Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

23/09/2014

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú dóna suport a la Consulta del 9 de novembre

Així es va acordar en un Ple extraordinari celebrat ahir al vespre

El Ple de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, en sessió extraordinària, va acordar ahir al vespre donar suport a la proposta de l'Associació dels Municipis per la independència i l'Associació de Municipis de Catalunya, de suport del món local a la convocatòria de consulta sobre el futur polític de Catalunya del 9 de novembre de 2014. La proposta va rebre el suport de CiU, PSC, CUP i ICV i els vots en contra del PP, el regidor no adscrit i una regidora del PSC.

El debat el va obrir l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras que va explicar que l'acord parla de "manifestar el suport de l'Ajuntament a la convocatòria de la consulta i al govern de la Generalitat en tot aquest tràmit a més de, com ajuntament, facilitar tots els recursos i eines necessàries. Entenem que estem parlant de democràcia autèntica on les persones expressen el que volen lliurement. Es tracta de tornar al debat de les idees. Volem expressar-nos i saber que és el que pensem com a país." L'alcaldessa va voler assenyalar que aquest era un ple històric, carregat d'emoció, "on l'única cosa que es demana és poder votar"

El regidor del PSC Joan Martorell va explicar la posició del seu grup, on es deixava llibertat de vot. "Es tracta de donar suport de manera simbòlica a una proposta sorgida des del Parlament. Interpretem que els catalans tenim dret a decidir el nostre futur com a poble. El nostre país ha anat canviant en la manera d'entendre com ha de ser i com ha d'esdevenir el seu futur. I les decisions es prenen a través de les urnes. El desig de votar és hores d'ara un clam. La societat ha fet un pas molt més per endavant de la classes política. Ens demanem opinar i poder expressar la seva opinió. És una iniciativa que va més enllà dels partits politics. Defensem el dret a decidir i que el poble es pugui expressar."

El regidor Santi Rodríguez, des del PP va argumentar que "amb ple sentit democràtic, que espero seguir tenint durant molts anys, he de mostrar la discrepància per la convocatòria d aquest ple extraordinari. Aquest ple ha estat un cessió de sobirania municipal en benefici de l'AMI. Catalunya mai ha tingut les competències i la sobirania que té en aquest moments. Catalunya és plenament sobirana en les seves competències. Nosaltres estem d'acord en parlar de democràcia però vostès tenen un concepte simplista de democràcia. Aquest es un problema que afecta al conjunt d'espanyols. La llei de consultes permet decidir sobre la independència però no pas sobre els impostos o les retallades. No hi ha democràcia sense respecte al dret. Votem no a aquesta proposta però això significa un sí a Catalunya, a Espanya i a Europa."

Des de la CUP el regidor Marc Font va explicar que "avui, 300 ajuntaments del Principat ens hem vist obligats a donar suport a la consulta. Una vegada més el municipalisme del Principat es mobilitza per donar suport al poble. Volem escollir si hem de seguir lligats a l'Estat Espanyol o si volem tenir una país propi. Mai no se'ns ha preguntat. Ens diuen que no és legal i avant posen les lleis a la voluntat popular. Entenem que els estats que funcionen d'aquesta manera no haurien de dir-se democràtics. Hem assolit un massa crítica de ciutadans partidaris de celebrar la consulta. Son una força irresistible. Aquest procés no és caprici d'un president de la Generalitat, si no la voluntat d'un poble com Catalunya. Ens torbem en un moment històric i irreversible que no té cap altre final que no sigui anar a votar el 9 de novembre."

La regidora d'ICV, Iolanda Sànchez va assegurar que "estem vivint un moment important en la història de la nostra ciutat i del nostre país. Es un moment on està guanyant la política amb majúscula. És entendre la política com allò que ha de transformar la vida de la gent. Cal tenir predisposició a escoltar la gent i a treballar en el futur. ICV ha vist i ha palpat claríssimament el que està vivint i demanant la gent. Es respira il·lusió i alegria, i ens demanem votar. La Constitució ha quedat curta i la societat civil s'ha mogut. Des d'ICV volem donar un suport total a l'exercici de la democràcia."

El regidor no adscrit Francis Álvarez també va protestar "per celebrar un ple extraordinari en aquesta ocasió i no pas per temes més importants. No ens podem basar en el que va passar fa 300 anys. Hi ha un seguit de persones que donen suport a la independència, però també n'hi ha que no li donen suport. La democràcia es votar però amb respecte a les lleis. Aquest problema tapa d'altres que son més preocupants com el tancament de plantes a hospitals o la mancança de beques per menjadors."
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00