Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

04/03/2016

La família Miret de Cabanyes dóna a la Masia d'en Cabanyes els llibres que completen la biblioteca

La presentació dels llibres es va fer a la biblioteca de la Masia d'en Cabanyes   La presentació dels llibres es va fer a la biblioteca de la Masia d'en Cabanyes

Els centenars de volums que havien adquirit els diferents membres de la família durant 300 anys estaven separats. Amb aquesta donació es recupera gran part del patrimoni Cabanyes

La biblioteca de la Masia d'en Cabanyes estava dividida, repartida entre els diferents membres de la família. A la biblioteca de la Masia, sota la custòdia del Consell Comarcal del Garraf, hi ha 1.500 llibres. Ara se n'hi ha sumat 376 que la família conservava a la Casa Cabanyes de la plaça de les Cols de Vilanova.
Tot plegat gràcies a una donació feta per la senyora Rosó Miret de Cabanyes, a través de la mediació, la cura i el treball d'investigació de Xavier Solà.

En un acte celebrat a la mateixa biblioteca de la Masia d'en Cabanyes, la presidenta del Consell Comarcal, Glòria García; el conseller de Cultura, Patrimoni Ocupació i Esports, Xavier Grau; la regidora de Cultura de Vilanova i la Geltrú, Teresa Llorens; la gerent del CCG Mila Arcarons, i el mateix Xavier Solà, han explicat a la premsa els detalls d'aquesta donació.

El conseller Grau va destacar la "insistència dels diferents governs del Consell Comarcal per posar en valor el patrimoni", així com "la complicitat amb experts i investigadors com Xavier Solà per aconseguir-ho". Fruit d'una d'aquestes investigacions, concretament de Rosa Vives, es van poder descobrir i exposar els gravats de Goya que formaven part de l'àmplia col·lecció pictòrica dels Cabanyes.
Conveni llegat Cabanyes detall
Per la seva banda, la regidora Teresa Llorens va destacar que "per a l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú el patrimoni és un dels eixos centrals perquè relliga el nostre passat, la nostra història, amb el nostre present i futur. A través de la història de la Masia, volem explicar a la nostra ciutat i a la nostra comarca d'on som i d'on venim, i el perquè de la importància del segle XIX". Llorens va destacar la col·laboració entre institucions, "perquè Ajuntament i Consell Comarcal treballem per la nostra memòria i apostem per explicar el patrimoni".

La presidenta del Consell Comarcal, Glòria García, recordava que la valuosa biblioteca dels Cabanyes és un espai carregat d'història, amb una col·lecció molt diversa que es va anar enriquint al llarg de diverses generacions. García va agrair que la col·lecció torni a estar reunida, ja que diversos historiadors i bibliòfils aconsellaven aquest reagrupament.
Conveni llegat Cabanyes llibres
Xavier Solà va anunciar que encara hi ha una petita part de la biblioteca que ara mateix no s'ha cedit a la Masia, i va insistir en el desig que tots els llibres tornin als seus orígens, a una Masia ara catalogada com a Bé Cultural d'Interès Nacional.

Els 376 volums que ara ha donat Rosó Miret de Cabanyes són majoritàriament dels segles XVIII i XIX, tot i que s'hi pot trobar un llibre del segle XVI i 3 del XVII. Molts volums van signats per membres de la família Cabanyes, i s'hi pot veure els interessos diversos de cadascun d'ells. Així, hi ha llibres propis d'un comerciant, d'un col·leccionista i viatger, d'un artista, i molts llibres de dret. Hi ha molta literatura de ficció, història i filosofia, però també hi ha algun llibre d'agricultura, de física i química o de ciències naturals. Destaquen els volums en castellà i en francès, però també n'hi ha en català, llatí, anglès i italià.

Al desembre de 2015, Rosó Miret de Cabanyes es va adreçar al Consell Comarcal del Garraf amb la finalitat de donar a la Masia d'en Cabanyes una sèrie de llibres que havien estat a la biblioteca en altres èpoques, però que la seva família guardava i conservava des de l'any 1978.

La biblioteca de la Masia d'en Cabanyes va ser iniciada per Llorenç de Cabanyes i Fuster i continuada pels seus descendents, especialment per Josep Anton, qui va adquirir molts llibres en els seus viatges. Aquesta biblioteca va arribar a ser un fons d'una gran riquesa i magnitud, va ser consultada i comentada amb admiració per personatges il·lustres de les lletres nacionals i internacionals. Aquest element històric bibliogràfic, juntament amb el gran valor de la resta del patrimoni, van contribuir a la declaració oficial de la Masia d'en Cabanyes com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN).

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00