Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

21/06/2013

Plantes del Tegar al passeig del Carme

Les noves plantes han substituït els matolls de romaní que ja estaven deteriorats    Les noves plantes han substituït els matolls de romaní que ja estaven deteriorats

L'Ajuntament de VNG planta romaní i gazània creats al viver del centre especial de treball Tegar

Un cop més, els usuaris i usuàries del centre especial de treball han cultivat planter i l'han subministrat a l'Ajuntament perquè el planti en espais públics. En aquest cas es tracta de romaní terrer i gazània, que des d'aquesta setmana substitueixen el romaní de dos parterres del passeig del Carme, que en els darrers mesos s'havia deteriorat. El departament de Serveis Viaris i Mobilitat ha encarregat les tasques de recuperació d'aquest parterres a CESPA, responsable del manteniment dels parcs i jardins de la nostra ciutat.

El centre especial de treball Tegar disposa d'un viver on els usuaris de la secció de jardineria, persones amb alguna discapacitat física o psíquica, cultiven planter d'heura, mesem, geranis o gazània, a partir d'esqueixos de plantes adaptades al nostre clima.

Així, la planta produïda al viver ofereix diversos paràmetres que la fan sostenible: dóna feina a personal amb discapacitat, malaltia mental o risc d'exclusió social, s'utilitza terra vegetal de la zona comprada a productors locals, les plantes mare són també locals, necessiten pocs recursos per viure i tenen llarga durada, per la qual cosa el cost per a l'administració local és baix.

Ara fa un any ja es va plantar heures al carrer de Sant Pere, i geranis a les rotondes de la ciutat.
La voluntat és que aquesta col·laboració amb el viver del Tegar continuï, aprofitant recursos propis de la ciutat i afavorint per tant l'economia municipal, i a la vegada contribuint a la integració d'un col·lectiu de persones amb discapacitat. Un altre avantatge d'aquesta col·laboració és que en el viver es pot cultivar el tipus de planter que més convingui a l'Ajuntament.

El centre especial de treball Tegar

El Centre especial de treball del Tegar atén actualment un centenar de persones, a les quals ofereix la possibilitat d'adquirir uns hàbits i rutines de treball.
En els seus inicis, el Tegar ja havia tingut un viver on els treballadors cultivaven planter a partir d'esqueixos i amb la supervisió d'un monitor.
Més tard, la feina del viver es va abandonar, mantenint els treballs de les brigades de manteniment de jardins per als ajuntaments de la comarca, 3 d'elles a Vilanova i la Geltrú.

Després de 25 anys de funcionament, moltes d'aquestes persones amb discapacitat s'han fet grans, i s'ha decidit tornar a recuperar el viver a les instal·lacions el Tegar, on l'esforç físic és menor i més gratificant.

Segons Albert Llorens, responsable de la secció de jardineria del Tegar, "La mà d'obra és teràpia. És una eina pedagògica, el treball de jardineria i d'elaboració de la planta és un treball formatiu d'alt valor pedagògic".


© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00