Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

08/03/2013

Aconseguir l'equilibri entre l'activitat humana i comercial i la preservació de l'Àrtic, objectiu per a la gestió sostenible futura d'aquest territori

 ACCESS ha donat a conèixer algunes de les conclusions dels efectes del desgel de l'Àrtic        ACCESS ha donat a conèixer algunes de les conclusions dels efectes del desgel de l'Àrtic

Experts europeus s'han reunit a Vilanova i la Geltrú en l'assemblea ACCESS sobre el canvi climàtic, econòmic i social a l'Àrtic, amb l'objectiu d'influir en la gestió d'aquest territori verge

El comitè de direcció de l'assemblea ACCESS sobre el canvi climàtic, econòmic i social a l'Àrtic ha fet públiques aquest migdia les primeres conclusions de la segona assemblea que des de dimarts i fins avui divendres s'ha celebrat a l'Agència Pública d'Innovació de Vilanova i la Geltrú, Neàpolis. 

En nom del comitè de direcció d'ACCESS, ha parlat el coordinador del projecte finançat per la Unió Europea, Jean-Claude Gascard, qui ha destacat que "l'acceleració del desgel que en 20 anys provocarà que al final de l'estiu no hi hagi gel a l'Àrtic suposarà un canvi que afectarà el clima però també les espècies i l'ecosistema propi d'aquest territori". Per preveure aquesta afectació nova i incidir en la manera com gestionar econòmica i socialment l'Àrtic el projecte ACCESS treballa des del 2011 i fins al 2015 i celebra una assemblea anual per mandat de la Unió Europea. Segons ha explicat també Michel André, director del Laboratori d'Aplicacions Bioacústiques de la UPC i, un dels cent experts que conformen el projecte ACCESS "el fet que no hi hagi gel d'aquí a dues dècades permetrà desenvolupar diferents activitats a la regió com ara les prospeccions per extraure gas i petroli o l'obertura de noves línies de trànsit marítim i de comerç de mercaderies". En aquest sentit, Mchel André ha explicat que els dictàmens que ACCESS farà arribar a la Unió Europea "aniran en la línia de trobar l'equilibri necessari entre l'activitat humana i comercial i la necessitat de preservar el territori i les espècies que hi viuen". 

Per intentar minimitzar els riscos quan es produeixi aquesta explotació del territori hi ha el Consell de l'Artic, format pels països que envolten aquesta zona del planeta i que és l'organisme encarregat de regular la gestió i explotació de l'Àrtic. Entre els recursos que caldrà gestionar a més del gas i petroli o les noves línies de trànsit marítim hi ha també els recursos pesquers i les quotes corresponents que també caldrà que siguin acordades pel consell. 

Efectes a tot el planeta 
Com ha explicat Jean-Claude Gascard, els efectes del desgel de l'Àrtic afectaran tot el planeta i un dels objectius d'ACCESS "és entendre i preveure l'evolució i la incidència dels canvis i de la falta de gel a la terra i a l'atmosfera". Sobre aquesta qüestió Michel André ha assenyalat que una de les línies del programa és preveure les conseqüències del canvi climàtic. Segons André, "el desgel de l‘Àrtic suposarà un augment del nivell del mar a totes les zones costaneres d'entre 50 centímetres a 1 metre". Amb tot, aquesta potser no serà la conseqüència més important ja que segons Michel André "el canvi climàtic farà que els raigs solars no rebotin al gel sinó que seran absorbits per l'aigua del mar i això pot comportar canvis profunds en la temperatura del mar". 

Durant la presentació de les conclusions també hi ha intervingut la regidora de Societat del Coneixement de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Ariadna Llorens, qui ha destacat "la importància que suposa per a la ciutat haver acollit una assemblea com la d'ACCESS amb els científics més rellevants a nivell mundial sobre l'Àrtic". Segons la regidora de Societat del Coneixement, Vilanova i la Geltrú "és una ciutat que aposta per la recerca i el coneixement que compta amb la UPC i amb el LAB com a elements diferenciadors que ajuden a situar la nostra ciutat en el mapa mundial de la ciència i la recerca"

Ha finalitzat l'acte de presentació de les conclusions de la segona assemblea ACCESS l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras qui ha afirmat que "Vilanova i la Geltrú i l'Ajuntament concretament han apostat fort per organitzar aquesta assemblea perquè entenem la magnitud de la problemàtica i també la importància de la trobada". L'alcaldessa de VNG s'ha mostrat satisfeta "per poder comptar a la nostra ciutat amb les màximes autoritats científiques sobre el medi marí". Aquesta assemblea, ha explicat l'alcaldessa Lloveras "s'adiu perfectament amb el nostre projecte de ciutat vinculat a l'estudi marí". Segons Neus Lloveras "Vilanova i la Geltrú treballa estratègicament en aquesta línia i el nostre projecte de ciutat va lligat amb el mar i el coneixement". 

Canvis en els propers anys
A l'Àrtic s'està produint des dels darrers vint any un procés dinàmic i accelerat de decreixement de l'extensió i espessor del gel. En les darreres dues dècades l'extensió de gel ha disminuït a la meitat, mentre que el gruix de gel ha minvat en un 75%. Els experts preveuen que continuï aquest procés accelerat i que en els 20 o 30 anys, al final de l'estiu, desaparegui totalment la capa de gel a l'Àrtic. 

El projecte ACCESS aplega una trentena d'universitats i centres tecnològics d'Europa i està format per un centenar de científics que per mandat de la Unió Europea estudien els efectes d'aquests canvis en el clima, el territori i les espècies que hi viuen i alhora han d'assessorar en l'adopció d'estratègies per governar de forma sostenible l'Àrtic en els propers trenta anys.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00