Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

05/02/2014

Aquest dijous se celebra el Dia Internacional contra la mutilació genital femenina

Vilanova disposa d'un protocol d'actuació contra aquesta pràctica     Vilanova disposa d'un protocol d'actuació contra aquesta pràctica

L'Ajuntament de VNG disposa d'un protocol per prevenir i actuar davant aquestes pràctiques

Aquest dijous, amb motiu de la celebració del Dia Internacional contra la mutilació genital femenina, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha organitzat una jornada formativa que tractarà sobre les pràctiques de control de la sexualitat femenina.

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú disposa d'un protocol d'actuacions per a la prevenció i actuació de la Mutilació Genital Femenina (MGF), elaborat seguint els criteris marcats en el protocol de la Generalitat de Catalunya i creant els circuits i comunicacions específics de la nostra ciutat.

En el marc de la jornada formativa d'aquest dijous es presentarà aquesta eina organitzativa per prevenir, actuar i reparar aquesta forma de violència masclista.

La mutilació genital femenina és el nom genèric donat a totes aquelles pràctiques que impliquen l'extirpació total o parcial dels genitals externs femenins o altres agressions als òrgans genitals de les dones per raons culturals, religioses o d'altres amb finalitat no terapèutica.

El protocol estableix els professionals de referència a la ciutat que participen al protocol: serveis sanitaris com l'ASSIR, el servei de pediatria de les Àrees Bàsiques de Salut, el CAPI Baix-a-Mar o el Consorci Sanitari del Garraf; serveis educatius com la Inspecció d'Ensenyament al Garraf o l'IMET; els cossos de seguretat policia local i Policia Generalitat- Mossos d'Esquadra, serveis socials especialitzats (EAIA) i els serveis municipals de benestar social com l'Espai d'Equitat, el Servei de Convivència i els Serveis Socials Bàsics.

En el protocol es contemplem tres procediments diferents, l'àmbit de la prevenció, l'àmbit de sospita o risc de mutilació, i l'àmbit de consumació. En cadascun dels àmbits s'han marcat els objectius i les funcions de cada servei.

La MGF: una pràctica molt perjudicial

La Generalitat de Catalunya impulsa taules locals arreu del país, per a la prevenció de la MGF, en col·laboració amb ajuntaments i consells comarcals, per tal d'obtenir un bon seguiment de cada situació i establir un treball en xarxa des de tots els àmbits.

A partir de la creació del Programa Conjunt de Nacions Unides per eliminar aquesta pràctica, les xifres obtingudes apunten motius per a l'esperança, ja que més de 6.000 comunitats africanes han optat per abandonar la MGF, les xifres però continuen sent preocupants i amb greus conseqüències per a les nenes afectades.

La voluntat és promoure que les mateixes dones provinents de les comunitats on es practica la MGF siguin les protagonistes en el procés d'eradicació, ja que en són les principals afectades. Paral·lelament es volen promoure actuacions dirigides als homes, ja que en moltes ocasions són els que tenen l'autoritat per permetre el canvi. El protocol es porta a terme sempre amb la màxima prudència, discreció i confidencialitat.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00