec de Teresa Cabruja, doctora en psicologia social, llicenciada en filosofia, i directora del Grup Discurs, Gènere, Ciència i Cultura.
També s'ha fet una taula rodona i debat intercultural sobre "Violència masclista i vida quotidiana", a càrrec de persones de diferents entitats i grups culturals de la ciutat, organitzat pel Grup de Treball de la Comissió de seguiment del Protocol municipal d'accions contra la violència masclista i la Regidoria de Convivència.25 N taula rodona
A la tarda, a partir de les 19 h, a la plaça de la Vila, és el torn de les diferents accions commemoratives organitzades per col·lectius i entitats de dones de la ciutat.

La violència de gènere a Vilanova i la Geltrú
A Vilanova i la Geltrú existeix un Circuit Municipal d'Atenció a dones que pateixen violència masclista, i que incorpora tots els agents implicats: àmbit judicial, policial, sanitari, Serveis Socials, Espai d'Equitat i àmbit socio-comunitari. El circuit fa un treball de prevenció, detecció, atenció i seguiment.
25 N acte tarda
Segons dades de la Policia Local, des de l'1 de gener fins al 25 de novembre de 2016 s'han atès 27 casos de violència de gènere, 15 menys que l'any passat en el mateix període.
D'aquest 27 casos, 19 han estat detectats en l'àmbit familiar, i 8 a la via pública. Tots ells van acabar en denúncia, 19 per part de la víctima, i 8 d'ofici.
En 17 dels 27 casos, l'agressor no tenia antecedents per violència de gènere, i en 6 casos l'agressió es reincident.
Val a dir que, a la nostra ciutat, la Policia Local comparteix amb els Mossos d'Esquadra les competències en matèria de violència domèstica, mentre que en la majoria de municipis les competències són exclusives dels Mossos.
25 N façana lila
Pel que fa a les atencions de l'Espai d'Equitat de l'Ajuntament, entre l'1 de gener i el 30 d'octubre s'han atès 74 nous casos. Aquest servei de la Regidoria de Convivència i Equitat ofereix atenció psicològica i assessorament jurídic.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00