Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

20/11/2015

La V Jornada de la Inclusió Social para esment en crear oportunitats per als joves

L'bertura va anar càrrec de la regidora Teresa Llorens i els representants de la Diputació i la Generalitat    L'bertura va anar càrrec de la regidora Teresa Llorens i els representants de la Diputació i la Generalitat

Professionals de l'àmbit social, docent i sanitari debaten sobre la necessitat de les estratègies de prevenció per evitar el descens social

Vilanova i la Geltrú ha acollit amb èxit la cinquena edició de la Jornada de la inclusió Social. Sota el títol "Joves i Inclusió Social: creant i generant oportunitats", l'Auditori de Neàpolis va acollir dijous una ponència i diverses píndoles d'experiències per abordar la situació dels i les joves amb risc d'exclusió social.

La Jornada de la Inclusió Social està organitzada pel Pla Local d'Inclusió Social – VNG Inclusió, que depèn de l'Àrea de Polítiques de Ciutadania de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. La seva presidenta, la regidora Teresa Llorens, inaugurava la jornada recordant que "la prevenció és l'element clau. Per això les administracions públiques, especialment les locals, hem de promoure aquestes polítiques proactives i estratègies preventives per afavorir la inclusió".

La jornada va començar amb les intervencions del Josep Sicart, assessor tècnic de Benestar Social de l'Àrea d'Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona; i Joan Plana, coordinador territorial de Joventut a Tarragona de la Generalitat. Tots dos van recordar que la crisi econòmica genera cada vegada més desigualtats, i que la taxa d'atur entre els joves de 16 a 24 anys se situa al 40 per cent. I van destacar la idoneïtat d'aquesta jornada per parlar de crear oportunitats, una manera de compensar els desequilibris que genera la societat actual.

En la seva ponència, el sociòleg Xavier Martínez Celorrio, professor i investigador especialista en educació, desigualtats, mobilitat social i joves, va insistir en que el factor determinant per a l'ascens social és l'educació. "Amb la crisi econòmica, per primera vegada les taxes de descens social, la posició social dels fills respecte els seus pares, han superat les d'ascens social". Una situació preocupant que porta a la necessitat de treballar la predistribució: lluitar de forma preventiva per generar menys desigualtats, de manera que a l'hora de fer la distribució hi hagi menys dificultats. Celorrio va destacar la importància de treballar des de les primeres etapes educatives, quan les desigualtats socials s'ha demostrat que no són tan presents, passant sobretot per totes les etapes de transició fins a l'edat adulta, per actuar contra el risc de descens social.

Jornada inclusió petitaDesprés de la ponència es van exposar les píndoles d'experiència temàtiques, amb la presentació de diversos projectes innovadors, creatius i referents en la inclusió social de joves amb risc d'exclusió. Hi van participar entitats i fundacions d'arreu de Catalunya, reconegudes per la seva bona pràctica, perquè presentessin els seus projectes: en l'àmbit de la inclusió social en la inserció sociolaboral, van participar la Fundació Formació i Treball i la Fundació Èxit; en l'àmbit educatiu, cultural i d'oci, l'Associació Educativa Integral El Raval i la Fundació Marianao; i en l'àmbit de projectes sobre discapacitat i prevenció, intervindran el grup CHM Salut de Barcelona i l'Associació Down Lleida.

Tant la ponència com les presentacions van ser dinamitzades a través de les xarxes socials de VNGinclusió, i transmeses en directe via streaming. Les persones interessades o que no van poder assistir a la V Jornada de la Inclusió Social podran visualitzar el contingut properament a través de les xarxes socials de VNGinclusió.

L'alcaldessa Neus Lloveras va tancar l'acte agraint la tasca de tants professionals i voluntaris en favor d'aquests joves, "una important tasca de les polítiques del món municipal, però que es porta amb discreció. I és que cal tenir en compte que avui dia les temàtiques relacionades amb la inclusió social són tot un repte, i s'han convertit en prioritàries per a les administracions locals".

Podeu veure més fotografies de la Jornada en aquest àlbum


© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00