Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

14/01/2014

Centenari del naixement del pintor vilanoví Pau Roig i Estradé

Presentació del Centenari Pau Roig i Estradé Presentació del Centenari Pau Roig i Estradé

Es crea un grup de treball que prepararà, conjuntament amb la Regidoria de Cultura, els acte de commemoració d'aquesta efemèride

El dia 24 de gener d'enguany se celebra el centenari del naixement del pintor vilanoví Pau Roig i Estradé. És per aquest motiu que l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i un grup de treball que s'ha creat precisament amb aquest objectiu, estan treballant per organitzar un calendari d'actes per commemorar l'efemèride.

Potser una de les col·leccions de pintura més conegudes de l'artista vilanoví és el conjunt de quadres que està penjat a la Sala de Comissions de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, la representació de tots els pobles de la comarca, o del que també s'ha anomenat el Penedès Marítim. Aquestes obres es van inaugurar l'any 1952. 

Centenari Pau Roig i Estradé. Pintura
Sala de Comissions

Aquest migdia s'ha presentat el centenari justament a la Sala de Comissions, una sala que, segons ha manifestat la regidora de Cultura, Marijó Riba, "volem donar-li el nom de Sala Pau Roig i Estradé, per la qual cosa ja hem iniciat els tràmits pertinents".

L'alcaldessa de la ciutat, Neus Lloveras, s'ha referit al pintor vilanoví com "un dels artistes que més ha contribuït a conservar en la memòria els paisatges de la comarca". L'alcadessa s'ha referit a l'espai on es feia la presentació com un exemple destacat de la seva obra, una de les sales més emblemàtiques de l'ajuntament, per a la qual Roig i Estradé va crear una col·lecció de paisatges de les viles de la comarca. "És un dels referents entre els artistes que ha donat la nostra ciutat, aquesta commemoració serà una bona oportunitat per recuperar i difondre la seva figura".

Per la seva banda, la regidora de Cultura ja ha avançat que per al dia 24 de gener, dia en què es compleix el centenari, es vol fer una jornada de portes obertes a la Sala de Comissions, entre les 12 i les 13 h, perquè tothom qui ho vulgui pugui veure l'obra de l'artista. "La nostra voluntat de dedicar part de l'activitat cultural d'aquest 2014 precisament a Pau Roig i Estradé. És per això que s'ha creat un grup de treball, obert a noves i futures incorporacions, per confeccionar un calendari d'activitats al voltant de la figura de l'artista". Marijó Riba ha afegit que, tot i que ara s'inicia aquest Any Roig i Estradé, a mesura que s'avanci en la programació s'anirà explicant oportunament.

Francesc Xavier Puig Rovira i Xavier Capdet, membres del grup de treball, han glossat la figura de l'artista vilanoví i han fet un repàs de la seva vida i per la seva obra.

Pau Roig i Estradé va néixer el 24 de gener de 1914 al carrer del Fossar Vell. Ja amb 16 anys anava a classes de pintura a l'Escola Industrial, on va tenir per mestre a Alexandre de Cabanyes. I com a mestre de dibuix va comptar amb Martí Torrents. A l'edat de 18 anys, Roig i Estradé va començar a freqüentar el taller del també artista vilanoví Joaquim Mir, de qui en va ser deixeble.

El llenguatge artístic del pintor es tradueix en pintura, destinada a aquella obra més pública, i en dibuix, reservat per a peces d'ús propi de l'artista. La seva obra es troba, bàsicament, en col·leccions particulars, on la temàtica predominant sempre han estat els paisatges i marines de Vilanova i els seus encontorns, destacant, sobretot, l'ermita de Sant Joan, la vall de Canyelles i el port de Vilanova. Com a colors determinants sempre hi trobem els blaus del cel i els verds de la natura.

A banda dels quadres que es troben a la Sala de Comissions de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, abans esmentats, cal destacar també les teles que es troben darrera de la imatge de la Verge a l'església de Sant Antoni Abat i que representen les muntanyes de Montserrat. El Museu Víctor Balaguer de la ciutat també compta amb obra del pintor vilanoví, tot i que aquesta va arribar a la institució un cop mort l'artista. La resta d'obra seva no és de caràcter públic.

Quant al dibuix, les peces més importants que va realitzar Pau Roig i Estradé van ser les masies de la comarca, i en menor mesura, les sínies de Vilanova. L'any 1998, el Cep i la Nansa Editors i el Consell Comarcal del Garraf editaven el primer llibre de les Masies del Garraf, un recull d'una cinquantena de reproduccions de masos de Vilanova i la Geltrú, Sant Pere de Ribes, Canyelles, Sitges, Cubelles i Olivella. Finalment es van editar quatre volums de les Masies del Garraf, on es recollien més de 200 dibuixos de masies de la comarca.

Pau Roig Estradé va morir el 20 d'octubre de 1994, afectat per la malaltia de l'Alzheimer. La seva obra, però, continua viva, presidint dia a dia una de les sales més emblemàtiques de la planta noble de la Casa de la Vila, la Sala de Comissions.

- Consulteu aquí el Retrat de Pau Roig i Estradé
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00