Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

24/10/2014

Aquest any vacunar-se contra la grip serà més fàcil

La campanya d'enguany ja ha començat    La campanya d'enguany ja ha començat

Els equips d'Atenció Primària i l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú es coordinen per facilitar l'administració de la vacuna antigripal

L'Institut Català de la Salut va iniciar el 15 d'octubre la campanya de vacunació contra la grip. La finalitat d'aquesta acció és aconseguir que les persones ja estiguin immunitzades quan comenci la temporada gripal.

Per tal de facilitar l'administració de la vacuna, els equips d'Atenció Primària de Vilanova i la Geltrú i el mateix l'Ajuntament s'han coordinat per tal de crear una xarxa de d'espais on la ciutadania es pot adreçar. Així, enguany, a més de poder rebre la vacuna als Centres d'Atenció Primària Jaume I Sant Joan i CAPI Baix a Mar, també s'administrarà als centres cívics del Tacó i de La Collada – Els Sis Camins, el 4 de novembre, i als Casals Municipals de la Gent Gran i de Can Pahissa, el 10 i el 5 de novembre, respectivament.

Vegeu quadre de dates i horaris

L'administració de la vacuna és gratuïta i les persones interessades només cal que demanin hora per telèfon o bé presencialment. En el cas dels Centres d'Atenció Primària l'horari d'atenció és de dilluns a divendres de 8 a 21 h. En el cas dels centres cívics i casals l'horari d'atenció a l'usuari és els dimarts i divendres de 10 a 12 h i de dilluns a dijous de 16 a 20 h.

La grip és una malaltia infecciosa i molt contagiosa, provocada per un virus. A Catalunya arriba a l'hivern, majoritàriament a partir de la segona quinzena de desembre. La grip afecta cada any entre el 5% i el 20% de la població, tot i que pot arribar fins al 50% o més, en persones internades en institucions tancades, com en el cas de les residències geriàtriques. Aproximadament un de cada quatre processos respiratoris amb febre poden ser deguts a la grip.

La vacuna antigripal i el rentat de mans són la millor mesura per prevenir tant la grip com les complicacions derivades. Segons l'Organització Mundial de la Salut la vacunació en persones grans redueix el risc de patir complicacions que poden derivar en mort del pacient, en els casos més greus.

Els virus gripals canvien contínuament. És per aquesta raó que cal vacunar-se cada any. La vacuna està elaborada a partir de virus gripals inactius, per la qual cosa la persona no pot agafar la malaltia. Cal tenir present que protegeix del virus però no del refredat comú. La seva administració pot produir molèsties locals lleus, que afecten entre un 15 i un 20% dels vacunats, i ocasionalment febre o malestar.

La vacuna està indicada per a persones grans i malalts crònics. En canvi està contraindicada en cas de malaltia aguda o si hi ha hagut al·lèrgia a una dosi anterior, o a algun dels seus components.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00