Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

26/02/2015

Oberta la convocatòria per optar als horts socials ecològics de VNG, per a entitats sense ànim de lucre

     Horts socials ecològics   Horts socials ecològics

S'emmarca dins el projecte "Xarxa d'Horts Socials" que inclou també els horts urbans adreçats a persones a títol individual.

Des d'aquesta setmana ja és obert el termini per a la concessió de llicències d'ocupació temporal d'espais públics destinats a horts/espais agrícoles per a entitats sense ànim de lucre. Una nova iniciativa de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú per tal de transformar socialment i ambientalment diferents espais públics de la ciutat.

Aquesta acció s'emmarca dins el nou Programa “Xarxa d'Horts Socials” de Vilanova i la Geltrú, que inclou també la concessió dels Horts urbans ecològics, als quals s'hi pot optar a títol individual, així com un projecte per afavorir la custòdia urbana dels espais, per part dels particulars.

La voluntat del govern municipal és implantar una Xarxa d'Horts Socials a la ciutat que proporcioni a particulars, col·lectius i entitats sense ànim de lucre espais de conreu amb cessió temporal. Alhora, es pretén promoure espais públics per a la sociabilització i la dinamització comunitària, que afavoreixin les relacions entre generacions, les oportunitats de col·lectius i/o persones amb dificultats socioeconòmiques i la millora de la seva qualitat de vida. La Xarxa d'Horts Socials també té, dins els seus objectius, divulgar el valor de l'agricultura de proximitat i ecològica, promoure la formació, l'educació ambiental i les bones pràctiques en temes de sostenibilitat.

Horts socials ecològics
Les bases que regeixen la cessió temporal d'ús d'espais públics per destinar-los a horts i/o espais agrícoles ecològics, regulen la cessió de l'ús d'aquests espais, majoritàriament urbans o urbanitzables, per tal de poder-los recuperar amb finalitats socials i ambientals. La convocatòria ofereix més de 15.000 m2 de terreny, distribuït en 5 grans parcel·les, a partir de 600 m2. Aquestes estan ubicades al carrer de la Masia en Cabanyes, al carrer de la Falç, carrer de Sarrià, carrer de Tiràs i a l'avinguda dels Sis Camins.

L'objectiu fonamental d'aquests horts socials ecològics és l'autoconsum, tot i això les entitats adjudicatàries podrien també efectuar altres mecanismes per a la gestió i aprofitament dels possibles excedents, com són: l'intercanvi amb altres usuaris, la venda en “turutes” o altra moneda social vigent al municipi, la donació al Banc de queviures de Vilanova i la Geltrú, l'intercanvi i/o la comercialització de forma preferent a d'altres organitzacions i institucions socials o amb finalitats socials.

Hi poden optar les entitats sense ànim de lucre inscrites al registre municipal d'entitats i associacions. Les bases permeten que un mateix espai pugui ser compartit per diverses entitats. Les entitats interessades hauran de presentar la instància corresponen i un projecte o memòria on s'expliqui quin model de gestió faran, els aspectes tècnics, etc. així com especificar si hi ha col·laboració amb d'altres entitats i com es tradueix aquesta col·laboració. Les llicències per a l'ús d'ocupació s'atorgaran per un període de 2 anys, prorrogables d'any en any fins a un màxim de 4 anys.

El període per fer les sol·licituds és obert i es poden formalitzar presencialment a l'Oficina d'Atenció Ciutadana o bé per internet a través de la carpeta ciutadana, durant el propers 30 dies. Transcorregut aquest temps es podran seguir presentant sol·licituds i s'establirà una borsa, en la mesura que hi hagi terrenys municipals disponibles i s'hagi exhaurit la llista d'espera.

La regidora de Medi Ambient, Serveis Socials i Esports, Blanca Albà, ha parlat dels beneficis ambientals i paisatgístics que es poden obtenir reconvertint o recuperant aquests horts i espais agrícoles. “Ens permet incrementar la biodiversitat a la ciutat, però també millorar la convivència i la cohesió social a través del treball de les persones, entitats i els altres organismes implicats. A més es posa en valor l'alimentació de proximitat, el quilòmetre zero i l'agricultura ecològica”. Blanca Albà també ha destacat del projecte “el poder capacitar les persones en el treball de la terra i revaloritzar la seva tasca, així com els beneficis terapèutics i comunitaris que representa”.

De cara a una segona fase hi ha la voluntat de promoure la Custòdia Urbana. Una iniciativa que vol posar en comú els espais en desús de propietat privada i la demanda social, amb la mediació de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.
Mapa de les parcel·les
Horts urbans ecològics
D'altra banda, el Programa “Xarxa d'Horts Socials” segueix donant continuïtat al projecte d'horts urbans ecològics amb una nova convocatòria oberta a tota la ciutadania, per tal que aquells que ho vulguin puguin optar a alguna de les parcel·les de 25m2 ubicats a l'avinguda de Rocacrespa.

El termini per presentar les sol·licituds, que en aquest cas han de ser a títol individual, començarà al voltant del 19 de març. S'establirà un primer període de 30 dies i, posteriorment, la convocatòria restarà oberta, creant una borsa i llista d'espera.

En marxa des de fa uns anys, el projecte d'horts urbans ecològics té com a objectiu fomentar els espais verds singulars a la ciutat, promocionar l'agricultura sostenible i de proximitat, i la cessió temporal d'horts als ciutadans i ciutadanes
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00