Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

20/03/2013

Estudiants de Ciències Mediambientals visiten la Platja Llarga

Platja Llarga és un espai natural inclòs en l'Inventari de zones humides de Catalunya Platja Llarga és un espai natural inclòs en l'Inventari de zones humides de Catalunya

50 joves coneixen de primera mà les característiques de la Platja Llarga, la desembocadura del Riu Foix i la zona dels Colls

De la mà del Consorci dels Colls-Miralpeix, dijous es va organitzar una visita científica de la Facultat de Ciències Mediambientals de la Universitat de Barcelona a l'espai natural de la Platja Llarga.

Els 50 alumnes van poder passejar per l'espai natural de l'Inventari de zones humides de Catalunya, l'últim relicte de l'antic delta del riu Foix, amb l'acompanyament del catedràtic de la UB Francesc Romagosa, i les explicacions del biòleg de l'APMA (Agrupació per la defensa del Medi Ambient), el vilanoví Jaume Marsé.

Platja Llarga és un espai d'unes 10 hectàrees que forma part d'una antiga zona d'aiguamolls i dunes litorals presents a la zona del delta del riu Foix. És l'última zona natural que resta de l'antic delta del riu i és, amb la platja dels Muntanyans de Torredembarra, l'únic espai litoral d'aquestes característiques al llarg de la costa entre el Delta de l‘Ebre i el Delta del Llobregat. Per això té un valor estratègic per a les aus migratòries en el seu camí cap al Delta de l'Ebre.

Els estudiants de Ciències Mediambientals van poder constatar com, malgrat el pas de la via fèrria, els dessecaments, els conreus, els abocaments, els intents d'urbanització, la regressió marina i el canvi climàtic; hi ha hagut una colonització d'una part de la flora i la fauna salvatge que pertoquen a l'indret.
La vegetació de Platja Llarga es troba constituïda per diverses comunitats vegetals de duna i reraduna, entre les quals hi ha presents importants salicorniars i canyissars. Algunes de les espècies més destacades són el tamariu, el jull de platja i el borró. Pel que fa a la fauna, tot i la pressió antròpica que aquest espai natural pateix, s'han detectat a la zona un total de 80 espècies diferents d'aus, de les quals per a la seva conservació destaquen: la baldriga balear, el corb marí emplomallat, el flamenc comú, el repicatalons, o el boscaler comú.

El Consorci dels Colls i Miralpeix - Costa del Garraf es un organisme públic creat amb l'objectiu de gestionar d'una manera sostenible els àmbits costaner, marí i terrestre de la comarca del Garraf, afavorint la connectivitat biològica d'aquests espais amb el Parc del Garraf, el Parc d'Olerdola i el Parc del Foix.
Costes del Garraf és un espai declarat Lloc d'Importància Comunitària (LIC) i Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA), integrant de la Xarxa Natura 2000. Els espais del Consorci son espais naturals d'alt valor ambiental.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00