Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

21/07/2016

El cementiri de Vilanova i la Geltrú, finalista en un concurs

El panteó de Victor Balaguer és un dels elements que l'han fet candidat a millor monument arquitectònic  El panteó de Victor Balaguer és un dels elements que l'han fet candidat a millor monument arquitectònic

La revista 'Adiós cultural' ha organitzat el 3r concurs de cementiris d'Espanya, que valora el millor cementiri, el millor monument arquitectònic, i la millor història documentada

Fins al 30 de setembre es pot votar a favor del cementiri de Vilanova i la Geltrú, un dels finalistes a la categoria de millor monument arquitectònic del III Concurs de Cementiris d'Espanya 2016, organitzat per la revista Adiós Cultural.
Les votacions per premiar els millors cementiris espanyoles es van obrir el passat 13 de juliol. Les 26 candidatures han estat seleccionades per un jurat d'experts entre 68 candidatures de 36 cementeris espanyols, que opten als premis de 3.000 euros al millor cementiri, 2.000 a la millor iniciativa mediambiental, 1.000 al millor monument, i 1.000 a la millor història documentada que hagi passat dins el recinte.
El resultat final del concurs es donarà a conèixer a l'octubre. Tots els participants seran inclosos a la 'Guía cultural y turística de cementerios españoles' que elabora la revista Adiós Cultural.

La documentació que acompanya la candidatura del cementiri vilanoví destaca la importància del panteó de Víctor Balaguer. El monument funerari del polític català és un dels més bells, rics, originals i simbòlics del modernisme català. És sens dubte el més important dels que hi ha a l'històric cementiri municipal de Vilanova i la Geltrú, inclòs dins la Ruta de Cementiris ASCE, tant per la importància de la personalitat que hi ha enterrada, com per la seva bellesa artística.

El Cementiri Municipal de Vilanova i la Geltrú està declarat com a bé d'interès local, i es va inaugurar el 1817. Acull les sepultures de diversos personatges rellevants, molts de mitjans del segle XIX i principis del XX, coneguts com “indianos” o “americanos”, i que han estat fetes per prestigiosos arquitectes del moment. Destaquen monuments com el temple neoclàssic de Joan Samà i Martí (navegant i comerciant), la capella, el panteó de la família Ortoll, el mausoleu de Pau Soler i Morell, el monument funerari de Josep Francesc Lluch i Torrents, el sepulcre de la família Marquès, on està enterrat l'escriptor Manuel de Cabanyes, la tomba de la família Font, on reposen les restes de l'arquitecte Josep Font i Gumà, el monument funerari de Francesc Gumà i Ferran, reconegut indiano i filantrop, i el sepulcre de gran senzillesa del pintor Joaquim Mir.

Les votacions es poden fer en aquest enllaç, on també hi ha tota la informació de cada candidatura.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00