Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

08/07/2016

L'Ajuntament té a punt el dispositiu d'emergència per l'onada de calor

La gent gran és un dels col·lectius més vulnerables davant les onades de calor   La gent gran és un dels col·lectius més vulnerables davant les onades de calor

El dispositiu s'activa quan cal traslladar persones grans amb discapacitat o malaltia a locals municipals refrigerats

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú disposa d'un protocol de prevenció i actuació que s'activa en cas d'onada de calor.
Les temperatures molt extremes i l'excés de calor produeixen una pèrdua de líquids i de sals minerals, com el clor, el potassi o el sodi, necessaris per a l'organisme. Aquest fet pot agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament. Si l'exposició a temperatures tan elevades es perllonga, es pot patir un cop de calor, que és una situació que pot acabar sent greu.
Des del servei de teleassistència es contacta amb tots els usuaris per informar de les mesures de prevenció, però de forma més especial a aquelles més vulnerables, sigui per la seva edat, pel grau de dependència, per l'aïllament o per les malalties cròniques d'origen cardiovascular i/o respiratori.
Així mateix, els professionals sanitaris de les Àrees Bàsiques de Salut realitzen una important tasca de prevenció amb els seus pacients, donant pautes i recomanacions per prevenir els efectes de la calor, recomanant beure aigua i sucs de fruita, refrescar-se sovint, no prendre begudes alcohòliques i evitar els menjars molt calents.
Aquestes són les recomanacions que fan també els responsables del Servei de Teleassistència als seus usuaris en aquestes dates.

L'avís d'activació del Pla d'emergència recau en Protecció Civil, que activarà el Pla quan es prevegi que les temperatures siguin molt elevades i de manera sostinguda, almenys 3 o 4 dies seguits, en base als comunicats del CECAT i del Servei Meteorològic de Catalunya. Protecció Civil ho comunicarà a Serveis Socials, a l'Oficina d'Atenció Ciutadana i a La Plataforma Centre Multiserveis.

El protocol d'actuació de l'Ajuntament intervé en les persones més vulnerables identificades prèviament, 168 persones en total, i classificats en 4 grups, atenent a criteris de disponibilitat de recursos i familiars. Un primer grup de 38 persones que només cal avisar perquè activin l'aire condicionat i per recordar-los les mesures preventives. Un segon grup, 112 persones, poden anar a casa d'un familiar amb els seus propis mitjans. Hi ha un tercer grup, que és 1 persona gran que cal anar a buscar i dur-la al domicili de la família, i per últim, hi ha 17 persones amb risc que cal anar a recollir a casa seva i traslladar-los al centre que els donarà acollida.

El centre d'acollida escollit és La Plataforma Centre Multiserveis, perquè es troba en un lloc cèntric -al carrer de Sant Josep-, i disposa d'un ventall de serveis especialitzats i espais adequats adreçats a aquest col·lectiu. L'horari de l'acolliment serà d'11 a 19 hores, tant si és dia feiner com festiu. Pel trasllat dels domicilis al centre, s'utilitzarà els vehicles adaptats de la Creu Roja. El personal que tindrà cura dels usuaris mentre duri la seva estada a La Plataforma serà el personal qualificat del Servei d'Atenció Domiciliària i el personal dels serveis de Centre de Dia i de Residència.
De manera coordinada, i en funció del moment en que s'activi el pla, l'avís als diferents grups d'usuaris es farà des dels Serveis Socials municipals, des de l'OAC de l'Ajuntament, o bé des de Protecció Civil o la Policia Local.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00