Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

06/03/2015

Homenatge a les figures femenines, en el Dia Internacional de les Dones que es commemora aquest diumenge

     Lectura del manifest   Lectura del manifest

Aquest migdia s'ha fet a la plaça de la Vila la lectura del manifest. Els actes continuaran durant el cap de setmana

Aquest diumenge, 8 de març, es commemora el Dia Internacional de les Dones que, enguany, vol ser un homenatge a les figures femenines rellevants, que formen part de la cultura simbòlica, heroïnes mitològiques i quotidianes que acompanyen la societat en aquest procés per millorar la qualitat de la vida comunitària.

Dins aquest imaginari mitològic català hi ha la figura les Dones d'Aigua. Éssers que representen els valors femenins i masculins i que visibilitzen les creences i els rols que heretem sobre la sexualitat, la família o la parella. El vincle amb la funció màgica de les Dones d'Aigua es recorda amb els fets ocorreguts, ara fa 50 anys a Vilanova i la Geltrú, quan un grup de dones, preocupades pel deficient funcionament del repartiment de l'aigua a la ciutat, van anar plegades a protestar davant de l'ajuntament. Les seves queixes van ser ateses, de manera que la seva acció va repercutir al benestar col·lectiu de la ciutadania. Aquesta acció es va anomenar “vaga de les galledes”.

L'homenatge a aquestes figures femenines centrarà els actes commemoratius al voltant del Dia Internacional de les Dones, que avui divendres ha tingut com a acte principal la lectura del manifest institucional, una actuació de dansa, a càrrec de membres de l'Associació Brascat i de l'Institut Manuel de Cabanyes, i una mostra de dibuixos al·legòrics al mite, realitzats per nens i nenes de diferents centres educatius de la ciutat.

Alumnes del Manuel de Cabanyes interpreten la dansa Dones d'aiguaDibuixos de les escoles al voltant del Dia de les Dones
L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, ha dit que aquesta Diada ens recorda que encara estem en camí d'assolir l'equitat entre les persones, més enllà de la diferència de gènere, i que cal seguir treballant per la plena equitat. “La situació actual ens mostra que amb lleis que ens igualin no n'hi ha prou, que hem de continuar treballant més enllà de les lleis, per un canvi cultural que aprofundeixi en la visió equitativa i justa de la nostra societat i que modifiqui la visió masclista i patriarcal que encara predomina”. Per Neus Lloveras cal que tothom es comprometi en el canvi cultural si es vol assolir l'equitat. “No podem aturar-nos, hem d'avançar i perseverar en aquest camí. Hem de treballar amb convicció, fermesa i compromís".

Manoli Álvarez, membre fundadora de La Frontissa, del Taller Dones amb Memòria i testimoni de la “vaga de les galledes” ha posat veu al manifest del Dia Internacional de les Dones, recordant la importància de les polítiques i accions que tinguin com a objectiu la plena equitat de gènere “El progrés social no és possible sense les dones i, per tant, l'equitat de gènere és avui un horitzó imprescindible per poder aconseguir posicions d'autoritat femenina que permetin introduir l'expertesa de les dones en la gestió pública. I aquesta és una qüestió clau no només per a les dones sinó també per al futur polític de Catalunya que vol dir, també, el seu futur social i cultural.” (manifest)

L'extens programa d'activitats commemoratives finalitza el 29 d'abril, i inclou la inauguració aquesta tarda de l'exposició El llenguatge de la matèria, guanyadora del premi Donard 2015, la presentació del col·lectiu Casal de Dones, concentracions i accions reivindicatives, pel mateix diumenge 8 de març, així com projeccions de pel·lícules, llibres, recitals poètics, jornades formatives, taules rodones, conferències i exposicions.

Tota la informació sobre les activitats es pot consultar a l'Àgora d'Equitat Primavera 2015. (programa)
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00