Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

26/05/2016

Iniciem la campanya

  Consum de proximitat Consum de proximitat

(Nota de premsa CUP)

La CUP de Vilanova i la Geltrú iniciem una nova campanya sota el títol “Fem consum de proximitat, fem economia local”. L'objectiu és difondre les múltiples avantatges del consum responsable i de proximitat, l'enfortiment de l'economia local i els productes i oficis arrelats a la nostra història, dins la filosofia d'avançar cap a la sobirania alimentària i la sostenibilitat. En aquest sentit, es preveuen un seguit d'accions polítiques i socials: mocions a l'Ajuntament, xerrades informatives o materials divulgatius, com un calendari amb els productes de la nostra horta i el mar.

La promoció dels productes de proximitat és estratègica per al futur de l'economia productiva de la ciutat, per la sobirania alimentària, per la sostenibilitat, per la restauració existent i futura, per la proposta turística i gastronòmica de la ciutat i també per a la pròpia salut de la ciutadania. En aquest sentit, creiem que és vital incentivar el consum de productes de proximitat i sobretot d'aquells més vinculats a la ciutat i als oficis arrelats a la nostra història i identitat mediterrània.

El pes del sector primari es troba en una situació de clar retrocés, especialment pel que fa a l'agricultura. La forta pressió urbanística i la manca de joves que s'hi vulguin dedicar ha portat l'agricultura a desenvolupar un paper testimonial a la ciutat. Des de la CUP creiem que s'ha de fer conèixer el paper que juga l'agricultura en l'avanç cap a la sobirania alimentària, en la preservació del paisatge i del territori, i que s'haurien d'esmerçar esforços a l'hora de fomentar el consum de producte ecològic i de proximitat, que racionalitza el consum de combustibles i és més respectuós amb el medi ambient.

Pel que fa a la pesca, la disminució de les captures i la sobreexplotació de recursos marins, l'alt preu dels carburants, la comercialització ineficient, l'escassa diversificació de les fonts d'ingressos dels pescadors i l'alta incidència que això té en el sector, sumat a la necessitat de modernització de la flota, està provocant un retrocés. Des de la CUP pensem que s'ha de fer un esforç important per preservar i dinamitzar aquest sector.

El creixement del sector primari, a més de donar llocs de treball, ha d'anar lligat al consum de productes de proximitat. Des d'un punt de vista ambiental i energètic, però també des d'una posició de sobirania alimentària, és crucial que siguem capaços d'abastir-nos, en la mesura que sigui possible, dels aliments que el territori pugui generar. L'Ajuntament pot ajudar a augmentar la tendència a consumir productes del nostre entorn, fet que reporta beneficis no només a tots els actors vinculats amb la producció, la distribució i la venda d'aliments, sinó que augmenta la riquesa de tota l'economia local.

Accions de la campanya
La campanya contempla una bateria de mocions, una xerrada sobre consum responsable de peix, l'edició d'un calendari amb els productes d'horta i pesca de la comarca, trobades constants amb agents del territori, així com altres iniciatives que s'aniran presentant els propers mesos.

Bateria de mocions
El passat ple de maig ja es va presentar una primera moció sobre la creació d'unes jornades gastronòmiques vinculades als productes mariners, que fou aprovada per unanimitat. En els propers mesos es presentaran mocions per atorgar avantatges fiscals a la restauració i al comerç que garanteixi que un determinat percentatge dels seus productes provenen de la ciutat i la comarca; sobre el compliment de la normativa d'etiquetatge del peix; sobre la realització d'una campanya per fomentar el consum responsable i de proximitat; sobre el suport a les reclamacions del sector pesquer, etc. Creiem que des de les institucions municipals podem fer encara molt més per al foment d'aquestes conductes i afavorir, de retruc, el teixit productiu local.

Xerrades
En el marc de la campanya es realitzaran diferents xerrades, la primera de les quals està programada per al proper dimecres 1 de juny a Can Pistraus (19:00h.) conjuntament amb la cooperativa de consum La Vinagreta. La xerrada es titula “Consum responsable de peix” i anirà a càrrec de l'especialista Lydia Chaparro, activista d'Ecologistes en Acció i membre de l'ONG vilanovina Fundació ENT.

Altres iniciatives
El primer material de divulgació de la campanya i els seus objectius és un calendari amb els principals productes de l'horta i la pesca de la ciutat i la comarca, així com explicant les avantatges de consumir amb criteris de responsabilitat. El calendari es repartirà a diferents comerços, entitats i mercats municipals.

La CUP, en el marc de la campanya, està treballant diferents iniciatives i estudiant la millor fórmula per dur-les a la pràctica. Les iniciatives, que en alguns casos ja s'han treballat de forma incipient per algun organisme públic de la comarca, són la creació d'un banc de terres, introduir als menjadors escolars els productes ecològics i la pesca de proximitat, establir aliances amb les cooperatives de consum ecològic, treballar per un nou sistema de comercialització del peix que n'escurci la cadena, etc.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00