Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

02/03/2015

El català és la llengua habitual del 35,5% de la població del Penedès

Els resultats de l'enquesta s'han presentat al centre cívic La Geltrú   Els resultats de l'enquesta s'han presentat al centre cívic La Geltrú

La Direcció General de Política Lingüística ha presentat l'enquesta d'usos lingüístics de la població de l'àmbit territorial del Penedès

El Penedès presenta unes dades molt similars a la mitjana catalana pel que fa als usos lingüístics de la població. La Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat realitza cada 5 anys enquestes sobre els usos lingüístics de la població, i acaba de presentar les dades de l'estudi de 2013, que per primera vegada incloïa l'àmbit territorial del Penedès (Alt Penedès, Baix Penedès, Garraf, i algunes poblacions de l'Anoia).

En la presentació que a Vilanova han organitzat aquest organisme i el Consorci per la Normalització Lingüística de l'Alt Penedès i el Garraf, la regidora de Cultura Marijó Riba ja ha constatat que "aquesta diagnosi ens fa adonar de l'estat en que es troba l'ús de la nostra llengua, podem visibilitzar dades de proximitat, i es demostra que a la nostra zona encara tenim molta feina per fer. Us animo a seguir fent la vostra tasca per construir entre tots un país millor."

L'enquesta es realitza a partir de les dades del padró municipal a persones més grans de 15 anys. I en aquest cas demostra que el nostre àmbit territorial té un percentatge molt important de persones nascudes a la resta de l'Estat (27,4%), i a l'estranger (14,6%).

Això segurament condiciona l'ús de la llengua: el 6,1 per cent de la població no entén el català, el 18 per cent no el parla, el 16,8 per cent no el llegeix, i el 37,2 per cent no el pot escriure.
La llengua habitual del 35,5% de la població és el català, mentre que el 49,6% utilitza el castellà com a llengua habitual. El 8 per cent utilitza indistintament el català i el castellà, i el 5,9% utilitza altres llengües.

Podeu consultar l'Enquesta d'usos lingüístics a l'àmbit territorial del Penedès aquí.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00