Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

08/04/2013

El Ple Ordinari d'abril de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú aprova el Codi d'Ètica i Bon Govern

Les mocions d'àmbit social centren el transcurs de la sessió

El Ple Ordinari del Mes d'abril de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha aprovat, amb els vots a favor de CiU, PSC , PP i CUP i l'abstenció d'ICV, el Codi d'Ètica i Bon Govern. L'alcaldessa de la ciutat, Neus Lloveras ha destacat aquesta fita com una "fortalesa democràtica de l'ajuntament. El Codi Ètic i de Bon Govern es basa en els principis sobre els que s'ha de regir el funcionament de l'ajuntament, com la transparència, la qualitat,  o la participació,.... Destaca el fet de la constitució d'una comissió de seguiment amb la participació de ciutadanes i ciutadans, sindicats i el Defensor de la Ciutadania. Des del govern tenim la voluntat que aquest sigui un document viu i que vagi més enllà dels governs que esdevinguin. No és una mesura reactiva o conjuntural sinó que s'emmarca dins un context més ampli per augmentar la transparència, el bon govern, i enfortir el sistema democràtic. Finalment voldria destacar el treball profund i intens que els treballadors i treballadores de l'Ajuntament han mostrat per fer realitat aquest text."

Des d'ICV, Iolanda Sánchez ha explicat que la proposta "Ens sembla positiva. Conté aspectes que ja estan recollits legalment i es fa un pas més enllà com és el tema de la participació. Tot i això, hi ha qüestions que no es recullen perquè durant els darrers anys la crisis ha canviat molts comportaments. S'ha d'obrir una reflexió per canviar mecanismes i formes de treballar per concretar la proximitat amb la ciutadania d'una manera més particular."

El regidor de la CUP, Marc Font ha afirmat que el document "és més un codi ètic que no pas un codi de bon govern. En tot cas marca unes directius relacionals amb la ciutadania. Tot i que hi ha un orgue de seguiment, creiem que és més una declaració d'intencions i que manquen mecanismes de com implantar-ho. Estem a l'inici del camí i des de la CUP hem fet i seguirem fem propostes. Farem un vot de confiança i esperem dur a terme accions visibles."

Santi Rodríguez, des del PP, ha argumentat que el Codi "és un recull d'obligacions legislatives. També hi ha un altre seguit de qüestions de sentit comú que no sempre s'apliquen i on existeix el compromís de complir-les. Creiem que el document s'ha elaborat i es seguirà construint d'una manera participativa. Donem suport però creiem que es poden incloure encara moltes més millores."

Finalment, el regidor del PSC, Oriol Escales, ha manifestat que "el codi agrupa principis rectors imprescindibles i facilita la feina al Defensor de la Ciutadania perquè li dona una garantia per escrit. Hem detectat algunes deficiències però li donarem suport perquè creiem que podrem filar més prim en el futur ja que es tracta d'un document viu."

El Ple també ha aprovat la creació de la Comissió de seguiment del Parc d'Habitatges municipals; ha ratificat l'acord de la Junta de Govern Local per l'organització durant l'any 2013 de mercats de petit format, dels criteris per a l'ordenació de les sol·licituds presentades i encàrrec a PIVSAM de la seva gestió; així com la creació d'una mesa de treball amb els mitjans de comunicació locals. També s'ha ratificat l'addenda al conveni de col·laboració de data 1 de juny de 2004, entre l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i "Endesa Distribución Eléctrica, SL", signada el 21 de març de 2013. El Ple també ha ratificat els acords amb la Mesa General de Negociació per resoldre temes pendents de personal, tancament del Capítol I del pressupost per al 2013 i aplicació de normes legals.

En el capítol de mocions han destacat les que han comptat amb participació i la presentació de diverses entitats. En primer lloc, la presentada per ICV, amb el suport de la CUP, de reconeixement i commemoració del 82è Aniversari de la II República aprovada amb els vots a favor de CiU, PSC, CUP i ICV i l'abstenció del PP. En aquesta moció ha intervingut Neus Benavent en nom de l'Associació del Garraf per la República. Per la seva banda, Diana Vásquez, de l'Associació Garraf Coopera, ha presentat la moció d'ICV per a l'impuls d'un concert amb les entitats bancàries i els promotors privats que disposen a la nostra ciutat de promocions buides d'habitatges per a la creació d'una borsa de lloguer social que ha estat aprovada per unanimitat. Itzia Pardiñas, de l'Ateneu Vilanoví, ha intervingut en la moció de la CUP “Marxem perquè marxin! Pels drets socials contra les retallades i la corrupció” que també s'ha aprovat per unanimitat. Finalment Francisca Santos, de l'Assemblea d'Aturats del Garraf ha presentat la moció de la CUP per instar el govern de l'Estat a modificar la Llei hipotecària amb la finalitat de regular la dació en pagament i adoptar les mesures necessàries per evitar els desnonaments per motius econòmics i garantir el dret a l'habitatge. La moció s'ha aprovat per unanimitat.

També s'ha aprovat per unanimitat, menys un punt que va tenir el vot contrari del PP, la moció del PSC de suport als treballadors i treballadores de les empreses Prysmian i Componentes Vilanova. La moció del PP per a la creació d'un Consell Municipal de comerç es va aprovar amb una transaccional del govern amb els vots a favor de CiU, PSC, PP i CUP i l'abstenció d'ICV. Per unanimitat  s'han aprovat les mocions del PSC sobre el port de Vilanova i la Geltrú i una altra per la creació d'una base de dades sobre l'origen dels consumidors en els sectors del turisme i del comerç; així com la d'ICV per a l'atorgament de subvencions destinades a ajuts per a la rehabilitació d'elements d'interès patrimonial de la ciutat. El capítol de mocions és va tancar amb la proposta de la CUP per tal que es concedeixi el nom de Guillem Agulló a un carrer de Vilanova i la Geltrú que ha estat aprovada amb els vots de CiU, PSC, CUP i ICV i el vot en contra del PP. Aquesta proposta s'estudiarà a la Comissió de nomenclàtor.

El Ple es va cloure amb la renúncia de la regidora socialista Claudia Duran com a regidora de l'Ajuntament.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00