Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

01/10/2014

Balanç positiu de la temporada de platges a Vilanova i la Geltrú

     Platja de Ribes Roges   Platja de Ribes Roges

El servei de vigilància i socorrisme ha realitzat prop d'un miler d'intervencions. Principalment a causa de marejos, insolacions, talls o contusions dels usuaris

La temporada de platges a Vilanova i la Geltrú ha finalitzat amb un balanç positiu dels diferents factors la determinen, si bé les condicions climatològiques han estar menys favorables, respecte l'any passat, pel que fa a les possibilitats del bany.

Així, la bandera groga ha onejat a les platges del litoral vilanoví el 25% dels dies, mentre que l'any passat va ser del 16% del total. Els motius, a banda del mal temps, també han estat per la presència de sòlids flotants, que apareixen després d'episodis de pluges fortes.

Servei de vigilància i socorrisme 
Servei de vigilància i salvament
Durant la campanya d'estiu, el servei de vigilància i socorrisme ha realitzat un total 971 assistències. D'aquestes 938 han estat provocades per marejos, insolacions, talls o contusions. També ha realitzat 24 rescats de persones, de les quals 16 van haver de ser evacuades. Es dóna la circumstància que una d'elles va morir quan ja havia estat traslladada a l'hospital de Bellvitge, a causa d'un infart i després d'haver rebut assistència per part dels metges del servei de socorrisme. Durant tota la campanya el personal ha realitzat 3.995 accions preventives. 
Gràfic assistències
Altres de les actuacions en les que ha intervingut el servei ha estat en la pèrdua o desorientació d'11 persones, principalment nens, l'atenció de 522 picades als banyistes, entre peixos aranya i meduses, o la de proporcionar ajut a 77 usuaris amb discapacitat per tal que es poguessin banyar.

El treball dels homes i dones del servei ha estat un dels aspectes més ben valorats per la regidora de Via Pública i Mobilitat, Glòria Garcia "És important destacar la professionalitat que en tot moment han tingut els socorristes i personal de vigilància de les nostres platges". La regidora ha recordat que "tot i que el servei de vigilància i socorrisme ha de donar servei exclusivament a les platges, el CECAT ha requerit al servei de socorrisme de platges la seva presència en 5 dels 16 evacuats totals que ha realitzat, per tal que donessin assistència en les proximitats de la platja, fora del seu àmbit competencial, i els socorristes han garantit l'assistència dels accidentats".

El servei de vigilància i socorrisme ha realitzat a principis de temporada un taller sobre la figura del socorrista de platja, amb material didàctic propi de les seves tasques, adreçat als nens i nenes de les escoles de primària. Enguany hi han participat 600 alumnes de quatre escoles de Vilanova i la Geltrú i una de Les Roquetes.

Servei de neteja de platges
Durant la temporada de bany, i a causa dels temporals marítims i les fortes pluges d'alguns dies, les platges s'han vist sorpreses per la presència d'algues i rates mortes, que s'han anat retirant a mida que s'anaven detectant. A més, la vaga parcial dels treballadors de la neteja durant el mes d'agost i fins mitjans de setembre també ha incidit en moment puntuals en la neteja i retirada de deixalles. Una incidència baixa, segons l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, gràcies al civisme i respecte per l'entorn que han demostrat tenir els usuaris i banyistes.

El volum de deixalles recollides a les platges durant aquesta temporada s'ha incrementat respecte l'any passat. Per fraccions, enguany s'ha recollit un 31,69% més de brossa orgànica, passant dels 155.479 quilos de l'any 2013 als 227.595 quilos d'aquest any. Aquest increment ha estat per la gran quantitat d'algues que s'han hagut de retirar, a causa dels temporals. Pel que fa al vidre, l'augment ha estat del 18,97%, passant dels 17.328 quilos de l'any 2013 als 21.385 quilos actuals. La recollida de la fracció orgànica ha estat la que ha experimentat un increment més elevat, concretament del 46,97%, amb un total de 34.348 quilos aquest 2014 i 18.215 l'any anterior. També ha crescut el percentatge de la recollida del paper i cartró. 4.654 quilos el 2013 i 7.809 quilos el 2014, el que suposa un increment del 40,40%. Per últim l'augment de la recollida dels envasos ha estat del 23,58%, amb 9.272 quilos recollits aquest any, respecte els 7.086 de l'any passat. 
Gràfic fracció
Per l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú l'augment en la quantitat de quilos recollits de vidre, orgànica, paper, cartró i envasos, respon a una major sensibilitat dels ciutadans alhora de separar adequadament els diferents residus.

Qualitat de les aigües de bany
Malgrat els episodis puntuals, produïts pels temporals i el mal temps, la salubritat tant de l'aigua com de la sorra de les platges vilanovines ha estat garantida en tot moment. Així és desprèn dels resultats de les anàlisis realitzades pels tècnics de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que conclou que la qualitat de totes les platges del municipi ha estat excel·lent. Les mostres es prenen de manera quinzenal i serveixen per comprovar la qualitat de l'aigua de bany respecte la possibilitat de contaminació microbiològica.

Servei de Manteniment de platges
El servei de manteniment del mobiliari de platges ha resolt aquest any un total de 196 incidències, a conseqüència de diversos factors com el desgast propi del material, les incidències climatològiques o els actes vandàlics. Respecte l'any passat, el nombre d'incidències resoltes ha augmentat en un 7,14%. En aquest total no estan comptabilitzades les tasques de retirada de part del mobiliari de platges durant la revetlla de Sant Joan i la seva recol·locació. Aquesta acció es fa per evitar els actes vandàlics. Tot i això, el poc material que no es va retirar de la platja del Far es va cremar.

Valoració enquestes 
Usuaris
Durant aquesta temporada, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha realitzat un total de 164 enquestes a usuaris i usuàries de les platges per tal que valoressin el servei, en aspectes com la neteja, la seguretatm, el servei de salvament o els equipaments.

En relació a temporades anteriors s'observa un descens de la puntuació respecte a temporades anteriors. Tot i això la valoració que fa la ciutadana continua sent de notable, i superior a dels anys 2010 o 2011. Els aspectes més ben puntuats són el servei de socorrisme i salvament, la neteja, les guinguetes o el mobiliari. Per contra, reben una puntuació més baixa la informació o la seguretat. (veure taula de puntuació)

Altres
L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú participa en el MEDJelly. Es tracta d'un projecte en col·laboració amb l'ACA, Protecció Civil i l'Institut de Ciències del Mar, consistent en l'estudi de les diferents espècies de meduses que s'observen al litoral vilanoví, la quantitat i les mides, per tal de poder analitzar les condicions que provoquen la seva aparició. 

Per tal de poder efectuar aquesta col·laboració, l'Ajuntament de VNG es recolza en les tasques d'observació que fan els socorristes, els quals han rebut formació pel reconeixement de les diferents espècies de meduses, els efectes de la seva pica i els tractaments. 

És habitual detectar enfront la costa colònies de meduses, però les condicions morfològiques i climatològiques de la mateixa costa fan que la seva presència a la platja sigui molt puntual, i quan es dóna en quantitats insignificants.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00