Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

06/10/2015

Vilanova celebra les Jornades Europees de Patrimoni

Les jornades se celebren del 9 al 12 d'octubre a tota Europa   Les jornades se celebren del 9 al 12 d'octubre a tota Europa

Els museus de la ciutat se sumen un any més a la celebració aquest cap de setmana amb activitats diverses i gratuïtes

En motiu de les Jornades Europees del Patrimoni que se celebren els dies 10 i 11 d'octubre, la Biblioteca Museu Víctor Balaguer i el Museu Romàntic Can Papiol realitzaran un seguit d'activitats gratuïtes durant tot aquest cap de setmana.
Al Museu Balaguer, dissabte 10 d'octubre a les 17.30 h es farà l'activitat "Del Nil a Catalunya", una visita comentada a la col•lecció egípcia en la qual es parlarà del valuós llegat que va cedir Eduard Toda a la institució.
Diumenge 11 d'octubre, el museu farà una jornada de portes obertes entre les 11 i les 14 h. A més, a les 12 h, hi haurà la visita comentada "L'Art del Segle d'Or", al conjunt d'obres del Barroc espanyol i flamenc, que formen part del dipòsit del Museo Nacional del Prado que es troba a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Entre els artistes representats hi trobem el Greco, Rubens, Goya o Ribera. Tant per a la visita del dissabte com per a la de diumenge, és necessari fer reserva prèvia trucant al telèfon 93-815.42.02, o bé mitjançant el correu electrònic informacio@victorbalaguer.cat

Pel que fa al Museu Romàntic Can Papiol, dissabte a les 11.30 h es farà la visita comentada "El rebost de l'àvia", on se centrarà l'atenció en la cuina i la conservació dels aliments al segle XIX. Per diumenge es poden reservar places per a la visita comentada al Museu que es farà a les 10, les 11, les 12 i les 13 h.
Per a totes aquestes visites cal fer reserva prèvia trucant al 93-893.03.82 o bé mitjançant el correu electrònic museupapiol@vilanova.cat

Pel que fa al Centre d'Art Contemporani LA SALA, aquests dies s'hi pot visitar l'exposició "Argimon. Ètica i estètica (1929-1996)". La mostra fa un recorregut pels punts essencials de tota la seva trajectòria de gairebé mig segle, i pretén ser no només un merescut homenatge, sinó també una redescoberta i una inexcusable posada en valor de les aportacions de l'artista al patrimoni universal de la pintura catalana. Daniel Argimon és un exponent de l'informalisme matèric català, i és un exemple dels artistes de la segona avantguarda que triomfaren arreu del món durant els anys seixanta i setanta i que encara són desconeguts a casa nostra.
L'exposició es podrà visitar fins a l'1 de novembre al Centre d'Art Contemporani LA SALA de Vilanova i la Geltrú. Aquest cap de setmana la podreu visitar dissabte d'11 a 14 h i de 18 a 20 h, i diumenge d'11 a 14 h.

I també en motiu de les Jornades Europees de Patrimoni, s'han organitzat un any més les visites comentades al jaciment arqueològic de Darró/Adarró, el poblat ibèric cossetà (del segle V al I aC). La visita al jaciment es realitza en companyia d'un arqueòleg que explica les principals activitats que els ibers cossetans duien a terme en aquest emplaçament, com ara la construcció de les cases, l'obtenció del ferro o la producció de ceràmica. S'hi podrà participar dissabte 10, diumenge 11 i dilluns 12 d'octubre d'11 a 14 h.

La Masia d'en Cabanyes participa a les Jornades Europees de Patrimoni amb una nova edició de "Un dia en família als Jardins de la Masia". Diumenge 11 d'octubre serà un dia ple d'activitats especialment pensades per a nens i nenes i les seves famílies, propostes que ens apropen al llegat de la família Cabanyes, a la literatura, a l'art, al col•leccionisme o als llibres. La programació d'activitats inclou tres blocs: La masia en família, amb activitats relacionades amb el museu, sense monitoratge, on els participants puguin visitar l'equipament al seu ritme; tallers per a nens i nenes, dissenyats amb la col·laboració de diverses persones i entitats de la comarca i espectacles a la sala de les voltes, para escoltar i gaudir, sense límit d'edats i participants. Les famílies podran visitar lliurement el CIRMAC, participar a diversos jocs per descobrir i trobar curiositats de la Masia i la seva història, així com prendre part dels tallers de maquillatge, pintura romàntica i elaboració de punts de llibre o de les lectures compartides al jardí.
Per les Jornades Europees de Patrimoni també hi haurà Jornada de portes obertes amb visites autoguiades el 9 d'octubre i visites guiades gratuïtes a les 11, les 12 i les 13 h dissabte 10 d'octubre.

Pel que fa al Museu del Ferrocarril, dissabte s'ofereix una visita comentada gratuïta a les 12.30 h, i diumenge es faran visites guiades a un cotxe saló de luxe de 12 a 14 h. Diumenge el museu romandrà obert també a la tarda, de 16 a 18.30 h. I dilluns, 12 d'octubre, horari especial: obert de 10.30 a 14.30 h.

Finalment, per als més romàntics, diumenge s'ha organitzat una visita de posta de sol al campanar de l'església de Sant Antoni amb copa de cava. L'empresa ARC Gestió cultural ofereix aquesta visita comentada al campanar, una de les obres barroques més emblemàtiques de la ciutat de Vilanova i la Geltrú. És un dels pocs campanars exempts d'una església i que s'alça lleugerament inclinat. Fou realitzat entre el 1670 i el 1706 pel tracista Fra Josep de la Concepció, un carmelita descalç que amb aquesta obra fixà la tipologia de campanar català en aquell moment. La torre, amb 55 metres d'alçada, fou considerada durant molt temps l'edifici més elevat de la ciutat, motiu pel qual també va ser utilitzada com un punt de vigilància durant les guerres carlines. El seu interior, constituït per una estreta escala de cargol de 167 graons, dóna accés a un dels cims més elevats de la ciutat, des d'on es gaudirà, prenent una copa de cava, de la posta de sol. La visita començarà diumenge a les 18.30 h, dura una hora, i el preu és de 7 euros per persona. Les places són limitades i cal fer reserva prèvia al telèfon 639 868 491.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00