Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

08/05/2014

S'inaugura al Toc l'exposició 'Memòries del nostre passat'

El Grup Dones amb Memòria celebra el seu 15è aniversari  El Grup Dones amb Memòria celebra el seu 15è aniversari

La mostra s'emmarca dins els actes de celebració dels 15 anys del Grup Dones amb Memòria

Ahir es va inaugurar a la sala del TOC l'exposició Memòries del nostre passat, el primer acte previst per l'Ajuntament per commemorar el 15è aniversari del Grup de Dones amb Memòria.

La mostra recull la trajectòria del grup , la seva producció i el seu treball de recuperació de la història de la vida quotidiana de la nostra ciutat. Està organitzada per àmbits, que corresponen als 10 volums de la col·lecció la Memòria del Futur editats per l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú amb l'objectiu que les noves generacions coneguin la història més recent i no es repeteixin els mateixos errors del nostre passat. Cada volum tracta un tema, família i guerra, l'esport, els camps de concentració, els oficis, el cinema, el tren, etc. i l'Ajuntament els ofereix a escoles i instituts en forma de taller.

Memòries del nostre passat és una exposició diferent, on les camises de dormir, les planxes, els pentinadors, els morters, les postals, els telèfons, les pepes, la fireta, els llibres de l'escola, els llums de carburo, les màquines d'arreglar mitges, els cosidors o altres objectes de la vida diària ens portaran a un viatge col·lectiu, el de la memòria més o menys recent d'un poble.

La mostra es podrà veure del 6 al 14 de maig al Toc, al carrer de Sant Sebastià, 11, de 17.30 a 20.30 h.

El Grup Dones amb Memòria commemoren el seu 15è aniversari amb altres activitats, com el cicle de cinema Les dones també hi érem. Es tracta de projectar els diferents DVD editats amb la col·lecció de llibres la Memòria del Futur. Les sessions, que es faran al cinema Bosc a les 18.30h, seran les següents:

15 de maig: El Pa de cada dia
22 de maig: Viatges entre fum i carbó.
29 de maig: Vols Ballar i Tardes de cinema.

L'entrada a aquestes projeccions és gratuïta.

També es farà un acte amb les escoles i instituts de la ciutat. Amb aquests actes volen demostrar que la història viscuda, la del dia a dia, és la nostra veritable història, no només la de les guerres, revolucions, conquestes, reis o generals. Serà el dia 13 de maig, a les 17.45 h a l'EPSEVG (av. de Víctor Balaguer, s/n).

El grup Dones amb Memòria té el seu inici amb un taller en el marc del projecte La història a les nostres mans promogut per l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú amb l'objectiu de donar visibilitat a la història de les dones. Des d'aleshores cada dimarts es continuen trobant cada dimarts a la UPC conduïdes per una historiadora per a continuar amb la seva tasca de recuperació de la memòria oral.

"En aquest taller ens ha guiat la intenció de recuperar figures femenines a través del seu pensament i de la seva veu directa. Les seves paraules permeten recuperar-les en la seva singularitat, alhora que situar-les en una posició visible. Les podem interrogar i les podem escoltar, deixant-les parlar podran dir-nos qui eren i qui són . Una individualització, però, que no significa mantenir-les en l'aïllament, ni situar-les en un context atemporal. Es tracta, en definitiva, que les dones ens parlin d'elles mateixes, ens parlin d'altres i ens parlin de l'època en que van viure, fent-les esdevenir també significatives".

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00