Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

17/06/2013

La Jornada Empresarial sobre el Port de Vilanova i la Geltrú va obrir la fira Expomar

La sala d'actes de la Llotja va acollir aquest acte amb una àmplia representació de diferents sectors econòmics

Més de 50 persones va assistir a la Jornada Empresarial sobre el Port de Vilanova i la Geltrú que es va celebrar divendres passat a la sala d'actes de la Confraria de Pescadors. Aquest acte va servir per obrir la Fira Expomar que, per primera vegada, s'ha celebrat a Vilanova i la Geltrú al llarg de tot el cap de setmana. La Jornada va ser inaugurada per l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, que va destacar el port  "com un element estratègic per generar activitat econòmica a la ciutat i part essencial del canvi econòmic. Calia que els agents econòmics de la ciutat coneguin el que estem explicant arreu de Catalunya i cal que també ens comencem a creure en les possibilitats que te el port, no només en l'apartat de les mercaderies sinó també en l'apartat pesquer, en l'esportiu, en els petits creuers, en la recerca, en la formació i en el del lleure. Som el tercer port de Catalunya, el primer de la Generalitat, i ho hem de ternir molt més en compte."

Per la seva banda, Miquel Illa, Patró Major de la Confraria de Pescadors de Vilanova i la Geltrú, va destacar que la seva entitat és la primera confraria de Catalunya en nombre de captures, amb una facturació anual superior als onze milions d'euros. "Cal promocionar-nos. Tenim un peix de la màxima qualitat que va molt més enllà de la gamba, de l'escamarlà, la sardina o el cargol de punxa".

La responsable de la Zona Centre dels Ports de la Generalitat, Margarita Díaz, també va ser present a la Jornada i va voler agrair l'esforç municipal per a la promoció del port. "Som un empresa pública que funciona de manera autònoma administrativa i econòmicament. El Pla especial del Port vol optimitzar els recursos del port tant a la dàrsena pesquera, com a la comercial i com a la lúdica i esportiva. Hi ha hagut un augment molt substantiu en el tràfic de mercaderies i a hores d'ara som la sortida de moltes empreses catalanes a l'exportació." En aquest sentit, David Ruíz, responsable d'operacions de la terminal portuària de Vilanova va explicar les xifres de com "el 2006 el port de Vilanova i la Geltrú movia una mica més de 265.000 tones anuals, mentre que el 2010 els números van pujar fins a una mica més de 408.000 tones. Hem aconseguit nous mercats, com el de la sal de les mines de Súria, i exportem a paissos de tota l'àrea mediterrània, el nord d'Europa i, inclús, de sudamèrica. El 2010 vam atendre 173 embarcacions amb una plantilla d'entre 30 i 40 persones que son molt reconegudes per la cura amb la que tracten les mercaderies". El punt fort del port a la part comercial segueix sent el sector siderúrgic amb un 83% de l'activitat, seguit per la fusta amb un 14%.

Ignacio Erroz, responsable del Grand Marina, va explicar com la seva empresa està constituïda per un 100% de capital privat particpada en un 85% per Copisa. "La nostra empresa respon a la demanda d'amarratge de iots de gran eslora. Actualment entre el Mediterrani el el Càrib hi ha uns 35.000 iots que responen a aquestes característiques. Grand Marina va realitzar una inversió de 33 milions d'euros que s'han traduït en 49 amarres, 750 m2 de locals comercials, un varador, i un entorn molt agradable que el fa molt atractiu per aquest tipus d'embarcacions."

Des de l'Estació Nàutica, el nou president de l'entitat va explicar que aquesta marca de destinació turística està configurada a Vilanova i la Geltrú per 13 socis amb diverses activitats nàutiques, 11 social d'allotjaments, 24 socis de restauració i quatre socis amb activitats diverses. "Estem en un moment incipient on estem posant en marxa i continuant amb molts paquets d'ofertes de tots tipus destinades al turisme, i una de les coses que ens fa més il·lusió és el poder iniciar accions entorn amb el turisme relacionat amb el món de la pesca tradicional que podria esdevenir un gran pol d'atracció.”

Carlos Valero, director Esportiu del Club Nàutic Vilanova va explicar que la seva entitat "està al bell mig de la façana marítima, amb 55 anys d'edat i amb 870 socis. Som la porta al mediterrani de la ciutat. La nostra voluntat és la de facilitar a la gent que vingui a navegar, que sigui un club obert a tothom, i per això volem arribar a les escoles, a més de formar persones com a esportistes i com a navegants."

El gerent de Neàpolis, Joan Carles Lluch, va voler explicar a l'auditori els diferents treballs i projectes, com l'Smart Sea que des de l'espai de la Tecnologia i les Idees de Vilanova i la Geltrú s'estan duent a terme en aquest moments.

L'acte va ser clausurat pel regidor de Promoció Econòmica i Turisme, Gerard Figueras que va voler agrair a l'organització de l'edeveniment i a la bona predisposició dels ponents el fet de poder fer aquesta jornada a Vilanova i la Geltrú que ja s'havia posat en marxa prèviament amb les visites a Igualada, Lleida i Saragossa. "És l'hora de sumar esforços i de generar activitat econòmica. És molt important que l'empresariat local conegui el que passa al port de Vilanova i la Geltrú i quin és el veritable ventall de possibilitats que ofereix. Cal explicar-ho i per això pensem continuar amb aquest tipus de jornades on i quan calgui."

La jornada va ser moderada per Jordi Gálvez, assessor de la Cambra de Comerç i es va cloure amb un passeig amb el trenet turístic amb tots el participants que van poder veure les diferents dàrsenes del port de Vilanova per acabar amb un aperitiu a les instal·lacions del Nàutic convidats pel Club.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00