Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

04/07/2013

L'accés a l'habitatge i als aliments bàsics, els dos grans reptes dels serveis socials municipals

El Banc de Queviures es divideix ara en dos espais de la ciutat, un de Càritas i un de Creu Roja  El Banc de Queviures es divideix ara en dos espais de la ciutat, un de Càritas i un de Creu Roja

La regidora de Serveis Socials destaca el sobreesforç de les entitats socials i dels treballadors de la regidoria per fer front a les necessitats creixents de la ciutadania

Els Serveis Socials de la ciutat tenen dos grans reptes en aquests moments, quan la crisi econòmica es perpetua i va deixant més víctimes al seu pas. A Vilanova i la Geltrú, amb un índex d'atur que volta el 19%, cada vegada són més les famílies que necessiten un cop de mà per part dels serveis socials municipals que no donen l'abast per atendre la demanda.

En una roda de premsa de valoració dels dos primers anys de mandat en aquest àmbit, la regidora de Serveis Socials, Medi Ambient i Esports Blanca Albà ha explicat que "el perfil d'usuari actual és molt diferent del d'abans, són persones que no estan acostumades a demanar ajut, i que sovint quan ho fan ja es troben en una situació desesperada. Per això el primer que fem és intentar buscar sinèrgies i complicitats en el seu entorn familiar, i seguidament en la xarxa social. Les entitats socials ens estan ajudant molt, perquè malgrat haver incrementat els recursos no arribem a tothom".

Albà ha destacat els dos problemes fonamentals que han d'assumir: l'accés a l'habitatge i l'accés a l'alimentació. Pel que fa al primer, s'està treballant intensament en coordinació amb la regidoria d'Urbanisme, Obres i Habitatge per oferir el màxim d'habitatges possible en règim de lloguer social, s'ha obert un Servei d'Intermediació del Deute Hipotecari, s'ha creat la Comissió Municipal de Prevenció i d'Actuació davant els desnonaments oberta a tothom per buscar solucions, l'Ajuntament s'ha adherit al Fons d'Habitatge Social del Ministerio de Vivienda, i s'estan cercant fórmules per compartir habitatge i incrementar l'oferta d'habitatges municipals, a través de la comissió de seguiment que busca actualitzar l'oferta i les necessitats. 

RP Blanca Albà valoració
Les regidories de Serveis Socials i Habitatge treballen de manera coordinada per trobar solucions als problemes d'habitatge

Pel que fa a l'alimentació, Albà també destaca la gran complicitat amb les entitats i la societat civil. S'està treballant coordinadament amb la Mesa d'Entitats Socials, que consta de 10 entitats, i que centra els esforços en els recaptes d'aliments i la gestió del Banc de Queviures de la ciutat (que es fa entre Càritas i la Creu Roja). Precisament els esforços de la regidoria se centren ara en trobar "un espai únic pel Banc de Queviures en algun local de propietat municipal o cedit per una propietat privada, on es pugui donar servei a les més de 800 famílies que en són usuàries actualment". Una recerca que no està sent fàcil perquè ha de ser un local amb facilitats d'accés tant pels usuaris com per la càrrega i descàrrega, i que ha de reunir unes condicions sanitàries i de dimensió determinades.

Un altre àmbit que preocupa els responsables municipals és la malnutrició infantil. Per això, amb la col·laboració de la regidoria d'Educació, Serveis Socials s'ha posat en contacte amb totes les escoles de la ciutat perquè són les que poden detectar els problemes de primera mà, i d'aquesta manera s'ha revisat tots els protocols d'actuació. Una proposta que ha tingut molt bona acollida per part de la direcció de totes les escoles.
A banda, se seguiran organitzant recaptes al llarg de l'any, se seguirà recollint aliments de manera permanent en espais com els centres cívics, i es facilitarà que els participants en activitats esportives i culturals de la ciutat puguin aportar també algun aliment.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00