Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

18/02/2015

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú s'adhereix a la campanya d'Obertament sobre salut mental

L'objectiu de la campanya, que s'allargarà fins al 28 de febrer, és trencar amb el tabú social, la ignorància i la discriminació que genera aquest tipus de malaltia

Obertament, l'aliança catalana de lluita contra l'estigma i la discriminació en salut mental, llança la campanya No facis com si res: Dóna la cara, amb l'objectiu d'evidenciar que existeix un tabú social respecte als problemes de salut mental. L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú s'ha adherit a la campanya, que compta amb la col·laboració de l'Obra Social "la Caixa", dels Departaments de Salut i Benestar de la Generalitat, de la Diputació de Barcelona i de desenes d'ajuntaments de tot Catalunya, així com de mitjans de comunicació. La campanya s'allargarà fins al dia 28 de febrer.


Tothom té salut mental, perquè la salut no és només física. La nostra salut canvia durant la vida i, com el nostre cos, la nostra ment pot emmalaltir en un moment donat. Així doncs, qualsevol de nosaltres podem tenir un problema de salut mental. De fet, segons l'Organització Mundial de la Salut, una de cada quatre persones patirem un trastorn mental al llarg de la nostra vida.

Tot i no ser res estrany ni hauria de ser vergonyós, existeixen a dia d'avui un estigma social i uns prejudicis, que influeixen en les actituds i comportaments que els altres tenen cap a les persones amb un diagnòstic de salut mental (esquizofrènia, trastorn bipolar, depressió, ansietat, trastorns de personalitat, etc.). Segons les últimes dades de l'ESCA (Enquesta de Salut de Catalunya), un de cada sis catalans (16 %) no estaria disposat a viure amb una persona amb problemes de salut mental i un de cada cinc no confiaria en ella per la cura d'altres (21%), un de cada tres (31%) no sap si treballaria amb algú diagnosticat amb un trastorn mental i més de la meitat de la població catalana (51%) no té clar si confiaria en ell a l'hora de donar-li una responsabilitat.

Per aquestes actituds, moltes persones se senten aïllades, rebutjades i discriminades quan manifesten tenir un diagnòstic de salut mental, especialment en l'entorn laboral. I una greu conseqüència d'aquest tabú és la por a demanar ajuda a un especialista, retardant el tractament i agreujant el problema i el patiment.

Obertament treballa per eliminar el tabú social i engrescar tota la ciutadania a donar la cara per la salut mental i unir-se a la causa. El secretisme alimenta la ignorància i la incomprensió d'un tema que ens interessa a tots. Perquè tots formem part de la solució: parlar amb naturalitat sobre aquesta part de la nostra salut i saber escoltar amb respecte i interès són essencials per canviar les coses.

Es convida a tota la societat catalana, persones amb problemes de salut mental i sense, a adherir-se a la causa "donant la cara" en un mur virtual al web d'Obertament, que ja compta amb més de 700 persones.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00