Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

16/04/2015

L'Ajuntament sol·licitarà a la Generalitat la concessió de la Creu de Sant Jordi a la compositora i pianista vilanovina Leonora Milà

La voluntat és que es reconegui la trajectòria artística d'aquesta vilanovina           La voluntat és que es reconegui la trajectòria artística d'aquesta vilanovina

La Regidoria de Cultura recollirà fins al 13 de maig les adhesions de ciutadania i entitats de la ciutat per poder presentar la sol·licitud a la Generalitat

El ple ordinari del mes d'abril, celebrat el passat dilluns, va aprovar per unanimitat una moció per tal de sol·licitar la concessió de la Creu de Sant Jordi a la pianista i compositora vilanovina Leonora Milà.
Per això la Regidoria de Cultura ha iniciat una campanya demanant les adhesions de ciutadans, ciutadanes i entitats que es vulguin sumar a la iniciativa.

Per adherir-s'hi cal omplir aquesta instància dirigida a la Regidoria de Cultura, donant suport a la sol·licitud de la Creu de Sant Jordi en benefici de Leonora Milà i Romeu. Les adhesions es recolliran fins al 13 de maig, i s'adjuntaran a la petició formal que es dirigirà al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

La Creu de Sant Jordi és un guardó creat amb la finalitat de distingir aquelles persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural.

La pianista i compositora Leonora Milà (Vilanova i la Geltrú, 1942) és considerada una de les artistes amb més projecció internacional que ha donat el nostre país. Deixebla de la pedagoga Maria Canals, Milà rep el qualificatiu de "nena prodigi" gràcies als dos concerts que el 1949 ofereix al Palau de la Música Catalana interpretant, amb només sis anys, obra pròpia i el concert per a piano i orquestra KV488 de Mozart, acompanyada per l'Orquestra Ciutat de Barcelona. La carrera internacional s'inicia als dotze anys quan actua en un programa de la BBC de Londres interpretant peces per a piano d'Enric Granados i Manuel de Falla. Aquesta actuació li obre les portes de la capital britànica, on torna un any més tard, el 1955, per actuar al Royal Albert Hall interpretant l'obra Noches en los jardines de España, del compositor Manuel de Falla, amb la London Philharmonic Orchestra.

Guanyadora del Concurs Internacional d'Execució Musical Maria Canals (Barcelona) de 1966 i finalista del Concorso Internazionale di Musica G. B. Viotti (Vercelli, Itàlia), Leonora Milà compagina al llarg de la seva carrera professional la vessant d'intèrpret amb la de compositora. Llargues gires per Europa, els Estats Units i Àsia l'han portat a ser la primera artista espanyola que actua a la República Popular de la Xina (1979), en gravar un disc amb la China National Symphony Orchestra (1988) i en ser també la primera compositora que estrena un ballet a Sant Petersburg. Es tracta de Tirant lo Blanc, la novel·la de cavalleries escrita per Joanot Martorell al segle XV, que Leonora Milà transforma en partitura i el ballarí i coreògraf rus Iuri Petukhov en un ballet de dues hores. Per aquesta obra, Milà rep el Premi Internacional de la Cultura Catalana concedit a València el 1995.

Leonora Milà, considerada ja una de les grans pianistes del nostre país, pel fet de ser dona i de viure sota el règim dictatorial de Franco es va veure obligada a desenvolupar part de la seva carrera a l'estranger. Això no obstant, en les seves llargues gires sempre va interpretar compositors del nostre país, així com obra pròpia i dels grans autors clàssics. D'entre l'extensa obra escrita per Leonora Milà, formada per més de 100 partitures, destaquen els seus quatre concerts per a piano i orquestra, les cançons per a veu i piano, les exitoses havaneres per a piano, i el ballet Tirant lo Blanc interpretat per la companyia de Sant Petersburg State Ballet of Mussorgsky Theatre.

Leonora Milà té més d'una trentena de discos publicats, ja sigui com a solista o acompanyada d'orquestres de renom internacional, amb un repertori basat en obres de grans compositors europeus, com ara Maurice Ravel, Claude Debussy, Ludwig van Beethoven, Robert Schumann i Felix Mendelssohn. Destaca la seva versió de l'obra Das Wohltemperierte Klavier, de Bach, que la crítica especialitzada considera "de referència", i les interpretacions al piano dels compositors clàssics catalans i espanyols com Manuel de Falla, Enric Granados, Isaac Albéniz i Joaquín Turina, que li han valgut el reconeixement unànime del públic. Ha actuat com a solista en més d'una vintena de reconegudes orquestres (London Philharmonic Orchestra, Orchestre de la Suisse Romande, Hong Kong Philharmonic Orchestra, Orchestre National de l'Opéra de Monte-Carlo, Orquesta Sinfónica de Radiotelevisión Española, China National Symphony Orchestra, Manila Symphony Orchestra...) dirigides per alguns dels més reputats directors del moment (Eduard Toldrà, Li Delun, Pierre Colombo, Renard Czajkowski, Miguel Angel Gómez Martínez, Joan Pich Santasusana, Brian Wright...).

L'any 2002, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú li atorgà la Medalla de la Ciutat en reconeixement a la seva trajectòria artística, fent-la així mereixedora de formar part dels personatges destacats que conformen la història de la ciutat.

Per tot plegat, l'Ajuntament vilanoví entén que la trajectòria artística de Leonora Milà, reconeguda i aplaudida en els grans auditoris d'arreu del món, dóna prestigi al sector cultural i a la producció cultural del país, i evidencia un esforç individual en benefici de tots.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00