Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

10/05/2013

L'obra 'Acorar' arriba al Teatre Principal amb un ampli palmarès de guardons a l'espatlla

Toni Gomila Toni Gomila

El darrer èxit de la cartellera mallorquina és un monòleg on l'actor Toni Gomila reflexiona sobre la identitat col·lectiva dels pobles

El monòleg Acorar, de Produccions de ferro, arriba al Teatre Principal de la nostra ciutat el proper dia 18 de maig, a les 21 h. Es tracta d'un text on l'actor Toni Gomila fa una reflexió sobre la identitat col·lectiva dels pobles.

L'espectacle ve avalat per un gran nombre de guardons: millor actor, millor director i millor espectacle als Premis de l'Associació de Teatres i Auditoris Públics de les Illes Balears; millor actor, millor director, millor espectacle i millor text als Premis de l'Associació d'Actors i Actrius Professionals de les Balears; espectacle seleccionat per a la Xarxa Alcover 2012, i Premi del Públic al millor espectacle a la Mostra de Teatre de Santa Eugènia (Mallorca).

Acorar és una reflexió sobre què és allò que ens defineix, què és allò que fa que encara existeixi la nostra comunitat. El text pren per excusa narrativa la descripció d'una jornada de matances a Mallorca. I d'aquí el títol de l'espectacle. La d'acorar era una feina reservada al més expert, perquè no és gens senzilla de fer, i avui en dia ben pocs en saben. En ésser mort el porc, amb l'acorador, li feien la senyal de la creu per que no s'hi posessin mals esperits. A partir d'un minúscul fet casolà, s'ofereix una visió universal que provoca una reflexió en l'espectador sobre el seu món més íntim. Arribarem a la secreta intimitat de cada un perquè allò que oferim és universal.

L'obra es presenta com un monòleg, el protagonista i l'autor del qual és Toni Gomila. Després de les seves experiències com actor, productor i director teatral, Gomila ens descobreix en aquest espectacle la seva vessant com a autor. Tot i que ell insisteix en què és "actor, no dramaturg", sí que es defineix com a un ciutadà amb "inquietuds socials i en reflexió constant". Això, combinat amb la proximitat als fets que relata en el text, fan d'Acorar una obra que dispara directament a la memòria de l'espectador i a la reflexió sobre el futur.

El muntatge està dirigit per Rafel Duran, potser el director més reconegut de les Illes Balears. Format a l'Institut del Teatre de Barcelona, ha esdevingut un dels més reconeguts directors de Catalunya. Habitual de les sales alternatives de Barcelona i del Teatre Nacional de Catalunya, ha treballat pel Teatre Lliure, el Gran Teatre del Liceu, etc.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00