Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

08/01/2014

La Regidoria de Serveis Viaris i Mobilitat prioritza les actuacions a la via pública

El manteniment de la ciutat és prioritari per aquesta àrea de l'Ajuntament   El manteniment de la ciutat és prioritari per aquesta àrea de l'Ajuntament

El context econòmic d'aquest 2013 ha derivat en un esforç d'optimització de recursos que ha permès fer actuacions com la instal·lació d'un semàfor a la ronda Ibèrica, o els arranjaments del pont de la ronda Europa i els espigons de l'Ibersol

El 2013 no ha estat un any de grans inversions, però si es té en compte el volum d'actuacions endegades per la Regidoria de Serveis Viaris i Mobilitat, es percep un important esforç per optimitzar recursos.
Així, durant l'any que ara ha acabat s'han fet diverses actuacions a la via pública, com la millora de l'enllumenat a l'avinguda de Cubelles, permetent una millor visibilitat per als vianants, o el canvi de bombetes en diverses zones de la ciutat, que suposarà un important estalvi energètic.

També destaquen actuacions que han estat llargament reivindicades, com els espigons de la platja de l'Ibersol, al barri del Prat de Vilanova, molt deteriorats a causa dels temporals de mar. Unes obres que s'estan fent aquestes setmanes gràcies als esforços polítics per negociar amb la Demarcació de Costes. Un cop acabats els nous espigons, la direcció de l'obra (Demarcació de Costes) farà aquests primers mesos de 2014 l'aportació de sorra per refer la platja.

Una altra reivindicació que finalment s'ha pogut dur a terme ha estat la millora del pont sota la via de la ronda Europa, que ha fet Adif després de la insistència de l'Ajuntament per la perillositat que comportaven els petits despreniments.

També destaca el reivindicat semàfor que aquest final d'any s'ha instal·lat a la ronda Ibèrica, davant l'hospital, un punt conflictiu on hi ha hagut atropellaments, i que no es va preveure quan es va remodelar la ronda el 2006.

A l'estiu, la Diputació de Barcelona va realitzar, a instàncies de l'Ajuntament, millores en la senyalització de l'accés al Prat de Vilanova.

Les darreres setmanes de 2013 també s'ha fet un esforç per tenir a punt tot l'enllumenat de Nadal a temps, gràcies a l'optimització de recursos, especialment pel que fa a personal.

Mobilitat

Destaca del 2013 la redacció del Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible, que s'ha adjudicat a finals d'any i que tot just acaba de començar. Els treballs per redactar-lo consisteixen en primer lloc amb un treball de camp i recollida de dades, que inclourà també enquestes telefòniques a la població, prèvies al procés participatiu. La redacció del Pla de Mobilitat, que és previst que acabi a inicis de 2015, estudiarà les problemàtiques i alternatives de mobilitat a tots els barris de la nostra ciutat. Després de la primera fase s'obriran dos processos participatius, un primer de diagnosi, abans de l'estiu, i un segon de propostes. La Diputació de Barcelona aporta 75 mil euros i l'Ajuntament de VNG 25 mil, ja que el cost total previst del Pla de Mobilitat és de 100 mil euros.

Especial esment mereix la mobilitat al Nucli Antic. El mes de febrer es va proposar solucions per als problemes de circulació a la zona. Així, els mesos de maig i juny es van instal·lar un pas elevat, jardineres i papereres en alguns carrers, amb l'objectiu de disminuir la velocitat dels vehicles que hi circulen, per adequar-la a la velocitat dels vianants i bicicletes, que són els elements que tenen prioritat en aquella zona. Així es minimitza el trànsit de pas, però es garanteix l'accessibilitat. Per quantificar la pacificació que s'ha aconseguit en el trànsit rodat al nucli antic, l'Ajuntament ha realitzat dos comptatges dels vehicles que passen per alguns d'aquests carrers, a l'hivern i a l'estiu, i s'ha detectat que continua la disminució de trànsit. El mes de juliol també es va aplicar nous canvis de sentit de circulació en alguns carrers del Nucli Antic: el carrer de Montserrat va passar a ser sentit mar en el tram que va des del carrer de Sant Antoni fins al carrer de Sant Pere, el carrer de la Salut serveix ara per circular en sentit Barcelona, i el carrer de l'Ametller també. Aquests canvis també han ajudat a reduir el trànsit de pas.
A Baix-a-mar, el mes de novembre es va obrir al trànsit el carrer de la Boia, que va passar a tenir aquest nom unes setmanes abans.

Pel que fa al bus urbà, fins a finals de novembre havien utilitzat el transport públic urbà 733.541 persones. El 2013 s'han realitzat diverses millores. El mes de febrer es va instal·lar dues noves marquesines, a la plaça de Catalunya i al carrer de la Vilanoveta. També s'ha reubicat la marquesina de la plaça dels Sis Camins a la parada situada a l'escola Ítaca, i s'ha millorat l'accessibilitat una trentena de parades de bus, amb mínim cost econòmic, perquè s'ha utilitzat el mateix mobiliari urbà disponible, i els treballs els han efectuat l'equip de senyalització i la brigada municipal. Així doncs, s'han traslladat elements del mobiliari urbà atenent les necessitats de cada parada, i s'han tapat els escocells dels arbres situats a les parades.
El mes de juliol Vilanova s'adheria al projecte 'T-Mobilitat' de l'Autoritat del Transport Metropolità, que elimina progressivament les targetes amb banda magnètica i incorpora el xip sense contacte. El ciutadà podrà aviat escollir la modalitat de pagament i obtenir descomptes en funció de l'ús real.
Al novembre les línies de bus urbà de Vilanova es van incloure al cercador d'itineraris en transport públic de la Generalitat, una manera de facilitar els desplaçaments per tot Catalunya sense utilitzar el cotxe. El cercador http://mou-te.gencat.cat/cercaItineraris.do serveix per calcular rutes per moure's en transport públic.

Un altre aspecte destacable d'aquest 2013 ha estat la inauguració el mes d'abril del Bici Park, a la plaça d'Eduard Maristany. Un aparcament de bicicletes vigilat per persones amb problemes d'inclusió social que gestiona la Fundació Formació i Treball. Un servei obert a tothom, amb preus accessibles, i que des del mes d'octubre està en funcionament les 24 hores del dia.

Sense deixar la mobilitat, el mes de maig es convertia els solars de la ronda Ibèrica davant l'Hospital de Sant Antoni i davant dels Jutjats en aparcaments dissuasoris en règim d'estacionament regulat per als vehicles de fora de Vilanova. La intenció és descongestionar el centre urbà de vehicles potenciant una ciutat més acollidora pels vianants. Els vehicles amb el distintiu de resident hi segueixen aparcant de manera gratuïta tot l'any.
Davant la gran d'afluència de visitants a la platja els caps de setmana d'estiu, l'equip de govern va haver de buscar solucions als problemes circulatoris que hi havia en alguns moments. Per això va acordar amb un particular l'ús com a aparcament d'un solar tocant a Adarró, i també va acordar amb Ports de la Generalitat l'ús de la plaça de les Xarxes.

El mes de setembre es tornava a celebrar la Setmana de la Mobilitat, amb la onzena edició de la Passejada en bicicleta per Vilanova i la Geltrú, l'activitat 'Coneix el teu bus', i l''Operació ring ring' a la plaça de l'estació.

A nivell d'avisos de senyalització, el 2013 se n'han gestionat 2.170. També s'han tramitat 522 resolucions de peticions de guals o de millora de la mobilitat, i s'ha donat resposta a 86 carpetes ciutadanes de mobilitat.

Les obres del nou pas soterrat al carrer de la Llibertat han provocat un augment de demandes de les targetes per poder passar per l'estació. En aquest sentit, s'ha ampliat l'àmbit d'influència per la concessió de targetes de Renfe, i se n'han lliurat més de 570.

Resum de l'any
A nivell de jardineria, de l'any 2013 destaca un canvi en els dos estanys del parc de Ribes Roges, que s'han convertit en estanys de circuit tancat, instal·lant una petita bomba que aporta clor i permet tenir l'aigua en bones condicions.
Pel que fa a la campanya de poda i esporga, al llarg de 2013 s'han podat 1.780 arbres, bàsicament moreres, mèlies, oms, plàtans, palmeres, ficus i sòfores. Les restes de fracció vegetal recollides des de gener fins novembre són 440.320 Kg.
Altres actuacions de la secció de jardineria són l'aportació de sauló al escocells dels arbres de la ciutat, el transport de sorra especial per als sorrals, els tractaments contra el morrut de les palmeres, contra la processionària del pi i contra el pugó, l'extracció de soques, la neteja d'aspersors, el tancament temporal del sistema de reg per estalviar, el desbrossament dels torrents, o les proves amb sal com a herbicida.
Una altra de les tasques del servei municipal de jardineria és la retirada d'arbres caiguts per temporals: l'1 de març se'n van retirar més d'una desena, i el 23 de novembre 6.

Pel que fa al servei de neteja i recollida, aquest 2013 el programa Millora VNG ha rebut 3.227 avisos, dels quals se n'han tancat 3.130. La majoria fan referència a la recollida de voluminosos, però també destaquen els que sol·liciten neteja viària o fan referència als contenidors de residus.
D'altra banda, la Diputació de Barcelona ha presentat aquest 2013 un cercle de comparació municipal en matèria de neteja i recollida, que demostra que Vilanova està per sobre de la mitjana en gestió de residus. L'elevat ús de la deixalleria i del servei de recollida de mobles, a banda dels serveis que s'ofereixen, són els fets diferencials de VNG per davant d'altres municipis de les comarques de Barcelona. En el cas de la deixalleria, per exemple, mentre la mitjana és d'un 35,6% d'ús, a VNG s'utilitza un 139,7%. Els motius es trobarien en els fets que la deixalleria Punt Net es troba dins el nucli urbà, que la deixalleria mòbil arriba a tots els barris de la ciutat, i que l'ús d'aquests dos equipaments bonifica la taxa d'escombraries.

A nivell de manteniment de la ciutat, la Unitat de Serveis Municipals ha realitzat entre l'1 de gener i el 30 de novembre de 2013 diverses actuacions de manteniment: pel que fa a treballs de paleta s'han fet 323 intervencions. Se n'han fet 210 de treballs de mecànic, 121 de pintura, 294 de fusteria, 477 de lampista, 1.136 intervencions de manteniment de l'enllumenat públic, 152 de manteniment de bancs, 320 de reparacions i moviments de pilones, 52 de manteniment de jocs infantils, 31 de manteniment dels aparcabicis de la ciutat, 53 de manteniment i reparació d'avaries dels semàfors; 23 intervencions per col·locar tanques de protecció per evitar situacions de perill de despreniments, i 290 trasllats de material entre dependències municipals.
A banda de les intervencions de manteniment, al llarg de l'any s'han fet molts muntatges per festes de la ciutat, per activitats organitzades per departaments municipals, i per les associacions i entitats de Vilanova.

El 2013 també ha estat any d'ocupació de la via pública amb terrasses de bars i restaurants. Hi ha hagut un total de 241 terrasses, de les quals 196 estan instal·lades tot l'any, 12 només la temporada d'estiu (del 15 de juny al 15 de setembre), i 33 durant la temporada d'estiu i temporada mitja (de maig a octubre).
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00