Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

29/04/2014

15 anys del grup Dones amb memòria

    Els actes de commemoració del col·lectiu comencen amb una exposició Els actes de commemoració del col·lectiu comencen amb una exposició

El col·lectiu ha preparat una exposició i un cicle de cinema per celebrar l'aniversari, entre d'altres activitats

El grup Dones amb memòria naixia ara fa 15 anys, fruit d'un taller en el marc del projecte La història a les nostres mans, promogut per l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i amb l'objectiu de donar visibilitat a la història de les dones.

Arran d'aquest taller es va fer un petit document de la història oral, una eina per conèixer millor la història de la nostra ciutat. A partir d'aquí es varen anar desgranant diferents temes que més endavant varen donar peu a l'edició d'una col·lecció de 10 llibres acompanyat d'un DVD i de material pedagògic pensat per donar a conèixer els fets històrics a les noves generacions.

Els temes d'aquesta col·lecció són: Sobre la guerra i postguerra, la família, l'esport, els oficis, els jocs, l'escola, el comerç, el ferrocarril, el ball i el cinema.

Des d'aleshores, aquestes dones es continuen trobant cada dimarts a la UPC conduïdes per una historiadora per seguir desenvolupant la seva tasca de recuperació de la memòria oral.

Per commemorar aquest 15è aniversari, el col·lectiu ha previst celebrar diversos actes. El primer d'ells és l'exposició Memòries del nostre passat, una retrospectiva dels 15 anys de vida d'un taller únic de recuperació de la memòria del dia a dia de la ciutat des de les pràctiques de la història oral i des de la visió femenina. La mostra es podrà veure del 6 al 14 de maig al Toc, al carrer de Sant Sebastià, 11, de 17.30 a 20.30 h. La inauguració es farà el dia 6 de maig, a les 17.45 h.
Una altra activitat prevista és el cicle de cinema Les Dones també hi érem. Es tracta de projectar els diferents DVD editats amb la col·lecció de llibres La Memòria del Futur. Les sessions, que es faran al cinema Bosc a les 19 h, seran les següents:

08 de maig: Taller de la Memòria
15 de maig: El Pa de cada dia
22 de maig: Viatges entre fum i carbó.
29 de maig: Vols Ballar i Tardes de cinema.

L'entrada a aquestes projeccions és gratuïta .

I finalment, el dia 13 de maig es farà un acte de reconeixement per les escoles. Serà a les 17.45 h a l'EPSEVG (av. de Víctor Balaguer, s/n).

Una de les accions del grup que ha tingut i continua tenint més ressò entre el nostre jovent són els tallers de LA MEMÒRIA DEL FUTUR, que des de fa 6 anys l'Ajuntament ofereix a les escoles i instituts de Vilanova i la Geltrú.

Al llarg d'aquests anys, les voluntàries han contribuït amb el seu testimoni a transmetre i recuperar per a les generacions futures moments viscuts d'especial rellevància del nostre país i la nostra ciutat, amb l'objectiu que no es repeteixin els mateixos errors del passat.

Cada any, més d'un miler de nois i noies entre 10 i 18 anys participen en aquests tallers. És per aquest motiu que en els actes de commemoració dels 15 anys no podia faltar un acte de reconeixement a les voluntàries que es desplacen fins als centres per explicar el seu testimoni.

Tothom qui vulgui participar-hi amb les seves vivències, imatges, converses o silencis d'aquella època i compartir-ho per a futurs tallers a les escoles i treballs recopil·latoris, pot fer-ho a través de l'adreça tallerdonesambmemoria@gmail.com o bé directament a la Regidoria de Gent Gran, a l'edifici de l'Ajuntament, a la plaça de la Vila, 8, segon pis.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00