Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

20/06/2013

La regidora de Cultura, Marijó Riba, fa balanç dels dos anys de Govern del seu departament

Marijó Riba, regidora de Cultura     Marijó Riba, regidora de Cultura

S'estan assolint els objectius marcats en el Pla d'Actuació Municipal (PAM) amb la vista posada en nous projectes, entre ells el del Far

La regidora de Cultura, Marijó Riba, ha fet una valoració positiva d'aquests dos anys de Govern municipal al capdavant d'aquesta regidoria i apunta per als propers dos anys nous projectes. Segons ha manifestat Riba, "el compromís adquirit en el PAM i amb la ciutadania s'està complint. Un clar exemple és la consolidació de la temporada estable d'arts escèniques, més si tenim en compte que disposem d'un nou equipament com és l'Auditori Eduard Toldrà, el qual vam trobar sense contingut ni artístic ni econòmic". En aquest sentit, s'ha anat augmentant el seu públic, que, de mica en mica, s'ha anat fidelitzant. 

Auditori
Auditori Eduard Toldrà

La regidora de Cultura ha explicat que es va mantenint un alt grau de qualitat i professionalitat. Així mateix, els artistes locals també han trobat el seu lloc en aquesta programació.

Un altre dels objectius assolits en l'àmbit de les arts escèniques ha estat la programació d'ofertes i iniciatives privades de la ciutat, que han complementat de manera molt satisfactòria l'oferta municipal. "La col·laboració pública-privada ha funcionat molt bé i ha permès mantenir els diferents festivals que es porten a terme a la ciutat, els quals continuen comptant amb el suport de l'Ajuntament".

Quant a les festes populars, ara mateix s'està tancant el procés participatiu per millorar l'organització de la Festa Major de la ciutat. "L'objectiu és que aquesta festa sigui molt participada per la ciutadania. El procés acabarà amb la creació de la Fundació de la Festa Major, a finals d'any".

En l'àmbit de les biblioteques municipals, s'ha fet un esforç per continuar mantenint per al 2013 l'aportació municipal del 2012, la qual es va incrementar en un 100% per tal de poder renovar de manera més òptima els fons d'aquests equipaments, que estaven molt encallats. I, a més a més, s'ha reforçat la línia d'activitats adreçades als més petits. "Aquesta és una voluntat que s'ha d'allargar durant tota la legislatura i, si es pot, millorar-la".

Es manté la convocatòria de subvencions a les entitats de Vilanova i la Geltrú. Aquesta manera és, a més a més, una bona forma per poder seguir ofertant el dia a dia cultural de la ciutat.

Un altre dels àmbits en què s'ha estat treballant en ferm és el del patrimoni. En aquest sentit, una consecució ha estat l'haver pogut mantenir en funcionament tots els museus de la ciutat, tot i que aquesta era una qüestió que perillava. "S'ha fet un gran esforç, però s'ha aconseguit no haver de reduir els seus serveis en cap sentit". Dins d'aquest mateix àmbit, s'ha aprovat el Pla de Patrimoni (gestat durant l'anterior legislatura), el qual ha començat a caminar. "S'ha creat una nova estructura, l'Oficina de Patrimoni, per tal de poder portar a terme una coordinació global de tot el patrimoni de la ciutat. També s'ha pogut treballar conjuntament amb els diferents museus de la ciutat amb una programació i oferta unitària, i que ja va donar els seus fruits l'estiu del 2012 amb una proposta única". L'experiència ha tingut continuïtat amb l'organització de la Nit dels Museus, on hi ha hagut una coordinació de tots els museus. "Tots formen part d'un tot, que és el patrimoni de la nostra ciutat". 

Papiol
Nit dels museus a Can Papiol

Dins del Pla de Patrimoni, i mirant el futur més immediat, s'està gestant el projecte conjunt de les regidories de Promoció de la Ciutat i Cultura, per a la promoció del patrimoni a través de l'espai del Far. Aquest nou espai donarà cabuda a les col·leccions Roig Toqués i al Museu del Mar, donant compliment a aquest Pla de Patrimoni, que recull en els seus objectius bàsics la preservació del patrimoni de la ciutat en general, i d'aquestes col·leccions en concret. 

Far
El far

Un dels grans esdeveniments que s'ha produït en aquests dos primers anys de mandat ha estat l'arribada del Llegat Molas a Vilanova i la Geltrú i, amb ell, la creació de l'Aula Molas. "Ens ha permès obrir-nos a les universitats catalanes i que la universitat s'apropi a la nostra ciutat per realitzar investigacions i estudis. També ofereix als nostres estudiants de secundària la possibilitat d'immergir-se en aquest material". El Llegat Molas dóna continuïtat al llegat que va fer en els seu moment el mateix Víctor Balaguer i omple el buit que hi havia quant a material del segle XX, fent de la institució balagueriana una institució molt singular i un referent pel que fa a la història de la cultura i l'art del país. 

Molas
El Llegat Molas ja és a la ciutat

Destacar també un altre gran esdeveniment que ha fet transcendir la ciutat de Vilanova i la Geltrú en el mapa cultural del país, la celebració de l'Any Toldrà, amb un alt nivell de qualitat i una molt bona valoració per part del sector i de la premsa nacional. 

Qvixote Quartet
Celebració de l'Any Toldrà

Un altre equipament cultural que consolida la seva oferta és el Centre d'Art Contemporani La Sala. Tot i que no és fàcil per a l'art contemporani, aquest centre ha aconseguit donar una oferta de molt alt nivell. Un clar exemple ha estat l'exposició fotogràfica de Manel Armengol organitzada per Foto Colectània, que ha donat molt de relleu a La Sala i que hi ha portat molts visitants. "Des d'aquest equipament hem treballat molt la vessant pedagògica de les programacions que portem a terme, organitzant activitats complementàries pensades per a tota la família i per a tot tipus de públic. També podem parlar d'un augment d'usuaris". 

Manel Armengol
Manel Armengol a La Sala

La regidora de Cultura, doncs, fa un balanç positiu d'aquest dos anys de Govern, ja que "s'han assolit molts dels compromisos marcats en el PAM. Tot i que la situació ens marca la gestió, hem aconseguit donar resposta als objectius que ens havíem marcat. I seguirem treballant en aquesta línia els propers anys".
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00