Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

20/05/2014

Les ciutats i l'espai intel·lectual, a l'Aula Molas

L'acte acadèmic s'allargarà durant tota la jornada      L'acte acadèmic s'allargarà durant tota la jornada

Divendres se celebra la II Conferència de l'Aula Joaquim Molas de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer

El proper divendres 23 de maig tindrà lloc la II Conferència de l'Aula Joaquim Molas, amb el tema "Les ciutats i l'espai intel·lectual. Catalunya (1914-1936)".

L'octubre de 2012 se signava un conveni entre el doctor Joaquim Molas i l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú que regulava els acords de la donació del seu llegat (la seva biblioteca i arxiu personal) a la ciutat. Aquell mateix dia s'anunciava la creació de l'Aula de Joaquim Molas de la Biblioteca Víctor Balaguer mitjançant un conveni col·laboració amb la Universitat de Barcelona i la Universitat Autònoma.
Després que el 17 de maig de 2013 se celebrés una primera conferència, "La catalanística en l'acadèmia global", l'espai del museu vilanoví ha programat aquest nou acte acadèmic.

L'acte tindrà lloc a la mateixa Biblioteca Museu entre les 10 i les 19 h, i comptarà amb un total de quatre intervencions, una taula rodona i un debat final a càrrec de diferents professors de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la Universitat de Lleida i la Universitat Rovira i Virgili, i de la directora de la Biblioteca i de l'Aula Molas, entre ells: Mireia Freixa, Josep Murgades, Josep Maria Roig Rosich, Pere Gabriel, Jaume Aulet, Joaquim Capdevila, Glòria Casals i Montserrat Comas.
Aquest any la col·laboració de tots els participants se centrarà en el diàleg establert entre Barcelona, com a capital, i les principals ciutats catalanes en el període comprès entre el tancament definitiu dels esquemes del segle XIX i el trencament brusc del projecte cultural català amb l'inici de la guerra civil espanyola, uns anys d'una efervescència i importància determinants pel que fa l'organització i la construcció de noves estratègies culturals, en els quals, aquelles "viles espirituals" (en mots de Gaziel) exerciren un paper decisiu.

La inscripció a la II Conferència de l'Aula és gratuïta i s'ha de fer prèviament escrivint un correu electrònic a l'adreça aulajoaquimmolas@victorbalaguer.cat o bé trucant al telèfon 93 815 42 02. Es lliurarà certificat d'assistència.

L'Aula Molas té com a principal objectiu l'articulació de les potencialitats d'aquesta institució com a centre de recerca que permeti posar en valor l'excepcional riquesa del fons per al coneixement de la cultura contemporània. Constituïda per representants de la Biblioteca Museu i del món universitari relacionats amb els ensenyaments de literatura catalana, les seves tasques primordials consisteixen a preparar, promoure i convocar accions periòdiques vinculades a la cultura contemporània en general, i en particular la literatura catalana dels segles XIX i XX, com també apropar els estudiants de batxillerat a la universitat.
Volent donar resposta a aquesta darrera tasca i com a avantsala de la II Conferència, el passat dijous es va fer una reunió de treball del professorat de Llengua i Literatura Catalanes de la comarca del Garraf (Centre de Recursos Pedagògics del Garraf) amb Judith Barbacil, i amb els professors Josep Murgades i Jaume Aulet dels Departaments de Filologia Catalana de la UB i de la UAB, respectivament. El contingut de la trobada, que es proposa de presentar l'Aula i exposar experiències i possibilitats de treballs conjunts en les properes edicions (propostes de treball, conferències, suport a la tasca docent, creació d'un grup de treball o seminari permanent...), es desplega en quatre punts: informació sobre el llegat Joaquim Molas a la Biblioteca Víctor Balaguer; possibilitats de futurs treballs mixtes universitat/instituts entorn el patrimoni literari i artístic en el marc de la Biblioteca Museu; el treball de recerca de batxillerat com a oportunitat per desenvolupar aquestes relacions secundària-universitat: coneixement del patrimoni, formació d'alumnes entre la secundària i la universitat, intercanvi d'experiències; i debat i posada en comú de dubtes i experiències.© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00