Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

25/04/2014

Tallers d'economia domèstica adreçats a les famílies

Un dels tallers adreçats a professionals que es fan al CRIA       Un dels tallers adreçats a professionals que es fan al CRIA

L'activitat s'emmarca en el projecte "Sumem Energies, VNG per l'Estalvi Energètic", coordinat per les Regidories de Medi Ambient i Serveis Socials

En el marc del projecte que vol lluitar contra la pobresa energètica i l'estalvi energètic i d'emissions, aquest mes d'abril s'està fent la primera edició de tallers d'economia domèstica. Els tallers duren 4 sessions i acaben el 2 de maig. La segona edició es farà durant el mes de maig, i n'hi haurà una tercera a l'octubre i una darrera al novembre. En aquesta primera fase hi participaran un centenar de famílies vilanovines amb una especial situació de vulnerabilitat, designades des dels serveis socials municipals.

La proposta vol promoure l'estalvi energètic entre les famílies de Vilanova i la Geltrú que viuen situacions econòmiques greus, com a mesura per tractar de reduir l'import de la factura de la llum, de l'aigua o del gas. En els tallers es treballarà aspectes com l'estalvi dels recursos, les factures i els consums, i es donaran pautes pràctiques sobre com reduir la despesa. L'Agència Local de l'Energia calcula que la reducció del consum per llar pot ser del 15% si s'aplica un canvi d'hàbits, i arribar fins al 30% si també s'incorporen mesures correctores. Això també suposaria un estalvi a l'hora de redistribuir les ajudes que els serveis socials municipals destinen a famílies en situacions econòmiques molt precàries en concepte de pagament dels subministraments bàsics.

Els tallers d'economia domèstica són un espai de trobada on les famílies poden adquirir pautes i estratègies per a l'administració dels recursos familiars, oferint informacions útils i alternatives a l'actual consum familiar, que els permeti una millor identificació dels seus conceptes de despesa, una millor organització del pressupost familiar i la major implicació possible de tots els membres de la unitat de convivència. Amb una metodologia pràctica i funcional, es pretén que tothom participi activament. Així, el taller definirà els conceptes bàsics com l'economia familiar, ingressos, despeses i conceptes relacionats, incidirà en la importància d'una bona planificació de l'economia familiar, amb consells útils i priorització de les despeses, i ajudarà a realitzar un pressupost familiar propi, fent esment en la importància de la implicació de tots els membres de la família. També ensenyarà a fer una anàlisi d'extractes bancaris, a organitzar els documents de la llar, i mostrarà llocs i webs d'interès per fer compres més econòmiques o per cercar productes reutilitzats sense cap cost, a banda d'informar sobre el Banc del Temps de Vilanova i la Geltrú. Una de les sessions girarà al voltant de l'estalvi en el consum de subministraments, explicant com reduir les factures de llum, aigua i gas, i ensenyant a reconèixer les dades i conceptes que apareixen a les factures. Finalment, la darrera sessió es titula "Cuina de l'aprofitament", i dóna consells útils per reduir despeses en la compra d'aliments, amb una visita al mercat municipal i a un supermercat, per ensenyar a organitzar la compra, a fer una selecció de productes i una comparació de preus. També hi haurà consells, receptes i tècniques per estalviar en l'organització dels àpats.
Durant totes les sessions hi haurà un "taulell de les bones idees", on es farà un recull d'aquelles idees i alternatives d'organització de l'economia familiar proposades per tots els participants i es lliurarà al final a tots els assistents.

Les professionals que impartiran les sessions són una treballadora social, una experta en estalvi energètic, i una tècnica de salut.

Més informació sobre el projecte "Sumem energies, VNG per l'estalvi energètic", aquí.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00