Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

15/04/2015

La Biblioteca Víctor Balaguer, protagonista al setmanari El Temps

El reportatge també parla de l'edifici de la Biblioteca Museu      El reportatge també parla de l'edifici de la Biblioteca Museu

El setmanari dedica un ampli reportatge a la Biblioteca amb motiu de la rellevància que ha adquirit amb l'arribada del llegat de Joaquim Molas

Fa unes setmanes moria el filòleg i professor Joaquim Molas, un dels referents intel·lectuals de la cultura catalana del segle XX. I la Biblioteca Víctor Balaguer és dipositària del seu llegat.
És per això que el setmanari El Temps, editat en català des de 1984 per Edicions del País Valencià, i amb redaccions a València, Barcelona i Palma de Mallorca, li dedica en el primer número d'abril un ampli reportatge titulat "La Biblioteca Víctor Balaguer, més nacional que mai".

Signat per Lluís Bonada, el reportatge destaca que, amb l'arribada el 2012 del valuós llegat Joaquim Molas, la Biblioteca Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú ha reforçat el seu caràcter d'equipament nacional. Un llegat que reforça la idea de la directora de la Biblioteca, Montserrat Comas, d'aconseguir un equipament nacional fora de Barcelona.

El reportatge parla dels deu mil volums que ja han arribat a la Biblioteca, i dels que hi arribaran properament (la part corresponent a les avantguardes i a la literatura popular del segle XIX) fins a completar els més de vint mil que va aplegar el doctor Molas al llarg de la seva vida.

Comas explica al reportatge que la Biblioteca Museu es va constituir el 1884, i des d'aleshores s'hi ha anat construint un dipòsit que ha esdevingut fonamental per a la història cultural de Catalunya, tant des del vessant artístic com documental, ja que proporciona simultàniament, informació sobre política, literatura, art o etnografia mitjançant tota mena de tipologia documental, d'objectes artístics a documents bibliogràfics.

La Biblioteca Museu Balaguer ha anat sumant llegats, a banda del de Víctor Balaguer, com el de Lluís Plandiura, el del Museu d'Art Contemporani dels anys seixanta a la Cúpula Coliseum de Barcelona, o els arxius d'Enric Cristòfor Ricart, Eduard Toldrà o Joan Magriñà.

Comas detalla per a El Temps el contingut del llegat Joaquim Molas, i recorda que ara la Biblioteca Museu Balaguer s'ha convertit en un centre de referència per a la literatura i la cultura catalana i forastera.
Gràcies a una subvenció de la Diputació de Barcelona s'han catalogat un total de 500 títols de revistes i 4.900 exemplars del fons Joaquim Molas, que es poden consultar al catàleg propi de la Biblioteca Museu Balaguer i al Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya.

El reportatge també parla a bastament de la figura de Joaquim Molas, de Víctor Balaguer, i de l'edifici del Museu.

Podeu consultar el reportatge en aquest enllaç.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00