Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

08/02/2013

El pressupost 2013 queda pendent en no aprovar-se la qüestió de confiança

Si en el període de 30 dies no es presenta una moció de censura, els comptes quedaran aprovats per silenci administratiu

El Ple Extraordinari de Qüestió de Confiança en relació a l'aprovació del pressupost i la plantilla per a l'exercici 2013 es va tancar, ahir dijous al vespre, amb els vots favorables del govern de CiU i el vots en contra de la resta de formacions polítiques que configuren l'ajuntament de Vilanova i la Geltrú, és a dir, PSC, PP, CUP i ICV. D'aquesta manera s'obre ara un període de 30 dies on, o be es presenta una moció de censura que ha de ser avalada per un mínim de tretze regidors i regidores, o be el pressupost del govern quedarà aprovat per silenci administratiu.

El debat el va iniciar des de CiU el Cap de l'Àrea d'Hisenda, Francesc Xavier Sánchez. "Ens trobem en un Ple extraordinari de qüestió de confiança en relació al pressupost municipal. No repetim ara el discurs numèric que ja va quedar clar i aclarit dilluns passat. Ara cal més un discurs de profunditat sobre el que suposa un pressupost per l'ajuntament i perquè des del govern s'ha usat aquesta figura legal. Durant els darrers tres mesos s'ha treballat intensament per fer l'ajust pressupostari per tal de sanejar les arques municipals. Amb el pressuposts Intentem un nivell de serveis adequat per aconseguir un grau de satisfacció adient als ingressos de l'Ajuntament. Al llarg d'aquest trajecte entenem, i considerem, que els grups municipals han pogut fer propostes. Ens varem trobar la darrera setmana amb una proposta de l'oposició. Una proposta on els ingressos eren molt superiors al que ens diuen els tècnics i que la documentació que tenim a mans. És cert que hem fet modificacions respecte dels ingressos, però han estat a costa de reduir altres partides. Potser aquesta fórmula és un risc polític, però no podem seguir generant dèficit i cal aprovar aquest pressupost el més aviat possible. I l'única solució era la qüestió de confiança. No podem generar més dèficit perquè ningú ens el finança i perquè està prohibit. L'Ajuntament deu més de vuit milions d'euros a proveïdors i estem incomplint la llei de morositat. No podem demanar a les petites empreses que segueixin finançant l'Ajuntament. L'única solució era plantejar aquesta qüestió de confiança sobre el pressupost. I si no hi ha una alternativa de govern viable, el pressupost quedaria aprovat per silenci administratiu. El que no podem tenir és un pressupost prorrogat perquè això també generaria dèficit. Obrim una etapa de diàleg per si podem trobar una sortida global. Hem negociat amb tots els grups de l'oposició al llarg d'aquest gairebé dos anys de mandat, no només per aquest pressupost, sinó per altres molts i molts temes. Però ha arribat el moment de que altres forces polítiques es sumin al govern per a que la ciutat sigui governable. No és una etapa d'incertesa, és una etapa de solucions. És una decisió forta, dura, i difícil però necessària per donar a la ciutat una solució diferent, tot defensant projectes com una millor ocupació, i una millor qualitat de vida."

Des d'ICV, la regidora Iolanda Sánchez va afirmar que "estem aquí perquè l'alcaldessa ha plantejat una qüestió de confiança. Hauríem d'estar negociant però enlloc d'això estem perdent el temps perquè l'alcaldessa n'ha fet d'això una qüestió personal. La qüestió de confiança és legitima però ara es precipitada. El govern hauria de treballar pel diàleg i pel consens. Un pressupost municipal és una eina política per millorar el futur dels nostres conciutadans. Caldria que els 25 regidors treballéssim per millorar el futur. No podem renunciar a la nostra ideologia. Per aquest motiu hem volgut treballar en les bases d'una proposta de pressupost alternatiu. És una proposta que defensem i que l'obrim a la consideracions de la resta de formacions polítiques. Això no és irresponsabilitat. Varem demanar un cert temps. El govern tenia altres alternatives a la qüestió de confiança. Una era la de reobrir de nou les converses, i la segona era l'excepcional que és la de plantejar la moció de confiança. El govern va menysprear la via negociadora. Dilluns el govern va descartar negociar. L'alcaldessa és l'única responsable de que avui s'obri una etapa d'incertesa política a la ciutat. Alguns ja han culpat a l'oposició d'irresponsables i poc curosos, sobretot a ICV i el PSC, però reiterem que es un pressupost poc solidari i poc combatiu. És un pressupost que permetrà la pèrdua de llocs de treball."

El regidor Marc Font, des de la CUP, va iniciar el seu parlament explicant que "avui és un debat de qüestió de confiança. El govern de CiU sap que estan en minoria i això te coses bones, com el fet d'obrir diàleg amb els altres grups, i la necessitat de ser transparent. També es cert que això comporta negociacions complicades i una menor operativitat. Hem arribat fins el pressupost de 2013. El govern havia de ser més dialogant i tenir la ma més estesa que mai. Però en el pressupost que presenten hi ha retallades molt importants que afecten a contractes de serveis i, per tant, a treballadors de la ciutat. El govern considera que és un pressupost molt tancat, però molt complicat per l'oposició. No hem estat parlant durant tres mesos, Això no és veritat. Es cert que han existit vaires reunions, però el debat s'hauria pogut perllongar una mica més. Dilluns passat van presentar el pressupost a Ple sense garanties, i amb una proposta de PSC i ICV que tampoc veiem clara. Entenem però que calia parlar d'aquesta proposta. Des de la CUP fet molt èmfasi en el tema de la banca, i de com ens estan ofegant els bancs. Seguim sense entendre que tornem quatre milions d'interessos als bancs i retallem al pressupost la mateixa xifra. Necessitem un postura forta davant la banca i explicar quin paper estan jugant els bancs amb noms i cognoms. Òbviament vostès ja sabien que el pressupost no s'aprovaria dilluns i s'agafen a la qüestió de confiança. Entenem que el govern no ha patit un bloqueig sistemàtic per haver de fer servir aquesta figura legal. En tot cas el pressupost no s'aprovarà fins d'aquí a trenta dies. Ara toca o esperar un mes o be canviar el govern. Això és voler jugar molt fort. Ara hi ha un bloc format pel govern i un altre format per PSC i ICV. Fora dels blocs quedem el PP i la CUP. La responsabilitat més gran ha de ser dels dos grups majoritaris. Tenen dues maneres molt diferenciades de veure la ciutat, però la nostra també és diferent. I és molt diferent. L'anterior govern del tripartit era opac i encara no ha fet prou autocrítica. El model convergent tampoc és el nostre. Si que ha existit un exercici de transparència, però també hi ha coses que no estan clares com l'intent de privatització la companyia d'aigües i VNG aparcaments. O el cas de Selsa, o de la grua, o de l'IMET, o de PIVSAM. És cert que el govern ha tingut més diàleg, però a la primera que no arriben a un acord ràpid ens presenten una moció de confiança. No fem confiança ni a vostès ni al govern que hi havia fa dos anys. Ara s'obre un escenari de negociació durant trenta dies que hem d'aprofitat per reflexionar i per posar les coses sobre la taula. Nosaltres ideològicament estem al mateix lloc que a l'inici del mandat i no ens creurem cants de sirenes."

Per la seva banda, el regidor del PP Santi Rodríguez va tornar a voler abordar el seu parlament "des d'un punt de vista diferent al debat pressupostari. El debat pressupostari el varem tenir dilluns. Ara anem més enllà perquè hi ha una qüestió de confiança que va més enllà de l'alcaldessa i que és refereix al govern. No volem fer cap retret, però en aquests gairebé dos anys, ho hem dit moltes vegades, el govern està marcat per la qüestió financera. La composició del ple te una aritmètica i una conjuntura complicada. Tenim la convicció que el govern no ha cercat la governabilitat. També és cert que algun grup de l'oposició no ho ha posat fàcil. La manca de cintura política del govern no és nova. El govern no lidera i no redreça aquesta situació. Hem intentat no posar pals a les rodes, però el govern en aquest temps no ha tingut l'habilitat d'aconseguir les complicitats necessàries. Estem convençuts que la ciutat necessita un govern amb criteri. És un govern que no ens genera confiança. I per això votarem en negatiu. Ara es necessari parlar de com abordar el futur més immediat de la nostra ciutat. Estem disposats a fer renúncies. Òbviament no a tot. Cal veure com haurem d'encarar la ciutat el propers anys. I ho hem de fer de forma conjunta."

Finalment, des del PSC, Joan Ignasi Elena assegurà que "som aquí perquè ho ha decidit l'alcaldessa. Podien haver fet més coses, però va decidir fer un cop d'efecte. Hi ha un objectiu de posar pressió. Si estem aquí es perquè ho ha decidit el govern legítimament, val a dir. No som nosaltres els que hem portat a aquesta situació del “o tot o res”. El problema no és el PSC. El govern hauria de reflexionar. Nosaltres no estem d'acord amb el pressupost. Nosaltres el faríem diferent. Som conscients de les dificultats econòmiques de la gent i també de les institucions. No és pot acusar el PSC d'irresponsable pel fet de no votar el seu pressupost. No hem fet una oposició del “no” sense propostes. Al contrari, hem fet propostes i vostès ens les han aprovat. Es veritat que el pacte és bo i que és millor sumar que restar. Però cal que qui ho proposa s'ho cregui. I creiem que només ho proposen quan parlem de pressupost o taxes. Després se n'obliden. Se'ns ha dit mentiders, que som mal gestors i que som irresponsables. Això fa creïble una oferta de governabilitat? Que guanyaria la ciutat per participar d'aquesta manera de fer les coses? El que la ciutat necessita és un full de ruta diferent. Hi ha idees. Hi ha ideologia. És el que mou el món. I nosaltres representem idees diferents. Representem una part important d'un espai polític que reclama una política diferent. I la nostra responsabilitat és convertir això en un full de ruta diferent."

En el segon torn d'intervencions el regidor de CiU, Francesc Xavier Sánchez va voler acabar matisant que "no hem vist cap capacitat de negociar per part de l'oposició. Es vol ajornar permanentment el debat. Quan incorporem propostes resulta que no tenim criteri i quan no ho fem resulta que no tenim capacitat de diàleg. Nosaltres no representem només a uns electors, sinó a tota la ciutat. Nosaltres entenem que governem per a tothom i sempre hem procurat que les coses que es discuteixin al ple tinguin un consens el més ampli possible."
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00