Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

06/03/2014

El Museu Papiol, escenari del programa 'Els matins' de TV3

Moments abans de l'inici de la gravació     Moments abans de l'inici de la gravació

Els salons del museu vilanoví serveixen per il·lustrar una entrevista sobre la dona l'any 1714

Dimecres al matí l'equip tècnic del programa "Els matins" de TV3 es desplaçava al Museu Papiol de Vilanova i la Geltrú per emetre en directe una entrevista sobre el paper de la dona fa 300 anys.

Dins l'espai setmanal sobre com eren les coses al 1714, "Espai 1714", en el programa van parlar dues historiadores: Mariela Fargas, professora d'Història Moderna a la UB i experta de la dona en l'antic règim; i la reconeguda historiadora del moble Mònica Piera, que és qui va suggerir el Museu Papiol com a escenari gràcies al conveni i les activitats que aquest organitza amb l'associació Estudi del Moble, que Piera presideix.

L'entrevista, presentada per Montse Jené, es va filmar en dues estances: l'anomenada cambra dels malalts i el menjador, on es van traslladar objectes d'altres cambres per aglutinar mobiliari i complements de principis del segle XVIII. Així, s'hi podia veure dos baguls d'esponsals de pell (que es troben normalment al lligador de l'alcova imperi), perquè formaven part de la dot i es veu la clara distinció entre el que era per a la dona i el que era per a l'home. També hi havia una petita "arquilla" que justament aquesta setmana se'n va de Vilanova per formar part d'una exposició sobre 1714 que s'inaugurarà d'aquí poc al Museu d'Història de Catalunya. Es tracta d'una peça petita però especial, que conserva tot el pigment de l'ornamentació i tots els calaixets. L'entrevista es va fer també davant l'armari policromat del menjador, un dels poquíssims exemplars que hi ha a Catalunya, i que l'Associació Estudi del Moble va estudiar a fons fa uns mesos. Una altra de les peces que es va poder observar durant l'entrevista era el llit amb les columnes salomòniques, ja que l'any 1700 tots els llits tenien aquesta estructura.

Els espectadors de TV3 van poder aprendre com era la vida de les dones catalanes l'any 1714, una vida lligada al seu llinatge, del pare o del marit, que atorgava una consideració social o una altra. Dones que havien de tenir molts fills degut a l'alta mortalitat infantil, i que treballaven molt dins de casa tenint cura de tota la família, però també fora, al camp, i als tallers gremials, encara que no fossin reconegudes. Durant el setge de Barcelona l'any 1714, la dona va jugar un important paper tenint cura dels malalts, però també empunyant les armes i ajudant en el que podia.

Podeu veure tota l'entrevista aquí
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00