Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

08/10/2015

L'Ajuntament promou grups de pares

El projecte ha començat amb la formació a les llevadores del CAP Jaume I    El projecte ha començat amb la formació a les llevadores del CAP Jaume I

Es tracta d'un espai de sensibilització i formació per a homes que es troben en un moment vital de canvi

 El projecte Paternatge Responsable, liderat per la Regidoria de Convivència i Equitat amb el suport de la Diputació de Barcelona, ha començat a caminar conjuntament amb l'equip de professionals del Servei ASSIR (Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva), situat a l'ambulatori Jaume I de la ciutat. L'inici ha estat una jornada formativa per a les llevadores que acompanyen en el procés d'embaràs, criança i alletament. La formació ha anat a càrrec d'Oriol Ginés, de Conexus, una entitat dedicada a l'atenció psicosocial a homes, infants i adolescents per promoure la millora de les relacions afectives i familiars, l'eradicació de la violència, i uns estils de vida saludables i igualitaris.

El projecte pretén ser un espai de sensibilització i formació específica per a homes que es troben en una situació vital de molts canvis. En aquest marc es vol aconseguir una millora del benestar de les persones en quant a les seves relacions afectives. Des d'una perspectiva de responsabilitat compartida, i amb la voluntat que conductes equitatives, igualitàries i plaents es puguin anar reproduint amb facilitat. En aquest sentit, tant les etapes prèvies al naixement d'un nadó com les dels primers temps de la criança, són moments clau en el món dels sentiments, i són també moments molt intensos que poden perfilar futures conductes per camins ben diferents, amb conseqüències també ben diferents.

D'aquesta manera, es vol crear un espai participatiu on desenvolupar coneixements i actituds basades en la corresponsabilitat, el creixement sòcio-afectiu i l'educació emocional. Un punt de partida per a la paternitat i la criança responsable, passant per les diferents etapes del paternatge, tant en la preparació prèvia durant l'embaràs, com en les diferents etapes de la vida dels fills i filles.

Els objectius són promoure valors per travessar els estereotips de gènere, observar i ser conscients de les diverses formes d'aprenentatge de com ser home i com ser pare, per estimular actituds i models relacionals igualitaris; fomentar el gaudi en la participació dels pares en la presa de decisions i cura dels nadons en els seus primers mesos de vida, evitant-ne la discriminació; incitar als nous pares a descobrir les pròpies habilitats per viure plenament el desenvolupament i creixement dels seus fills i filles; i afavorir el contacte entre futurs pares i pares novells per a compartir experiències i inquietuds sobre la seva situació.

Els primers participants seran un grup de futurs pares que s'hi han interessat a través de les llevadores, i que faran tres sessions al mes de novembre, i 3 sessions més al desembre, quan es preveu que ja hagin nascut les criatures i hi puguin participar amb els seus nadons. En les sessions es treballaran les habilitats i tècniques més habituals de cura dels nadons (bany, canvi de bolquers, alimentació, carícies...), coneixements sobre el desenvolupament psicomotor dels fills i filles, tècniques per afavorir el seu desenvolupament, nocions bàsiques de construcció de masculinitat i feminitat, o temes com l'empatia i el bon tracte.

El paternatge responsable, doncs, promou la implicació en la paternitat, oferint respostes als dubtes que els homes poden tenir sobre el procés d'embaràs i el part, la relació de parella i sexual, o el vincle amb la criatura. Els grups seran només per a homes, i oferiran també informació sobre com conciliar paternitat i feina (demanar permisos, excedències i reduccions de jornada, planificar el temps per dedicar a la criatura, saber d'ajuts i descomptes pel fet de tenir un fill o una filla), com afrontar els conflictes de parella i familiars, o com organitzar les tasques domèstiques i de cura.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00