Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

02/02/2017

Cultura per a tothom

Roda de premsa de valoració de la temporada 2016        Roda de premsa de valoració de la temporada 2016

La varietat de l'oferta cultural de VNG arriba a tots els públics i contribueix a la cohesió social

Des de la Regidoria de Cultura, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú aposta per la "democratització" de la cultura. La regidora Teresa Llorens ha recordat que "entenem la cultura com un dret de la ciutadania, que ha de servir per garantir la igualtat d'oportunitats. Per això estem fent un treball important amb altres administracions, amb la ciutadania, i sobretot amb les entitats, per oferir una programació àmplia i de qualitat".

La regidora de Cultura ha fet una valoració de l'any 2016 en matèria cultural a la ciutat, acompanyada dels referents en matèria d'arts escèniques i visuals, biblioteques, cicle festiu, patrimoni i memòria històrica; i ha volgut recordar que, any rere any, la programació va augmentant i el públic es va consolidant, gràcies no només a l'Ajuntament, sinó també al ric teixit associatiu i cultural de la ciutat.

Així, en matèria d'arts escèniques i visuals, les línies de programació i activitats dels equipaments són, en primer lloc, la programació estable al llarg de tot l'any per a tots els públics, de qualitat, amb propostes diverses i singulars, que garanteix una oferta anual de projectes amb un clar accent de personalitat, produïts tant a Catalunya com provinents de la resta de l'Estat. Un dels eixos vertebradors d'aquestes línies de programació és el Programa de Suport a la Creació, tant de projectes emergents de la ciutat i comarca, com de projectes acadèmics i amateurs de col·lectius artístics de la ciutat. La creació, formació i fidelització de nous públics en les programacions estables també és un dels eixos motriu de les programacions estables. Per això és continua desenvolupant la línia de producció i programació de projectes artístics amb continguts pedagògics que apropin el col·lectiu escolar a les programacions. Tampoc es perd de vista la importància de fomentar l'accessibilitat de les temporades estables a la ciutadania, amb programes com l'Apropa Cultura. Amb la voluntat de preservar la programació de cinema no comercial a la ciutat, el Teatre Principal ha acollit les programacions d'entitats a través dels cicles de: cineclub Sala 1, Màscara d'Or, Rotllo d'en Roig, Docanrol, Projecte Buchenwald i el Docs for action, i n'ha assumit la despesa del personal tècnic, de sala i de comunicació. A aquestes programacions de les entitats, la Regidoria hi afegeix l'organització del Cicle Gaudí de cinema català i el Documental del Mes. Alhora, Ajuntament i Círcol Catòlic treballen de manera coordinada per tal de sumar esforços i oferir una programació de cinema conjunta i més àmplia a la ciutat. Més enllà de les diverses programacions, durant tot l'any, els equipaments del Teatre, Auditori i La Sala acullen una gran quantitats d'activitats del cicle festiu de cultura popular i tradicional, d'entitats i centres educatius de la ciutat.
Aquest 2016 el programa de Suport a la Creació ha acollit un total de 18 espectacles i exposicions, amb una ocupació de 7.536 espectadors i visitants a les exposicions.
Aquest 2016 han passat per l'Auditori Eduard Toldrà, el Teatre Principal i el Centre d'Art Contemporani La Sala 31.286 espectadors i visitants.

En el cas de la Xarxa de Biblioteques Municipals, la Joan Oliva i l'Armand Cardona, l'acció del 2016 ha vingut marcada pel desenvolupament del Pla Municipal de Biblioteques 2017-2020. Es tracta d'un procés reflexiu, realitzat amb la implicació de l'equip de treball de les biblioteques i amb la col·laboració de la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona i de la Comissió de Lectura Pública, òrgan assessor de les biblioteques a nivell de Vilanova i la Geltrú, amb l'objectiu fonamental de dotar un marc d'evolució i consolidació del servei bibliotecari a nivell de Vilanova i la Geltrú per tal d'adaptar-lo de forma òptima a les necessitats de la ciutadania, obrint aquests equipaments a tothom.
Pel que fa a l'activitat de la Xarxa de Biblioteques Municipals, s'evidencia la importància creixent de les biblioteques com un espai d'efervescència cultural, i augmenten tant els assistents a les activitats de promoció cultural, com els membres dels Clubs de lectura, com també els participants en les formacions a les escoles (PAL i PAE), així com també els usuaris de les Aules d'estudi.
En quant als usos dels serveis més tradicionals, cal destacar que s'estabilitza el volum de préstecs, es manté els descens pel que fa a visitants, i es detecta un augment considerable dels usuaris dels serveis de WiFi, d'Internet I+ i dels continguts generats a les xarxes socials. El 2016 s'han fet 1.480 altes d'usuaris, i el fons documental ha superat els 130.000 documents, arribant a una ratio de 2 documents/habitant.

Pel que fa al cicle festiu, la festa al carrer és la que demostra més alt nivell de participació i un immillorable estat de salut. El cicle festiu comença amb les activitats al voltant de Nadal i Reis, continua amb uns Tres Tombs que cada vegada omplen el programa de la festa major d'hivern amb més activitats, un Carnaval que cada any aplega més gent (les parelles participants a les Comparses i les tones de caramels augmenten any rere any), i una Festa Major que mou milers de persones entre públic i participants directes.
Vilanova i la Geltrú també es caracteritza pels seus festivals, que es van consolidant any rere any, com el FIMPT, que es gestiona directament des de l'Ajuntament, el Tingladu, el Nowa Reggae o el Vida, que atrauen milers d'espectadors cada any a la ciutat, i que promouen la participació activa del teixit associatiu.
Les 89 entitats inscrites actualment al registre municipal d'entitats culturals són una mostra del dinamisme del teixit associatiu cultural vilanoví. Un teixit que des de la Regidoria de Cultura es vol potenciar, i és per això que s'està treballant per una millora en l'aportació municipal de suport a les entitats.
Destaca la voluntat d'apostar pel FIMPT, en el sentit de recuperar la seva vessant més internacional i l'esplendor d'anys anteriors. De moment, el 2016 ha tingut 5.000 espectadors, davant dels 3.000 de l'edició de 2015.

A nivell de patrimoni, conscients de l'extraordinari patrimoni museístic de la ciutat, s'està treballant amb la resta de museus de la ciutat per buscar fórmules que ajudin a visualitzar i posar en valor aquest patrimoni. En aquesta línia, s'està definint un "tiquet museu" que ha de permetre l'entrada conjunta a tots els museus de la ciutat, amb l'objectiu de fer accessible aquest ric teixit patrimonial a tothom.
D'aquest any 2016 destaca la inauguració al juliol de l'Espai Far, un nou equipament museístic, que acull el Museu del Mar de Vilanova i la Geltrú, el bot Víctor Rojas i el Museu de curiositats marineres Roig Toqués, amb la voluntat de posar en valor el patrimoni mariner vilanoví. El nombre de visites durant el 2016 des de la seva inauguració ha estat de 5.028. Cal destacar la bona acollida d'aquest equipament per part dels centres d'ensenyament, ja que en el primer trimestre del curs ha estat visitat per 500 escolars.
Pel que fa al Museu Balaguer, el 2016 ha acollit tres exposicions temporals, amb un total anual de visitants d'11.236, incrementant-se la xifra en més d'un miler respecte l'any anterior. El Museu Romàntic Can Papiol ha rebut 7.572 visitants, amb un augment de 1.300 respecte el 2015. Pel que fa a la Torre Blava, el nombre de visitants ha estat de 1.435, també amb un increment de 400 persones.
Pel que fa a la Biblioteca Víctor Balaguer, centra les seves activitats al voltant de la incorporació del llegat de Joaquim Molas, i aquest any molt especialment amb l'exposició "Atles Molas, Ordre i disjuncions en les avantguardes". Paral·lelament, aquest 2016 ha seguit fent les tasques de catalogació i preservació, i de difusió, tant a nivell local com exterior.
En el cas del jaciment de Darró s'ha realitzat durant el 2016 un segon camp de treball dirigit pels arqueòlegs de la Diputació, que ha aportat informació sobre la vil·la romana i que, un cop realitzats els treballs de consolidació, podrà ser visitable.

A banda d'aquesta valoració dels equipaments culturals l'any 2016, Teresa Llorens ha explicat el treball que fa la Comissió de la Memòria Històrica, una mesa de treball que té com a missió vetllar per recordar, mantenir, recuperar i transmetre la memòria històrica de la ciutat des de principis del segle XX fins a 1975, com a salvaguarda fonamental per evitar la repetició de qualsevol tipus de violació dels Drets Humans.
La Comissió és un grup de debat, de discussió i d'elaboració de propostes, obert a la participació d'entitats, associacions, historiadors i persones interessades.
Entre els actes de formació i sensibilització destaca la Jornada sobre Memòria històrica i subjectivitat organitzada la tardor de 2016. Aquest 2017 també s'han celebrat ja l'acte institucional d'homenatge a les víctimes de la Guerra Civil i de les persones que van patir la repressió franquista, i l'acte d'homenatge a les víctimes de l'holocaust.
I entre els projectes, destaca la participació a la xarxa d'ajuntaments "Mai Més", la identificació d'espais de Memòria, o la potenciació dels actes d'homenatge i reparació.

Podeu consultar el resum aquí
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00