Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

28/06/2016

En marxa la campanya per a la prevenció del mosquit tigre a Vilanova i la Geltrú

Llars d’infants, escoles, deixalleria i cementiri son alguns dels punts on es dur a terme una prevenció més intensa

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ja ha encetat una per tal d'evitar la proliferació del mosquit tigre a la ciutat. Aquest pla consistirà en diferents accions divulgatives i en actuacions concretes. En primer lloc es durà a terme un repartiment de tríptics de la campanya 2016, en domicilis particulars i tots els centres que es consideri oportú. Una de les accions ja realitzades ha estat la difusió del conte “La piques arriba a la nostra ciutat” a totes les escoles de primària i llars d'infants, per a les seves classes i biblioteques. També es repartiran, i es posaran a la vista, cartells en llocs de gran afluència de gent com són els Centres Cívics, mercats, CAPS, esplais, o centres esportius. Cal destacar que també es farà una col·locació de cartells en espais singulars i molt sensibles a la reproducció del mosquit tigre com els cementiris o els espais de lleure per a gossos. 

La campanya ha estat presentada aquest matí pel regidor d'Urbanisme, Habitatge i Medi Ambient, Gerard Llobet, i per la regidora de Serveis Socials i Salut, Gisela Vargas. L'escenari ha estat l'exposició divulgativa de la Diputació de Barcelona "El mosquit tigre un veí que ens incomoda" que acull el CRIA fins el 6 de juliol. La regidora de Salut ha remarcat la necessita de "treballar per prevenir els efectes que pot tenir el mosquit tigre en la salut." Gisela Vargas també ha volgut destacar el treball conjunt entre regidories, en aquest cas les de Salut i de Medi Ambient, per a "fer un treball força important i ben fet entorn la salut pública." Per la seva banda, Gerard Llobet ha mostrat la importància de l'exposició que es pot veure al CRIA sobre el mosquit tigre "perquè és una manera molt didàctica i molt intuïtiva de donar a conèixer la problemàtica sobre aquest tipus de mosquit; i també apropa al CRIA a qualsevol ciutadà que tingui dubtes sobre el tema per tal de poder obtenir informació."

Amb el retorn de les condicions climàtiques favorables és més que provable que el mosquit tigre” reapareixi a les nostres contrades. El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic i es va detectar a Catalunya per primera vegada l'estiu de 2004. Se'l reconeix per les ratlles blanques al cap, el cos i les potes. El mosquit adult fa entre 2 mm i 10 mm. Els ous i les larves viuen en petites basses d'aigua estancada, en àrees exteriors properes a la presència humana. Per això, la mesura més eficaç per evitar-ne la proliferació és eliminar els llocs amb aigua on creixen.

La presència del mosquit és molt molesta pel nombre tan elevat de picades que causen els exemplars femella. Aquest mosquit té la capacitat d'actuar com a vector (transmissor) d'algunes malalties, com les produïdes pels virus chikungunya, dengue i zika. A Catalunya s'han detectat casos importats d'aquestes malalties.

A Vilanova i la Geltrú a partir de l'estudi i la diagnosi encarregats a la Diputació de Barcelona , s'han detectat una sèrie de focus en cases en urbanitzacions amb horts o cases al centre de la vila que tenen patis. En aquests casos les mesures que cal prendre seran la difusió de díptics informatius, el tractament dels embornals i mobiliari urbà, i col·locar cartells informatius sobre tot a les urbanitzacions.
 
Gerard Llobet ha remarcat que des de l'Ajuntament s'està treballant en determinats espais públics "com dels diferents torrents de la ciutat, els embornals, i les fonts i basses existents a les places públiques. L'estudi de la Diputació també marca com a zones sensibles alguns barris de gran afluència on, per la seva antiguitat, els veïns encara tenen bidons d'aigua per regar el jardins que han creat en els patis que queden entre els edificis; o zones com el Parc Samà, pistes esportives o pavellons d'esports, escola de música, platja de Ribes Roges o els horts municipals o privats." 

Finalment la diagnosi apunta tres indrets de sensibilització especial. El primer son les Escoles, llars d'infants i Instituts. Aquí es vol donar un seguit de pautes preventives, abans de les vacances, per evitar la proliferació d'aquest mosquit durant els mesos d'estiu i esdevingui un problema greu al setembre. El segons indret és la Deixalleria municipal que per la seva casuística, està plena d'objectes que de per si poden acumular petites quantitats d'aigua i generar per tant problemes. Finalment, el tercer indret és el cementiri municipal. Aquí cal conscienciar als usuaris que els gerros i vasos amb flors són un focus de mosquit tigre i que han de prendre mesures. També la font o altres ornaments del cementiri s'han de vigilar per part dels operaris per evitar acumulacions d'aigua.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00