Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

21/10/2015

Bona sessió de benchmarquing internacional amb Séte, Merignac i Viana do Castelo a Neàpolis

La Jornada es va emmarcar dins els treballs finals de redacció del Pla Estratègic d’Activitat Econòmica

D'interessant i enriquidora es pot qualificar la sessió de benchmarquing internacional que ahir al vespre es va dur a terme a l'auditori de Neàpolis, en el marc del tancament de la redacció del Pla Estratègic d'Activitat Econòmica (PEAE) de Vilanova i la Geltrú 2025. Les tres ciutats convidades van ser la portuguesa Viana do Castelo, i les franceses Séte i Merignac. L'acte va ser presentat pel regidor de Promoció Econòmica i Projecció Exterior de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Gerard Figueras; i pel secretari general de l'ADEPG i redactor del PEAE, Isidre Also. Figueras va destacar que aquesta sessió era una de les culminacions "dels treballs iniciats el 2013 al voltant del Pla Estratègic. Aquest benchmarquing ens servirà per comparar-nos a tres ciutats molt similars, fora del nostre país, que estan fent coses de les que podem aprendre." Also va assegurar que a través del PEAE "es pot veure que tenim una ciutat amb una projecció impressionant. El PEAE està seguint el seu procés i al gener començarem a treballar en accions concretes."

Les ponències de les tres ciutats convidades van ser moderades per la tècnica de la regidoria de Promoció Econòmica, Noemí Cusiné, i el primer en intervenir va ser Jean-René Maxant, expert en dret urbanístic i polítiques d'acció territorial de Séte. Séte és una ciutat costanera del Llenguadoc Rosselló a França. Maxant va explicar que la vila és a 20 km de Montpeller i es troba al bell mig d'una important ruta marina com és la de Barcelona, Marsella i Gènova, tres dels ports més importants de la Mediterrània. Séte té 42.000 habitants en una superfície de 42 km2. El seu port és comercial, pesquer i nàutic. El port també acull ferris amb països del nord d'Àfrica que suposen un trànsit de 180.000 persones l'any. És el primer port pesquer de la França mediterrània amb 4.000 tones de productes del mar anuals per valor de 15 milions d'euros. El port de Séte crea 87 llocs de treball directes i 2.000 d'indirectes. Segons el ponent el futur del port passa per la consolidació del port comercial a través de l'especialització.

Maria José Guerreiro, regidora de Turisme i Cultura de la ciutat portuguesa de Viana do Castelo es va voler centrar en el Pla Estratègic que fa quatre anys estan seguint i que els ha servit per a crear una imatge de marca que consideren molt important. Viana do Castelo està situada a la costa a 70 km de Vigo i a 60 de Porto. Ocupa una superfície de 315 km2 i té 91.000 habitants. Guerreiro explicà que la ciutat ha apostat per la requalificació urbana, l'excel•lència ambiental, la cohesió territorial, la cultura marinera, i l'atracció de noves empreses. En aquest sentit ja han configurat clústers al voltant de l'energia eòlica, el mar, el paper, el metall i les energies renovables. També estan potenciant temes més comercials com l'enoturisme, la gastronomia i la ceràmica.

La tercera ciutat participant al benchmarking va ser la vila de Merignac, que des de fa molts anys està agermanada amb Vilanova i la Geltrú. Merignac es troba a l'àrea metropolitana de Burdeus, té una superfície de 42 km2 i 70.000 habitants. Maxime de Person, director d'Economia i Turisme de l'Ajuntament de Merignac, va explicar que la ciutat compta amb 50.000 llocs de treball, 27 parcs d'activitat econòmica, i 1.600 empreses. El llocs de treball és distribueixen en 9.000 públics i 41.000 privats. La principal activitat econòmica està al voltant de l'aeronàutica, la construcció, el turisme de negocis, els serveis financers i el comerç i la gran distribució. Merignac té 250.000 m2 de superfície comercial. Gràcies a l'aeroport rep uns set milions de visitants a l'any. La ciutat té 25 hotels i 2.500 habitacions que suporten unes 650.000 nits per any. Merignac és la capital regional aeronàutica.

L'acte el va cloure l'alcaldessa de la ciutat, Neus Lloveras, que va voler agrair la participació de les tres ciutats i va qualificar la jornada de "molt interessant perquè ens ajuda i ens serveix per adquirir coneixements i comprendre noves experiències." Lloveras va extrapolar per a la ciutat la potència del port de Séte, el bon pla de màrqueting de Viana do Castelo i la capacitat de Merignac per a extreure indicadors econòmics.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00